Kania – jak mądrze wykorzystać ją w kuchni?

Kania to jadalny grzyb o intensywnym smaku i orzechowym aromacie. Jest łatwo dostępna, ponieważ występuje w lasach na terenie całego kraju. Napotkałeś kanię podczas grzybobrania, ale nie wiesz, jak ją przyrządzić? Możliwości jest co niemiara i chętnie ci je wszystkie przedstawimy.

Kania – jak mądrze wykorzystać ją w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Sowa, czubaj, gapa, gularka - znasz któreś z tych określeń? Jeśli nie, wiedz, że wszystkie z nich stosowane są w różnych częściach kraju do określania kani należącej do gatunku pieczarkowatych. Ten smaczny i aromatyczny grzyb rośnie nie tylko w lasach, ale również na polanach i w niewielkich zagajnikach.

Reklama

Jak wygląda kania - wszystko, co należy wiedzieć

Uwielbiasz grzybobranie, ale często masz problem z rozpoznaniem poszczególnych gatunków? Jak wygląda kania i jak można odróżnić ją od innych popularnych grzybów, które lądują w twoim koszu podczas wycieczki do lasu? Jedną z podstawowych cech charakterystycznych kani jest jej przynależność do grupy grzybów blaszkowatych. Na spodzie kapelusza łatwo dostrzec szerokie blaszki, które nie kończą się przy trzonie grzyba.

Kapelusz kani sięga rozmiarów 10-30 cm i cechuje się parasolowatym kształtem z niewielkim garbem na samym środku. Brzegi kapelusza mają biały kolor i są postrzępione. Po jego przecięciu zobaczysz biały miąższ, który nie sinieje po zetknięciu z powietrzem.

Kolejnym elementem, który odróżnia kanię na tle innych leśnych przyjaciół, jest wysoki i wąski trzon. Wzrasta nawet do ok. 15-40 centymetrów wysokości. U młodych okazów jest on nieco bardziej gąbczasty, natomiast u dorosłych osobników zaczyna robić się pusty i zdrewniały w środku. Na trzonie widnieje podwójny, ruchomy pierścień. Nad pierścieniem trzon jest gładki, natomiast pod pierścieniem zaobserwować można poprzeczne, ciemniejsze prążki.

Jeśli nadal nie jesteś pewien, jak wygląda kania, zanieś swoje znaleziska do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej i skonsultuj się z doświadczonymi grzyboznawcami. Konsultacja jest darmowa, a zjedzenie grzyba niewiadomego pochodzenia może kosztować cię życie.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Kania a muchomor - jak je odróżnić?

Wróciłeś z wycieczki do lasu i przyniosłeś do domu kilka ciekawych okazów grzybów, jednak nie jesteś do końca przekonany, co zebrałeś? Kania a muchomor - jak odróżnić te dwa gatunki i nie narazić się na niebezpieczne dla zdrowia skutki tego drugiego?

Aby uniknąć pomyłki, należy przede wszystkim ograniczyć się do zrywania dorosłych i dobrze ukształtowanych osobników. Młode kanie bardzo łatwo pomylić ze śmiertelnie trującymi muchomorami, dlatego szukaj tylko dorosłych grzybów, które posiadają wszystkie wyżej opisane cechy.

Podczas grzybobrania pamiętaj o tym, aby grzyby wykręcać - bez użycia nożyka. Jest to o tyle istotne, że wygląd bulwy, z której wyrasta kania, jest elementem odróżniającym ją od jej trującego odpowiednika. Jeśli planujesz skorzystać z konsultacji ze specjalistą, zbieraj grzyby w całości. To da pełny ogląd na osobnika, którego zebrałeś i pozwoli łatwo ocenić jego przydatność w kuchni.

Jak przyrządzić kanie? Ciekawe potrawy z kani

Kania to prawdziwa skarbnica mikroelementów i witamin. Włączając ją do swojej diety, będziesz cieszyć się nie tylko witaminami z grupy B, witaminą E, A i D, ale również żelazem, fosforem i wieloma solami mineralnymi. Jak przyrządzić kanie?

Potrawy z kani są banalnie proste, ponieważ grzyb ten nie wymaga zbyt skomplikowanej obróbki termicznej. Najważniejszą zasadą, o której należy absolutnie pamiętać, jest fakt, że czubajki kani nie wolno spożywać na surowo. Do przepisów wykorzystuje się jedynie kapelusz, ponieważ noga nie nadaje się do jedzenia ze względu na jej zwapniałą strukturę.

Jeśli gustujesz w świeżych grzybach, przygotuj potrawy z kani w ciągu dwóch lub trzech dni od zerwania. Po tym czasie należy ją ususzyć i właśnie w takiej formie dodawać do potraw.

 

Sprawdź: Czy można mrozić grzyby?

Jak usmażyć kanie?

Należysz do amatorów grzybowych potraw, ale nie wiesz, jak usmażyć kanie? Ten wspaniały przysmak wczesnej jesieni jest niezmiernie prosty do przyrządzenia. Przed obróbką termiczną dokładnie oczyść kapelusze i oddziel je od niejadalnej nóżki.

W celu oczyszczenia kani użyj pędzelka lub szczoteczki. Drugim sposobem jest obmycie jej pod bieżącą, zimną wodą. Pamiętaj, aby zawsze dodatkowo wytrzeć umyte grzyby papierowym ręcznikiem. Nadmiar wody może spowodować, że przygotowana przez ciebie panierka nie będzie przylegać do powierzchni grzyba z powodu zbyt wysokiej wilgotności.

Osuszona czubajka kania jest gotowa do panierowania. Panierkę możesz skomponować z szeregu składników, w tym jajek, mleka, bułki i ulubionych przypraw. Warto wstrzymać się z dodawaniem soli, ponieważ zabieg ten może sprawić, że grzyby puszczą sok, co popsuje panierkę.

Do smażenia kani idealnie nada się olej rzepakowy, smalec oraz masło klarowane. Smaż, aż do zarumienienia się grzybowych kotlecików i podawaj na ciepło od razu z patelni.

Zobacz: Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią

Smaczna kania. Przepis na schabowe z kani

Delikatna, chrupiąca i soczysta kania? Przepis na schabowe z kani to idealny zamiennik tradycyjnych kotletów do bezmięsnego obiadu. Ta banalnie prosta receptura sprawdzi się równie dobrze jako imprezowa przystawka z dipem czosnkowym lub meksykańską salsą. Jak wyczarować takie wegetariańskie kotlety?

Potrzebujesz do tego takich składników, jak kapelusze kani, jajka, bułkę tartą, olej roślinny oraz ulubionych przypraw. Użyj szczoteczki do oczyszczenia kapeluszy, opłucz je pod zimnym strumieniem i osusz ręcznikiem. Następnie roztrzep jajka z przyprawami i użyj ich do obtoczenia grzybów w panierce z bułki tartej. Usmaż kanię na patelni. Trzymaj się techniki przedstawionej w poprzednim akapicie.

Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej mogą stać się wyśmienitą alternatywą dla świątecznych rydzów czy śledzi. Jak je przygotować, by były wyśmienite i zachwyciły gości? W pierwszej kolejności należy grzyby oczyścić i usmażyć na patelni - oczywiście w bułce tartej i jajku.

Zeszklij na patelni białą cebulę, a następnie sporządź zalewę. Można ją wyczarować z: wody, octu, ziela angielskiego, liści laurowych, ziaren gorczycy białej, soli, cukru i pieprzu ziarnistego. Tak przyrządzoną zalewę gotuj w garnku przez ok. 15 minut.

W słoikach ciasno ułóż grzyby i przełóż je cebulką. Tak przygotowane składniki przykryj dokładnie zalewą tak, aby grzyby nie wystawały ponad płyn. Zakręć słoiki i odstaw do ostygnięcia. Możesz również wcześniej wypasteryzować naczynia.

 

Sprawdź: Grzyby po kaszubsku - jak je zrobić?

Flaczki z kani

Kochasz flaki, ale niedawno przeszedłeś na dietę bezmięsną? Idealnym zamiennikiem będzie tutaj kania, która świetnie sprawdzi się jako forma pierwszego dania. Aby ugotować flaczki z kani, potrzebujesz: cebuli, wywaru warzywnego, marchewki, pietruszki, majeranku i masła roślinnego.

Pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni. Dorzuć do niej pokrojone kanie i smaż przez ok. pięć minut. Takie połączenie zalej bulionem warzywnym, który wzbogacisz o drobno posiekaną marchewkę i pietruszkę. Poczekaj, aż warzywa zmiękną, dopraw zupę majerankiem i voilà - najprostsze flaczki z kani gotowe.

 

1. Kania a'la schabowy

Kania a'la schabowy

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kania jak schabowy

 

2. Kanie a`la flaczki

Flaczki z kani

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Flaczki z kani

 

3. Gulasz z kani

Gulasz z kani

Fot. Krzysimonia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gulasz z kani

 

4. Kanie w zalewie ketchupowej

Kanie w zalewie ketchupowej

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kanie w zalewie

 

5. Smażone kanie w zalewie octowej

Smażone kanie w zalewie octowej

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Kanie w zalewie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!