Jak zrobić udka z kurczaka z piekarnika, w sosie lub na patelni? Przepisy, które warto znać!

Udka z kurczaka to popularny polski przysmak, podawany w każdym domu i na każdą okazję. Znane z chrupiącej skórki i rozpływającego się w ustach mięsa, zachwycają swoim smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak przyrządzić udka z kurczaka z piekarnika, w sosie lub na patelni?

Jak zrobić udka z kurczaka z piekarnika, w sosie lub na patelni? Przepisy, które warto znać!

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić udka z kurczaka z piekarnika?

- Jak zrobić udka w sosie?

- Jak usmażyć udka na patelni?

- Jak zrobić wiszące udka?

- Jak przyrządzić udka z kurczaka?

 

Mięso z kurczaka króluje niemal w każdym domu. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - nie dość, że jest tanie, to jeszcze można upichcić je na wiele różnych sposobów. Uwielbiane przez dzieci, sportowców i osoby będące na diecie, często gości w restauracjach i barach szybkiej obsługi.

Kurczak to tak uniwersalne mięso, że można dodawać je niemal do wszystkiego. Sałatki, makarony, kanapki czy zupy - opcji jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jako że świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sprawdza się również jako tradycyjne danie obiadowe.

W jakiej formie najczęściej serwowane jest powyższe mięso? Na talerzach ląduje zazwyczaj pierś, skrzydełka oraz udka z kurczaka w sosie lub przyrządzane na patelni i w piekarniku. Poznaj kilka ciekawych przepisów na pyszne potrawy z jego udziałem i wybierz swoją ulubioną!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Udka z kurczaka z piekarnika, czyli klasyk w najlepszym wydaniu

Udka z kurczaka to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad lub rodzinną imprezę. Ich ogromnym atutem jest nie tylko apetyczna, zarumieniona skórka i delikatne mięso, ale również niesamowity zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia.

Udka z kurczaka z piekarnika nie są tak nudne, jak mogłoby się wydawać. Można podawać je w różnych wariantach i w towarzystwie takich dodatków jak warzywa, ryż, kasze czy makarony. Udka w miodzie, z ziemniakami czy w musztardowej marynacie - a ty które z nich wybierasz?

Udka w miodzie

Udka w miodzie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza dla fanów słodko-wytrawnych połączeń. Są soczyste, aromatyczne i doskonale smakują z młodymi lub pieczonymi ziemniakami. Kluczowym elementem potrawy jest oczywiście miodowa marynata. Do jej przygotowania potrzebujesz takich składników, jak miód, czosnek, oliwa z oliwek, papryka wędzona, sól, pieprz oraz musztarda miodowa.

Udka z ziemniakami

Udka pieczone razem z ziemniakami to coś w rodzaju dania jednogarnkowego. Aby zachwycały swoim smakiem, należy odpowiednio przyprawić zarówno mięso, jak i ziemniaki. Możesz użyć do tego oczywiście jednej marynaty, którą przygotujesz z czosnku, oleju roślinnego, soli, pieprzu, słodkiej papryki, świeżego rozmarynu oraz soku z cytryny. Do potrawy warto dorzucić również pokrojoną czerwoną cebulę.

Udka w musztardowej marynacie

Udka w musztardowej marynacie to idealne danie dla wymagających smakoszy. W przepisie warto postawić na musztardę francuską, której lekko kwaskowaty smak perfekcyjnie komponuje się z drobiem. Poza musztardą na twojej liście składników powinien znaleźć się czosnek, miód, suszony majeranek, gęsty jogurt, olej roślinny oraz sól i pieprz. Potrawę podawaj z purée ziemniaczanym.

Udka z kurczaka w sosie... dowolnym!

Udka z kurczaka w sosie - podobnie jak te z piekarnika - przyrządzane są na mnóstwo różnych sposobów. Sos doskonale podkreśla ich smak i sprawia, że są jeszcze bardziej sycące i aromatyczne. Jaki sos najlepiej komponuje się z drobiem? Pieczarkowy, pomidorowy, curry, śmietanowy, cebulowy, koperkowy - jeśli masz problem z wyborem, postaw po prostu na swój ulubiony!

Udka w sosie śmietanowym

Udka z kurczaka w sosie śmietanowym możesz przygotować zarówno w wersji gotowanej, pieczonej, jak i duszonej. Ich bazą jest oczywiście gęsty i kremowy sos, który powstaje m.in. ze śmietany, oleju, czosnku, mąki, białego wina (opcjonalnie), a także mieszanki ziół i przypraw, takich jak pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, chili, zioła prowansalskie, ziele angielskie oraz słodka papryka.

Udka w sosie pieczarkowym

Udka w sosie pieczarkowym wyśmienicie smakują z purée ziemniaczanym i surówką z marchewki. Ich podstawą jest oczywiście aromatyczny sos, który wyczarujesz z zaledwie kilku składników. Poza pieczarkami przyda ci się cebula, czosnek, olej, sól, pieprz, śmietana oraz świeża natka pietruszki. Jeśli nie przepadasz za pieczarkami, możesz użyć innych grzybów, np. borowików.

Udka w sosie pomidorowym

Udka z kurczaka w sosie pomidorowym najlepiej smakują w wersji pieczonej. Obecność pomidorów sprawia, że „banalny" kurczak szybko zamienia się w oryginalne i niezwykle smakowite danie. Aby stworzyć smaczny sos, sięgnij po pomidory z puszki, passatę pomidorową, śmietanę, cebulę, suszony czosnek, słodką paprykę, tymianek oraz oregano.

Zobacz: Ziemniaki hasselback z udkami kurczaka

Udka z kurczaka na patelni? Dlaczego nie!

Udka z kurczaka na patelni, zwłaszcza te w chrupiącej panierce, to znakomita przekąska dla małych i dużych smakoszy. Wystarczy natrzeć je ulubionymi przyprawami, np. solą, czosnkiem i słodką papryką, i podsmażać do momentu, aż nabiorą złocistego koloru.

Udka w panierce to przysmak uwielbiany przez najmłodszych. Jego klasyczna wersja powstaje na bazie jajek i bułki tartej, natomiast ta bardziej „fast food'owa" wymaga użycia takich składników, jak mąka, mleko, jajka, sól oraz słodka papryka. Dla podkreślenia smaku można dodać odrobinę chili.

Jeśli planujesz przygotować udka z kurczaka na patelni, wybierz jak najmniejsze sztuki. Dzięki temu będziesz mógł upichcić ich więcej za jednym zamachem, a mięso o wiele szybciej się usmaży. Przed wrzuceniem ich na patelnię, warto podgotować je przez kilka minut w gorącej wodzie i ostudzić.

Udka z kurczaka - zwłaszcza te w panierce - wrzucaj na nagrzany, ale nie za gorący olej, ponieważ ciasto szybko się przypali, a środek pozostanie surowy. Aby równomiernie się podsmażyły, postaraj się dodać taką ilość tłuszczu, która całkowicie przykryje mięso.

Aby nadać swojej panierce większej chrupkości, dodaj do pozostałych składników pokruszone płatki kukurydziane. Jako że ciasto bardzo chłonie olej, po obróbce termicznej warto odsączyć jego nadmiar w ręczniku papierowym. Gotowe udka podawaj z sosem czosnkowym.

Wiszące udka z kurczaka, czyli banalny przysmak w niebanalnej formie

Wiszące udka to nic innego jak udka z kurczaka z piekarnika, ale przyrządzane zupełnie inaczej niż te w klasycznej wersji. Jest to dość nowa metoda pieczenia, która cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Na czym polega jej fenomen?

Jak sama nazwa wskazuje, wiszące udka z kurczaka pieczone są w pozycji... dosłownie wiszącej! Zamiast układać je na blaszce, umieszcza się je na ruszcie, wtykając ich węższą część pomiędzy szczebelki. Dzięki temu równomiernie się przypiekają, a spływający z nich tłuszcz podkreśla smak warzyw i innych dodatków, które znajdują się tuż pod nimi. Palce lizać!

 

1. Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Udka z kurczaka w warzywach

Udka z kurczaka w warzywach

Udka z kurczaka w warzywach przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami

Udka z kurczaka nadziewane opieńkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Udka kurczaka pieczone z jabłkami

Udka kurczaka pieczone z jabłkami

Udka kurczaka pieczone z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Udka kurczaka pieczone na kapuście

Udka kurczaka pieczone na kapuście

Udka kurczaka pieczone na kapuście  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jakie zupy warto jeść zimą? »

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? »

Jedno z najzdrowszych zielonych warzyw - coraz popularniejsze na polskich stołach »