Jak wykorzystać stare pieczywo?

Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zsechł i już nie za bardzo nadawał się do jedzenia. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo.

Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają sprawność układu nerwowego, przez co poprawia się nasza pamięć i koncentracja.

Między bajki możemy włożyć informacje o tym, że jedzenie chleba prowadzi do otyłości. Oczywiście, wszystko jest kwestią umiaru, jednak zjedzenie kilku kromek dziennie może nam bardziej pomóc niż zaszkodzić. Dzieje się tak za sprawą błonnika, który pobudza nasz metabolizm i sprawia, że dłużej pozostajemy syci. 4 średnie kromki chleba dostarczą nam aż połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często wyrzucamy go. Niewiele osób wie w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda wam się tego uniknąć.


1. Przygotuj bułkę tartą

Bułkę tartą najczęściej kupujemy w sklepie, a przecież to nic innego jak pokruszony, suchy chleb. Skoro możemy przygotować ją samodzielnie, to po co przepłacać? Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że zrobienie domowej bułki tartej jest banalnie proste - potrzebujemy jedynie tarki lub wytrzymałego miksera.

Zapewniamy, że samodzielnie zrobiona bułka tarta smakuje o wiele lepiej niż ta kupna. Wymieszajcie ją z orzechami lub drobno posiekanymi ziołami, a otrzymacie panierkę, która zupełnie odmieni smak dobrze znanych wam dań.

Równie dobrym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa będzie przygotowanie zapiekanki chlebowej. Możecie przygotować ją zarówno w wersji słodkiej (z owocami, orzechami i miodem) jak i wytrawnej (z szynką, serem i warzywami). Danie to jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je niemal o każdej porze dnia.


Zobacz przepis na zapiekankę chlebową. Kliknij!

Podczas przygotowywania domowych pasztetów, klopsów, czy też kotletów mielonych, nie zapominajcie o dodaniu pieczywa namoczonego w mleku. Dzięki niemu będą one delikatniejsze, mniej zbite i bardziej wilgotne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym wypadku sięgnąć po czerstwe pieczywo.


Zobacz przepisy na wyśmienite pasztety. Kliknij!

Istnieje wiele sposobów na to, aby lekko zeschnięte pieczywo znów stało się miękkie i apetyczne. Jak to osiągnąć? Bardzo popularnym trikiem jest włożenie pieczywa do lekko rozgrzanego piekarnika, a obok umieszczenie miseczki z wodą. Wystarczy 5 minut, aby para sprawiła, że chleb znów będzie miękki. W podobny sposób możemy również odświeżać pieczywo w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak, że wówczas czas pieczenia powinien być zdecydowanie krótszy.


Zobacz też: Inspirujące resztki, czyli kreatywne oszczędzanie. Kliknij!

We Włoszech lub Hiszpanii zupa chlebowa jest bardzo popularną potrawą, do której przygotowania wykorzystuje się niemal wyłącznie lekko czerstwe pieczywo. Do tego kilka prostych dodatków, takich jak oliwa, czosnek, warzywa i przepyszna zupa jest gotowa. Także w wielu regionach Polski jada się podobne zupy, chociaż można odnieść wrażenie, że w ostatnich latach danie to zostało nieco zapomniane. To wielka szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale również pozwala nam nie marnować jedzenia.


Zobacz, jak zrobić zupę chlebową. Kliknij!

Zbyt rzadki sos lub zupa? Nie musisz sięgać po kaloryczną śmietanę lub zasmażkę. Skrobia zawarta w pieczywie może zdziałać cuda i co bardzo ważne, nie wpłynie znacząco na smak naszego dania. Rozkrusz kilka kawałków czerstwego pieczywa do potrawy którą chcesz zagęścić. Jeśli nie planujesz miksować jej na gładki krem, zadbaj o to, aby kawałki pieczywa były naprawdę małe.


Zobacz też: Czym jeszcze można zagęścić zupę? Kliknij!

Tosty francuskie są bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do przygotowania tej potrawy najlepiej nadaję się słodkie bułki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również zwykły chleb. Przygotowanie tostów francuskich zajmuje zaledwie kilka chwil i podobnie jak w przypadku zapiekanki chlebowej, możecie zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

 

Zobacz, jak zrobić tosty francuskie z truskawkami. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 280

60 min
9
>60 min
2
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 434

15 min
12
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 143

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 850

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1