Jak zrobić kruszonkę do ciast i deserów?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie?

Fot. 123RF/Picsel

Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Składniki to podstawa

Ponieważ w skład kruszonki wchodzi zaledwie kilka składników, warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiedni rodzaj tłuszczu. W tym wypadku poleca się przede wszystkim masło. Pamiętaj, że to prawdziwe musi zawierać minimum 82% tłuszczu mlecznego. Raczej odradza się używania margaryny, gdyż wówczas kruszonka nie będzie mieć tak charakterystycznego aromatu. Nasze babcie w przeszłości używały łoju lub smalcu, jednak współcześnie jest to dosyć rzadka praktyka.

Kolejnym składnikiem, niezbędnym do przygotowania kruszonki, jest cukier. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie cukru pudru, gdyż kryształ może się nie rozpuścić, a w efekcie negatywnie wpłynąć na konsystencję deseru.

W przypadku mąki, należy sięgnąć po "lekkie" odmiany, czyli typ 450 lub 500. Pamiętaj, aby dokładnie ją przesiać, dzięki czemu kruszonka będzie lżejsza i lepiej napowietrzona.

Idealne proporcje

Aby przygotować idealną kruszonkę, należy skupić się na proporcjach. Jeśli dodamy do niej zbyt dużo masła, całość rozpłynie się w trakcie pieczenia, z kolei przesadna ilość mąki sprawi, że kruszonka będzie bardziej przypominać piasek, niż cudownie chrupiące grudki. Warto też zachować wstrzemięźliwość przy dodawaniu cukru, gdyż on także wpływa na teksturę kruszonki, a dodatkowo może uczynić deser nieznośnie słodkim.

Zwykle przyjmuje się, idealne proporcje na kruszonkę to 1:1:2. Oznacza to, że powinniśmy użyć taką samą ilość cukru i masła, a do tej mieszanki dodać dwukrotnie więcej mąki.

Wystrzegaj się ciepła!

Warto pamiętać, że wszystkie kruche ciasta nie lubią ciepła, dlatego powinniśmy unikać wyrabiania ich dłońmi. Znacznie lepiej będzie zmieszać mąkę z masłem przy pomocy specjalnego siekacza, blendera lub noża. Jeśli masa po wyrobieniu będzie miała zbyt luźną konsystencję, należy schłodzić ją przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Wówczas będzie można bez problemu rozprowadzić ją po cieście.

Reklama

Jak urozmaicić smak kruszonki?

Smak i konsystencję kruszonki można w bardzo prosty sposób urozmaicić. W tym wypadku możesz sięgnąć po aromaty do ciast lub przyprawy, takie jak cynamon, kardamon lub wanilia. Ciekawe efkty osiągniesz wykorzystując skórki cytrusów, kakao lub bardzo drobno posiekane suszone owoce. Doskonałym wyborem będzie również dodanie do niej płatków owsianych, orzechów, sezamu, słonecznika lub innych ziaren - wpłynie to nie tylko na smak, ale również na konsystencję kruszonki, która stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.

Przepisy z kruszonką w roli głównej

Jeśli jesteś fanem deserów z kruszonką, z pewnością ucieszy cię wiadomość, że nasi użytkownicy także należą do tego grona i bardzo chętnie dzielą się z nami swoimi przepisami na takie słodkości. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Placek z rabarbarem i kruszonką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Owoce pod owsianą kruszonką

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Klasyczny placek drożdżowy z kruszonką

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Pieczone jabłka pod cynamonową kruszonką

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Śliwki pod kruszonką

Fot. Daniel-Coceancigna Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Karpatka z kruszonką

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Chałka z kruszonką

Fot. Natsko1998 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Sernik z truskawkami i kruszonką

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Kompot z rabarbaru

Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...

Odsłon: 126

30 min
2
Desery Deser z galaretek i bitej śmietany z musem malinowym

Prosty, smaczny deserek, przygotowany z galaretek i ubitej śmietany 30 %. Do...

Odsłon: 2809

30 min
14
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 4965

60 min
44

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3