Jak wyeliminować cukier z codziennej diety?

Każdy, kto choć raz próbował ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety cukier, z pewnością zdaje sobie sprawię, jak trudne jest to zadanie. Podpowiadamy, co można zrobić, aby stało się to łatwiejsze.

Jak wyeliminować cukier z codziennej diety?

Fot. 123RF/Picsel

Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w codziennej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Niestety, wielu osobom bardzo trudno jest wyobrazić sobie życie bez słodkości. Co więcej, nagłe odstawienie cukru może wywołać w organizmie szok, porównywalny z tym, co przeżywają osoby uzależnione. Warto jednak wiedzieć, iż rozstanie się ze słodyczami wcale nie musi być nieprzyjemne i pełne wyrzeczeń. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Zbierz niezbędne informacje

O tym, że nadmiar cukru szkodzi, wiedzą wszyscy, ale czy wiesz ile to za dużo? Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka tej substancji w diecie kobiety nie powinna przekraczać 25 gramów, co odpowiada mniej więcej 5 łyżeczkom i prawie 100 kaloriom. Mężczyźni mogą pozwolić sobie na kilka łyżeczek więcej - dla nich maksymalna dawka cukru to ok. 38 gramów, czyli niecałe 8 łyżeczek. Te cyfry będą świetnym punktem odniesienia przy ocenie kupowanych produktów. Ich zapamiętanie z pewnością pomoże wam lepiej zbilansować codzienne posiłki.

Nie daj sobie wmówić, że każdy cukier to zło. W końcu istnieje wiele produktów (np. owoce i warzywa), które zawierają go naturalnie - nie rezygnuj z nich! W tej walce głównym wrogiem pozostaje cukier dodawany do jedzenia przez producentów.

Trzymaj się zasady małych kroków

Do cukrowego detoksu musimy się przygotować. W końcu nie bez przyczyny niektórzy specjaliści do spraw żywienia uważają, że może być on tak samo uzależniający, co niektóre narkotyki. Jeśli z dnia na dzień odstawisz cukier, twój organizm może przeżyć prawdziwy szok. Z pewnością będzie się go domagać, a ty skarzesz się na prawdziwe katusze. W tym wypadku doskonale sprawdzi się metoda małych kroków i stopniowe redukowanie ilości spożywanego cukru.

Reklama

Odpowiednie śniadanie kluczem do sukcesu

Statystyki wskazują, że o poranku Polacy najczęściej sięgają po dżemy, słodkie płatki, kremy czekoladowe lub jogurty. Niestety, tego typu produkty pełne są cukru, który sprawia, że nasz organizm z samego rana musi przyjąć potężną dawkę insuliny. Po takim posiłku czujemy się ospali i brakuje nam energii. Co więcej, znacznie szybciej ponownie stajemy się głodni. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie śniadania bogatego w białko oraz zdrowe tłuszcze. W tej roli świetnie sprawdzą się chociażby jajka oraz sery.

Zadbaj o zdrowy sen

Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu jest sen. Naukowcy dowiedli, że osoby śpiące mniej niż 7 godzin dziennie, częściej sięgają po wysokokaloryczne przekąski, w których znajdziemy znaczne ilości cukru. Jeśli jednak najdzie cię ochota na coś słodkiego, wybierz owoce - to w nich znajdziesz cukier, którego domaga się twój organizm.

Uważaj na soki owocowe i alkohol

Mogłoby się wydawać, że soki owocowe to bardzo bezpieczne produkty, które w żaden sposób nie zaszkodzą naszej sylwetce. Niestety, jak zwykle, diabeł tkwi w szczegółach. Obok zdrowych soków, na sklepowych półkach znajdziemy również napoje i nektary, do których producenci dodają naprawdę duże ilości cukru i substancji słodzących. W ten sposób wszystkie nasze wyrzeczenia pójdą na marne. Zanim włożymy wybrany napój do koszyka, przeczytajmy dokładnie jego etykietę, aby upewnić się, co tak naprawdę kupujemy.

Wiele osób o tym zapomina również, że pijąc alkohol możemy spożywać naprawdę spore ilości cukru. Lampka wina lub kieliszek wódki to aż 11% dziennego zapotrzebowania na cukier. Statystyki prezentują się jeszcze gorzej, jeśli sięgamy po kolorowe drinki, przygotowywane na bazie np. syropów cukrowych.