Jaki sos podać do dań z grilla?

Dobry sos może całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez was dań. Szykując grillowe menu, nie zapomnijcie o zrobieniu przynajmniej kilku, aromatycznych dipów.

Jaki sos podać do dań z grilla?

Fot. 123RF/Picsel

O tym, jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw.

Reklama

Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei całkowicie zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk.

Różnego rodzaju dipy szczególną rolę odgrywają w przypadku dań przygotowywanych na grillu. To właśnie dzięki nim, dymny smak zostaje nieco przełamany i ożywiony.

Brakuje wam pomysłu na ciekawe sosy do grillowanych dań? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sos czosnkowo-serowy

Fot. Rosse  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

To jeden z ulubionych sosów Polaków. Dodajemy go do pizzy, frytek oraz wielu innych potraw. Wiele osób przygotowuje go w wersji bez sera, jednak za sprawą tego składnika dip nabiera wyjątkowego smaku.

 

2. Grecki sos tzatziki

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ten klasyczny sos z pewnością doskonale zna ten, kto kiedykolwiek spędzał urlop w Grecji. Ogórek i czosnek to idealne połączenie. Zwłaszcza w ciepłe, letnie dni.

 

3. Sos tysiąca wysp

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

A może macie ochotę na smaki zza oceanu? W Stanach Zjednoczonych ten sos to najprawdziwsza klasyka gatunku. Wręcz idealnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek i sałatek. Doskonale podkreśli również smak grillowanych mięs.

 

4. Dip serowo-orzechowy

Fot. Annawk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli do tej pory nie przygotowywaliście sosu serowego, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości. Świetnie sprawdzi się w roli dodatku do grillowanych mięs lub surowych warzyw.

Reklama

5. Dżadżyk

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oto turecka wariacja na temat greckiego sosu tzatziki. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają go jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

 

6. Sos meksykański

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ten sos jest tak smaczny, że warto przygotować go od razu w większej ilości. Jeśli zamkniesz go w szczelnym słoiczku, z powodzeniem wytrzyma w lodówce nawet kilka tygodni. Będzie idealnym dodatkiem do mięs i kanapek.

 

7. Sos paprykowy do mięs i wędlin

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przygotowanie takiego sosu wymaga nieco wysiłku, jednak gwarantujemy, że w stu procentach wam się to opłaci. Jego intensywny i głęboki smak będzie idealnie pasować do mięs z rusztu.

 

8. Dip majonezowo-miodowy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Smak tego dipu z pewnością pozytywnie zaskoczy każdego, kto go skosztuje. Słodycz miodu doskonale kontrastuje z ognistością chilli. Jeśli lubisz naprawdę ostre potrawy, możesz podwoich ilość papryki.

 

9. Sos musztardowy

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

W przypadku tego sosu warto eksperymentować z różnymi smakami musztard, gdyż każda z nich ma nieco inny stopień ostrości oraz aromat. Mieszając je ze sobą, można osiągnać zaskakujące efekty.

 

10. Sos diabelski

Fot. Futka Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Mamy też wyjątkową propozycję dla miłośników pikantnych potraw. Poziom ostrości sosu możecie regulować, dodając większą lub mniejszą liczbę papryczek.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!