Ewa_Gotuje

Jak zrobić smaczne racuchy?

Racuchy to przysmak przywołujący wspomnienia z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia serwowała na deser aromatyczne racuszki z jabłkami. Ich zapach roznosił się po całym mieszkaniu i pobudzał nozdrza wszystkich domowników. Chcesz przyrządzić racuchy jak w rodzinnym domu? Poznaj najciekawsze receptury!

Fot. 123RF/Picsel

Racuchy to tradycyjne danie polskiej kuchni, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zazwyczaj podawane na słodko, stanowią idealną przekąskę na deser, podwieczorek czy drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.

Racuchy to niewielkie, ale dość grube placuszki, które smaży się na złocisty kolor. Klasyczna wersja to ta z jabłkami, choć świetnie sprawdzają się tutaj także śliwki oraz rabarbar. Niektóre przepisy dopuszczają użycie nieco bardziej egzotycznych owoców, w tym bananów, mango i ananasów.

Racuchy to niezwykle uniwersalny deser, który można podawać z rozmaitymi dodatkami. Poza owocami doskonale komponują się z cukrem pudrem, miodem, dżemem, śmietaną, kakao, czekoladą oraz marmoladą. Jeśli wolisz przekąski na słono, możesz przygotować placuszki w wersji wytrawnej.

Racuszki z jabłkami jak w rodzinnym domu

Racuszki z jabłkami to zdecydowanie klasyk nad klasykami. Nie dość, że są niezwykle łatwe w przygotowaniu, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i aromatem. Odpowiednio przyrządzone, powinny być lekko złociste, miękkie i puszyste.

Aby wyczarować przepyszne racuszki z jabłkami, musisz zaopatrzyć się w zaledwie kilka składników. Na twojej liście powinna znaleźć się mąka pszenna, jajka, mleko, jabłka oraz soda oczyszczona/proszek do pieczenia lub świeże/suszone drożdże. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak potrawy, warto sięgnąć po cynamon, cukier waniliowy, goździki lub kardamon.

Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się w przepisie na racuchy? Świetnym wyborem będzie odmiana delikates, ligol, szara reneta lub antonówka ­- dwie ostatnie opcje są szczególnie polecane fanom nieco kwaśniejszych smaków. Owoce możesz pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce.

Przy przyrządzaniu racuchów równie ważny jest dobór odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Placki możesz usmażyć na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Jeśli chcesz przygotować racuchy w wersji wegańskiej, postaw na olej, zrezygnuj z jajek, a mleko zastąp dowolnym napojem roślinnym.

Racuszki drożdżowe na słodko i na słono

Racuchy to doskonały przysmak nie tylko dla miłośników słodkości. Równie dobrze możesz podawać je na słono z rozmaitymi dodatkami. Jak przyrządzić racuszki drożdżowe w wersji słodkiej i wytrawnej? Oto kilka przykładów:

1. Racuchy budyniowe

Przyrządzenie racuchów budyniowych to doskonały sposób na przemycenie do deseru jeszcze więcej twoich ulubionych smaków. Proces przygotowania placuszków z budyniem niewiele różni się od tych w klasycznej wersji ­- do podstawowych składników wystarczy dodać dowolny budyń i dokładnie wymieszać. Świetnie sprawdzi się tutaj budyń waniliowy lub śmietankowy, choć równie dobrze możesz sięgnąć po ten o smaku toffi czy czekolady.

2. Racuchy serowe

Placuszki z twarogiem to idealna opcja na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Racuchy serowe są nie tylko smaczne, ale także lekkie i sycące. Warto przyrządzić je na bazie twarogu półtłustego, choć równie dobrym wyborem będzie serek naturalny lub mascarpone. Ser należy połączyć z jajkami, mlekiem, mąką pszenną, cukrem oraz drożdżami (te możesz zastąpić sodą oczyszczoną i/lub proszkiem do pieczenia). Gotową masę wlewaj porcjami na patelnię i smaż jak tradycyjne placki.

3. Racuchy owsiane

Fit racuchy owsiane to świetna przekąska dla osób na diecie. I nie tylko! Przyrządzane z dodatkiem płatków i/lub mąki owsianej, stanowią doskonałą alternatywę dla typowo deserowych placków. Aby jeszcze bardziej odchudzić swoją potrawę, całkowicie zrezygnuj z cukru i postaw na słodkie jabłka. Ich smak możesz podkreślić cynamonem, odrobiną miodu, budyniem bez dodatku cukru, a nawet smakową odżywką białkową. Racuchy podawaj ze świeżymi owocami lub niskosłodzonym dżemem.

4. Racuchy z cukinii

Racuchy z cukinii to placki w wersji wytrawnej, które znakomicie sprawdzają się jako oddzielna przekąska oraz dodatek do innych dań. Dobrze komponują się z gulaszem oraz rozmaitymi sosami, zwłaszcza pieczarkowym, pomidorowym, jogurtowym i tzatziki. Jak sama nazwa wskazuje, ich głównym składnikiem jest cukinia, którą ściera się na tarce. Idealnym dopełnieniem potrawy jest cebula, świeże zioła i przyprawy.

5. Racuchy z żółtym serem i pieczarkami

Racuchy z żółtym serem i pieczarkami to wyśmienita opcja na szybki i sycący obiad. Lista składników niezbędnych do ich przyrządzenia jest dość długa, ale realizacja samego przepisu nie jest szczególnie skomplikowana. Poza serem i pieczarkami do przygotowania placuszków potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej, możesz dodać do nich swoją ulubioną wędlinę.

6. Racuchy z łososiem

Racuchy z łososiem to znakomite danie nie tylko dla fanów ryb. Ich głównym składnikiem jest wędzony łosoś w towarzystwie takich dodatków jak koperek, serek śmietankowy czy sok z cytryny. Aby uatrakcyjnić smak potrawy, warto dodać do ciasta kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Ważną rolę odgrywają tutaj także przyprawy, zwłaszcza rozmaryn i tymianek. Zamiast mąki pszennej możesz użyć ziemniaczanej, a łososia wcześniej zamarynować.

 

Sprawdź: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa

Racuchy na kefirze ­- kolejna opcja na pyszną przekąskę

Racuchy na kefirze to przekąska, którą można przyrządzić bez użycia miksera, a i tak będzie miękka i puszysta jak chmurka. Swoim smakiem przypominają pączki, więc spokojnie mogą zastąpić je nawet w tłusty czwartek. Można serwować je również jako słodkie bułeczki, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.

Najbardziej podstawowy przepis na racuchy na kefirze zawiera kilka podstawowych składników, tj. kefir, mąkę pszenną, jajko, sodę oczyszczoną oraz cukier. Jeśli nie jesteś fanem kefiru, możesz sięgnąć po naturalną maślankę lub zsiadłe mleko. Gotową masę należy smażyć na patelni o grubym dnie, umieszczonej na małym lub średnim ogniu.

Usmażone placuszki powinny być lekko słodkie i wilgotne. Nie musisz odsączać ich w papierowym ręczniku, gdyż ­- w przeciwieństwie do klasycznych racuchów ­- w mniejszym stopniu chłoną tłuszcz. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnym zwieńczeniem racuchów na kefirze jest cukier puder, miód, płynna czekolada, świeże owoce, syrop klonowy lub kakao.

Zobacz: Smażone jabłka w cieście z cukrem pudrem

Racuchy ­- przepis na puszyste placuszki w każdej odsłonie

Masz ochotę na racuchy? Przepis na placuszki w każdej wersji znajdziesz w naszym serwisie. Racuchy na słodko i na słono, w wersji mięsnej i wegetariańskiej czy z dodatkiem kefiru lub maślanki ­- opcji jest tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Odkryj najlepsze receptury i oczaruj wszystkich swoim kulinarnym dziełem:

1. Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy z jabłkami

 

2. Racuchy na maślance

Racuchy na maślance

Fot. WanilioweImprowizacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy na maślance

 

3. Racuchy z serem

Racuchy z serem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy z serem

 

4. Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami

Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy dyniowo-pomarańczowe z jabłkami

 

5. Racuchy marchwiowo-dyniowe

Racuchy marchwiowo-dyniowe

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy marchwiowo-dyniowe

 

6. Racuchy z gruszkami

Racuchy z gruszkami

Fot. Rena1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy z gruszkami

 

7. Racuchy kokosowe

Racuchy kokosowe

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Racuchy kokosowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 73

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 160

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 276

30 min
5
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 7712

>60 min
24
30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1