Jak zrobić drożdże w domu?

W polskich sklepach już od kilku tygodni brakuje drożdży. Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy można przygotować je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Obecność drożdży na sklepowych półkach zwykle przyjmowaliśmy za pewnik. Kosztowały grosze i dotychczas nie musieliśmy się martwić, że ich zabraknie. Niestety, w ostatnim czasie stały się towarem deficytowym - do sklepów nie dotarły kolejne dostawy, a Polacy odczuli w sobie przemożną potrzebę wypiekania domowych bułek, chlebów i drożdżówek.

Ze względu na brak drożdży do łask powróciły przepisy na pieczywo bez ich użycia, w których wykorzystuje się sodę lub proszek do pieczenia. Niektórzy zaczęli produkować zakwas, a jeszcze inni zastanawiają się, czy da się wyprodukować drożdże w domowych warunkach. Jak się okazuje, nie dość, że jest to możliwe, to na dodatek nie powinno nikomu sprawić problemów.

Jak zrobić drożdże w domu?

Należy pamiętać, że drożdże domowej produkcji nie mają tak dużej mocy, jak te sklepowe. Nie nadają się do wypieku ciast i drożdżówek. Jednak świetnie sprawdzą się w przypadku wypieku chleba i pizzy.

Do przygotowania domowych drożdży potrzebne nam są zaledwie trzy składniki: piwo, mąka oraz cukier. Przy czym piwo musi być niepasteryzowane i niefiltrowane z kolei mąka powinna być typu 00, czyli taka, jaką wykorzystujemy do zrobienia pizzy. Na 100 g piwa dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru, które po 12 godzinach powinny nadawać się do wymieszania z pozostałymi składnikami.

Więcej o domowej produkcji drożdży dowiesz się z filmu opublikowanego przez naszą użytkowniczkę:

 

W jaki sposób drożdże wpływają na nasz organizm?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie. Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwień.

Sprawdzone przepisy na domowe pieczywo

Aby mieć pewność, że domowe wypieki się udadzą, warto zaopatrzyć się w sprawdzony przepis. Dziś prezentujemy kilka ciekawych pomysłów naszych użytkowników, dzięki którym upieczecie przepyszne chleby - zarówno te z drożdżami, jak i bez nich.

 

1. Bułki pełnoziarniste

Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Chlebek z pięciu składników

Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Bułki śniadaniowe

Fot. Agnes72 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Ciabatta

Fot. Kasiagie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Chleb tostowy

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Chleb sezamowy na zakwasie

Fot. SlodkaPistacja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Domowy chleb bez drożdży

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Chleb w pięć minut - bez drożdży

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Bułki na proszku do pieczenia

Fot. Paninadeser na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chleb na maślance

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 890

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1528

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4