Jak upiec perfekcyjny sernik?

Wypiek cieszący się ogromną popularnością. Jest przygotowany na święta, rodzinne uroczystości oraz bez okazji. Każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony przepis. Bez względu na sposób wykonania, wszystkie receptury łączy jeden główny składnik – ser.

Fot. 123RF/Picsel

Ile gospodyń, tyle sprawdzonych przepisów na ten niepowtarzalny przysmak. Często występuje jako obowiązkowa pozycja na różnego rodzaju przyjęciach. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego świąt. Można go upiec lub przygotować bez użycia piekarnika. Występuje pod różnymi postaciami, od ciężkiego, z dużą ilością twarogu, z rodzynkami, brzoskwiniami lub innymi owocami, polane gęstą polewą po lekkie, puszyste, obsypane dużą ilością cukru pudru. To, na jaką wersję się zdecydujecie, zależy wyłącznie od was i waszych upodobań. Przygotowane z należytą starannością z pewnością zasmakują każdemu, kto będzie miał okazję ich skosztować.

Idealny sernik, czyli jaki?

Sekretem udanego sernika są odpowiednio dobrane składniki oraz sposób ich połączenia. W przypadku pieczenia warto przygotować wszystkie produkty z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby przed zabraniem się za pracę osiągnęły temperaturę pokojową. Taki zabieg pozwoli zapobiec pękaniu ciasta podczas pieczenia.

Ważna jest również jakość składników. Wybierając twaróg, najlepiej zdecydować się na tłusty lub półtłusty. Jeśli dysponujecie wyłącznie chudym, pamiętajcie, aby do masy dodać kawałek masła, które spowoduje, że serowe nadzienie nabierze odpowiedniej wilgotności. Następnie twaróg powinien zostać minimum dwukrotnie zmielony przez maszynkę. W przeciwnym wypadku możemy narazić nasz wypiek na występowanie grudek. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie twarogu w taki sposób lub nie dysponujecie maszynką, możecie skorzystać z gotowego sera sprzedawanego w wiaderkach lub kostkach, który po otwarciu można od razu dodać do ciasta.

Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest sposób łączenia składników. Im krócej miksujemy, tym lepiej. Wydłużając ten proces, sprawimy, że do naszego wypieku dostanie się większa ilość powietrza, przez co sernik po włożeniu do piekarnika szybko zaczyna rosnąć, a następnie opada, tworząc pęknięcia i dziury. Miksowanie należy przerwać w momencie, kiedy otrzymamy gładką, jednolitą masę.

Pieczenie

Kiedy mamy już gotową masę, czas na pieczenie. Najlepiej w przypadku sernika sprawdzają się blaszki z ciemną powłoką. Pieczenie ciasta w formie aluminiowej może spowodować, że po przestudzeniu wypiek nabierze metalicznego posmaku. Przed przelaniem masy warto pomyśleć o wyłożeniu blachy papierem do pieczenia.

Następnym krokiem jest nastawienie piekarnika. Jaką temperaturę wybrać? Najbardziej sprawdzi się przedział między 150 - 170 stopni Celsjusza. Im niższa, tym ciasto będzie wolniej rosło i nie popęka. Dla bezpieczeństwa wraz z blaszką warto umieścić w piekarniku mały pojemnik z wodą, która podczas pieczenia będzie parowała, zapewniając optymalne warunki oraz sprawi, że nasz wypiek osiągnie odpowiednią elastyczność i sprężystość. Należy również pamiętać, aby podczas pieczenia unikać otwierania drzwi piekarnika.

Gotowy sernik powinien być lekko zrumieniony, a masa odpowiednio ścięta. Gorące ciasto po wyciągnięciu z piekarnika może być elastyczne, ale po ostygnięciu nabierze odpowiedniej konsystencji. Studzenie sernika powinniśmy zacząć od uchylenia drzwiczek piekarnika. Po około 30 minutach możemy wyciągnąć ciasto. Kiedy mamy pewność, że ostygło, możemy je odstawić do lodówki lub innego, chłodnego miejsca.

Reklama

 

Stosując się do powyższych zaleceń, jesteście zdani na sukces. Teraz pozostało wam wybrać odpowiedni przepis i do dzieła. Chcąc ułatwić wam to zadanie, wybraliśmy kilka najciekawszych propozycji naszych użytkowników, które naszym zdaniem zasłużyły na szczególną uwagę.

 

1. Tradycyjny sernik

Fot. Lucque na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kokosowy sernik z ajerkoniakiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sernik z brzoskwiniami

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sernik królewski z kremem

Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sernik pomarańczowy z czekoladą

Fot. Slodkisentyment na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Puszysty sernik na biszkoptach

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sernik krówkowy

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Sernik wiedeński

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4