Jak upiec babkę ziemniaczaną? Przepis krok po kroku

Szukasz pomysłu na obiad? Jeśli chociaż raz przygotujesz to danie, z pewnością na stałe zagości w twoim menu. Babka ziemniaczana to potrawa, która na długo cię nasyci. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze jest chłodno i jedyne, o czym marzysz po powrocie do domu to ciepły posiłek. Co więcej, możesz dodać do niej wiele pysznych dodatków. Sprawdź, jak zrobić babkę ziemniaczaną.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Przepis na to danie pochodzi z kuchni białoruskiej, gdzie uznawana jest za potrawę narodową. W Polsce znana jest jako jeden z najbardziej popularnych przysmaków Podlasia. Szczególną popularnością cieszy się zwłaszcza w Supraślu (ale też na Suwalszczyźnie), gdzie co roku w czerwcu są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. W zależności od miejsca występowania jest znana pod różnymi nazwami, tj.: kartoflak, pyrczok, kugel, jerbak.

Sprawdź także: Sprawdzone i tanie dania z ziemniaków. 12 najlepszych przepisów!

Z czego robi się babkę ziemniaczaną?

Podstawowy składnik tej potrawy stanowią ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się ich mączyste odmiany, tj.: igra, beryl lub bryza. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaczanej masy należy dodać surowe jajka, boczek z cebulką oraz obowiązkowo słoninę.

Smak babki ziemniaczanej można wzbogacić, uzupełniając przepis o leśne grzyby oraz eksperymentując z dodatkiem ulubionych mięs czy wędlin. Ważnym elementem są również przyprawy, które pozwolą na podkreślenie smaku. Do tego celu można użyć tradycyjnie soli i pieprzu oraz majeranku, lubczyku czy rozmarynu. Gotowe ciasto należy przełożyć do odpowiedniej formy i piec aż do momentu zrumienienia.

Jak piec babkę ziemniaczaną?

Według ludowej tradycji babkę ziemniaczaną wypiekano przez kilka godzin w piecu żeliwnym w specjalnej formie zwężanej od dołu, przez co nabierała odpowiedniego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Obecnie pieczemy ją w piekarniku po uprzednim przelaniu jej do nieprzywierającej formy lub naczynia żaroodpornego. Po spędzeniu od jednej do półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni jest gotowa do jedzenia.

Z czym podawać babkę ziemniaczaną?

Po wyjęciu z blachy jeszcze ciepłą można podać ją z dodatkiem śmietany lub z gęstym grzybowym sosem. Przysmak ten jest chętnie odtwarzany zarówno w domach, gdzie przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak i w restauracjach, które serwują ten przysmak jako samodzielnie danie z dodatkiem sosu oraz w formie dodatku do gulaszu lub innych dań mięsnych.

Jak zrobić podlaską babkę ziemniaczaną?

Do przygotowania tej babki będziesz potrzebował dwóch kilogramów ziemniaków, 100 ml mleka, dwa jajka, 500 gramów boczku wędzonego, dużą cebulę oraz przyprawy (sól, pieprz i szczypta majeranku).

Na początku ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce. W międzyczasie zagotuj mleko (powinno być wrzące) i dodaj od razu do startych ziemniaków. Wymieszaj i dodaj jajka. Na patelni zeszklij cebulę, dorzuć wędzony boczek pokrojony w plastry. Podsmaż i dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę wysmarowaną olejem. Wierzch przykryj plastrami boczku i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. półtorej godziny. Podaj z żurawiną i zimnym mlekiem.

Wypróbuj przepyszne i sprawdzone przepisy na babkę ziemniaczaną:

1. babka ziemniaczana

 babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wileńska babka ziemniaczana

 Wileńska babka ziemniaczana Zobacz przepis

Wileńska babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Babka ziemniaczana (kartoflak)

 Babka ziemniaczana (kartoflak) Zobacz przepis

Babka ziemniaczana (kartoflak) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

 Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana Zobacz przepis

Babka ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka ziemniaczana z boczkiem

 Babka ziemniaczana z boczkiem Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Babka ziemniaczana z pieczarkami

 Babka ziemniaczana z pieczarkami Zobacz przepis

Babka ziemniaczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka ziemniaczana - kugel

 Babka ziemniaczana - kugel Zobacz przepis

Babka ziemniaczana - kugel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 276

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

0
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2
3