Jak zrobić żurek i barszcz biały? Najlepsze zupy na Wielkanoc

Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, żeby były naprawdę smaczne?

Jak zrobić żurek i barszcz biały? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu Polski jest to żurek, barszcz biały lub chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Dlatego właśnie mają taki głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza składnikami, powinniśmy zwracać uwagę, przygotowując świąteczne zupy? Jak zrobić idealny żurek lub barszcz? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami sprawdzonymi, rodzinnymi recepturami.

Sprawdź także: Najlepsze wielkanocne sałatki. Każdy znajdzie swoją ulubioną

Czym różni się żurek od barszczu białego?

W niektórych domach gotuje się obie te zupy. Czym różnią się żurek od barszczu białego? Przede wszystkim smakiem. Wynika to głównie ze sposobu gotowania potrawy oraz dodatku składnika, który zmienia wszystko. Są osoby, które za żurek dadzą się pokroić, a za barszczem białym nie przepadają. I odwrotnie.

Na pierwszy rzut oka wyglądają dokładnie tak samo, zwłaszcza jeśli podamy je w chlebie czy z tymi samymi dodatkami. Co więcej, niektórzy nawet po zapachu nie są w stanie rozpoznać obu dań. Mimo to są to dwie zupełnie inne zupy, które różnią się zakwasem.

Żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, z kolei barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. Taką informację przeczytacie w wielu tekstach w internecie, ale czy tak jest rzeczywiście? Nie do końca. Żurek jest gotowany na zakwaszonej mące pszennej, jest lżejszy od żuru (który nie jest zabielany) i pełen zapachu oraz smaku majeranku. Najczęściej ze śmietaną, podawany z kiełbasą białą oraz jajkiem.

Barszcz biały, jak mówi sama nazwa, jest barszczem, a zatem zakwas na tę zupę powinien być przygotowywany tradycyjnie z warzyw. Prawdziwy barszcz biały zakwaszany jest kwasem z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, nie zaś z mąki.

Zupy na Wielkanoc - przepisy

Choć tradycyjnymi zupami na Wielkanoc są żur, żurek, barszcz biały lub chrzanowa, możesz skusić się na różne ich wariacje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś przyrządził też inną potrawę, która będzie pasować twojej rodzinie. Wypróbuj najlepsze przepisy na wielkanocne zupy.

Żurek na wędzonce

 Żurek na wędzonce Zobacz przepis

Żurek na wędzonce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Symbol świąt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jego przygotowanie to prawdziwa sztuka, jednak wysiłek się opłaca, gdyż ten smak można wspominać przez cały rok.

2. Wielkanocna zupa chrzanowa

 Wielkanocna zupa chrzanowa Zobacz przepis

Wielkanocna zupa chrzanowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrzan to skarbnica substancji odżywczych, które wzmacniają nasz organizm i gwarantują długie życie w zdrowiu. Nic więc dziwnego, że wiele osób serwuje bliskim w święta intensywnie chrzanową zupę.

3. Barszcz biały

 Barszcz biały Zobacz przepis

Barszcz biały / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejna, klasyczna zupa, na którą wiele osób wyczekuje przez cały rok. Przygotowany na świątecznej wędzonce, zyskuje smak, którego nie da się w żaden sposób podrobić.

Żurek wegetariański

 Żurek wegetariański Zobacz przepis

Żurek wegetariański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W Wielkanoc odwiedzają was wegetarianie? A może sami nie jecie mięsa? Nie oznacza to, że w święta musicie rezygnować z tradycyjnego żurku. Wystarczy, że przygotujecie go zgodnie z przepisem naszej użytkowniczki.

5. Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

 Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim Zobacz przepis

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonały dowód na to, że tradycyjne dania można zaserwować w nieco inny sposób, dzięki czemu z pewnością nam się nie znudzą.

6. Święcelina - regionalna zupa na Wielkanoc

 Święcelina - regionalna zupa na Wielkanoc Zobacz przepis

Święcelina / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Święcelina jest regionalną zupą, którą powinno przygotować się ze składników poświęconych w Wielką Sobotę. Jak pisze nasza użytkowniczkach, w jej stronach serwuje się ją na świąteczny obiad.

7. Zalewajka

 Zalewajka Zobacz przepis

Zalewajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowywana na terenie Polski, wywodząca się z centralnej części naszego kraju. To smaczne i niezwykle sycące danie, którego przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Swoją nazwę zupa wzięła od sposobu przyrządzania, który polega na gotowaniu ziemniaków, a następnie zalaniu całości zakwasem z żuru.



Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wyczyści brudne framugi, a szyby będą lśniące. Domowy miks do mycia okien » 

Eliksir długowieczności w popularnym napoju. Dlaczego warto pić czarną herbatę? »

Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mazurek Wielkanocny

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowank...

Odsłon: 5549

>60 min
8
15 min
26
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1