Jak zrobić perfekcyjny omlet?

Serwowany na słodko lub na słono, omlet to idealna opcja na sycący posiłek. Przyrządzany w różnych wersjach i wzbogacany o różnorodne składniki, za każdym razem może smakować inaczej. Jak zrobić omlet, który rozpieści twoje podniebienie? Poznaj nasze sprawdzone triki!

Fot. 123RF/Picsel

Omlet to przysmak ze smażonych jajek, który znany był już w starożytnym Rzymie. W Polsce zyskał popularność za sprawą królowej Marysieńki, która zachwyciła się jego smakiem podczas jednej ze swoich podróży.

Omlet to potrawa znana niemal na całym świecie, występująca w różnych formach i wersjach smakowych. We Włoszech znany jest jako frittata, w Hiszpanii jako tortilla, a w Japonii jako tamago-yaki.

Omlet cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój atrakcyjny smak, ale również dużą łatwość w przygotowaniu i ogromną uniwersalność. Świetnie komponuje się z warzywami, serem, owocami, a nawet czekoladą i bitą śmietaną. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny omlet w każdym wydaniu!

Omlet biszkoptowy - puszysty biszkopt prosto z patelni

Omlet biszkoptowy to jedna z najbardziej puszystych wersji tej jajecznej potrawy. Od klasycznych omletów różni się grubością i delikatnością. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie dla dzieci, sycąca kolacja, a nawet smakowity deser.

Omlet biszkoptowy często przyrządzany jest na słodko, ale równie dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Można podać go z ulubioną konfiturą, jogurtem i owocami, dżemem, syropem klonowym, a także z szynką, mozzarellą, pieczarkami, warzywami i serem feta.

Powyższy omlet swoją puszystość i delikatność zawdzięcza ubitym białkom jaj. Pozostałe składniki niezbędne do jego przyrządzenia to mąka, żółtka jaj, olej, mleko oraz szczypta soli. Niektóre przepisy dopuszczają także użycie cukru waniliowego i odrobiny sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Omlet na słono - idealny wybór na każdy posiłek

Omlet na słono to idealna opcja na każdy posiłek dnia. Możesz go dowolnie modyfikować, kierując się swoimi preferencjami kulinarnymi i aktualnymi zachciankami. Pasują do niego praktycznie wszystkie przyprawy i dodatki, więc daj się ponieść wyobraźni i wyczaruj coś pysznego!

Omlet na słono może występować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dobrze smakuje z szynką, boczkiem, kiełbasą, parówkami czy wędzonym łosiem, ale wersja z samymi warzywami wcale nie będzie mniej smaczna i sycąca.
Przygotowując omlet w wersji wytrawnej, warto sięgnąć po świeże zioła i sezonowe warzywa. Szparagi, bób, własnoręcznie zebrane grzyby - wszystko to w połączeniu z jajkami może smakować naprawdę wyśmienicie. Doskonałym wyborem będzie także zielenina, która nie tylko podkreśli smak potrawy, ale również wzbogaci ją o cenne wartości odżywcze.

Omlet na słodko - smaczna przekąska nie tylko dla dzieci

Omlet na słodko to przekąska uwielbiana przez dzieci. Ale nie tylko! Wielu dorosłych także gustuje w tego typu śniadaniach, więc chętnie sięgają po jajeczne placki ze słodkimi dodatkami. Te stanowią zdrowszą alternatywę dla płatków z mlekiem czy polanych lukrem pączków.

Jak zrobić omlet w słodkiej wersji? Tak jak najbardziej lubisz! Maliny, truskawki, borówki, jagody, a może wersja z bananem i masłem orzechowym? Opcji jest naprawdę dużo. Dla fanów szarlotki idealnym wyborem będzie omlet z jabłkami i cynamonem, a dla prawdziwych łasuchów z musem owocowym i bitą śmietaną.

Przyrządzając omlet na słodko (na słono również!), możesz modyfikować nie tylko jego składniki, ale również kształt i grubość. W tym przypadku świetnie sprawdzi się wyżej wspomniany omlet biszkoptowy lub cienki jajeczny placek, który możesz potraktować jak naleśnik - zwiń go w rulon lub złóż na 4 części.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Omlet z warzywami - wiosna na twoim talerzu

Należysz do osób, które stronią od warzyw i bezskutecznie próbują się do nich przekonać? Omlet z warzywami to dobry sposób na przemycenie jarzyn do codziennej diety. Prawidłowo przyrządzony i odpowiednio doprawiony może przypominać smakiem i wyglądem uwielbianą przez wszystkich pizzę.

Omlet z warzywami możesz przygotować na bazie dowolnych składników. Papryka, cebula, czosnek, pomidory, szczypiorek, marchew, cukinia... użyj po prostu tego, co zalega ci w lodówce! Preferujesz bardziej oryginalne smaki? Nie wahaj się dorzucić do swojej potrawy imbiru, sezamu czy sosu sojowego.

Aby podkreślić smak dania, użyj świeżych ziół i przypraw. Pieprz, sól, majeranek, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie - niewiele jest dodatków, które słabo komponowałyby się z warzywami. Te świetnie smakują także z mozzarellą, fetą, parmezanem, a nawet zwykłym żółtym serem. Do wyboru, do koloru!

Omlet ze szpinakiem - skarbnica witamin i minerałów

Jak na długo zaspokoić głód, a przy okazji dostarczyć swojemu organizmowi cennych witamin i minerałów? Wystarczy przyrządzić omlet ze szpinakiem! Możesz użyć do tego świeżego i mrożonego produktu i wymieszać go z masą jajeczną lub dodać w trakcie smażenia.

Omlet ze szpinakiem może być przyrządzany na różne sposoby. Jedni dodają go do potrawy zaraz po opłukaniu i pokrojeniu, inni natomiast podsmażają go wcześniej na patelni. Ważne, aby dokładnie odsączyć go z nadmiaru wody - dotyczy to przede wszystkim szpinaku w formie mrożonki.

Jakie dodatki idealnie komponują się z tym zdrowym, zielonym warzywem? Szpinak świetnie smakuje w połączeniu z serem feta, czarnymi oliwkami, cebulą i szczypiorkiem. Ponadto możesz dodać do niego pomidorki koktajlowe, listki bazylii, a nawet pokrojone w kostkę awokado.

Omlet cesarki - opcja na niebanalny deser

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to popularny austriacki deser, który możesz skosztować nie tylko w wiedeńskiej kawiarence. Jego przygotowanie niewiele różni się od tego w klasycznej wersji - na pewnym etapie smażenia po prostu rozrywa się go na kilka mniejszych kawałków.

Aby przygotować omlet w tej formie, potrzebujesz oczywiście jajek, mąki, mleka oraz szczypty soli. Możesz użyć także proszku do pieczenia, cynamonu i cukru waniliowego. Do masy jajecznej warto dorzucić garść rodzynek wcześniej namoczonych w rumie.

Podobnie jak w przypadku standardowych omletów, omlet cesarski podaje się z rozmaitymi dodatkami. Najczęściej serwowany jest z dżemem, powidłami lub konfiturą. Doskonale pasują do niego także owoce - świeże lub w formie musu. Jego smak można podkreślić płatkami migdałów oraz cukrem pudrem.

 

Jak zrobić omlet w wersji wegańskiej?

Omlet bez jajek, ale z dużą ilością białka? To naprawdę możliwe! Stosowanie diety roślinnej nie zawsze musi wiązać się z rezygnacją z ulubionych przysmaków. Jak zrobić omlet, żeby był smaczny i nie odbiegał mocno od klasycznej wersji? Postaw na ciecierzycę!

Przyrządzenie potrawy w wersji wegańskiej nie jest skomplikowane, ale wymaga użycia większej liczby składników. Warto mieć pod ręką mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, napój roślinny oraz tofu. Oczywiście możesz podawać taki omlet z dowolnymi dodatkami, włączając w to mięso, owoce i warzywa.

Omlet - przepis na perfekcyjne danie

Chcesz zrobić perfekcyjny omlet? Przepis dostosuj do swoich upodobań kulinarnych i ciesz się ulubionym smakiem! Jeśli brakuje ci pomysłów na tę jajeczną przekąskę, skorzystaj z gotowych przepisów na naszej stronie. Znajdziesz tu m.in. przepis na omlet serowy, omlet biszkoptowy oraz omlet z warzywami i kurczakiem. Smacznego!

 

1. Omlet - przepis podstawowy

Fot. Smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Omlet wiedeński

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Omlet śniadaniowy

Fot. Szczotka_od_kija na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Puszysty omlet

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Omlet po egipsku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Omlet z kurkami

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Japoński zawijany omlet

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Omlet z młodymi warzywami

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Omlet z prawdziwkami

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Omlet z kabanosem

Fot. Chillijalapeno na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0