Jak upiec babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana to jedna z najbardziej popularnych potraw przygotowanych na bazie ziemniaków. Można ją zrobić na wiele różnych sposobów, eksperymentując z przyprawami, składnikami lub formą podania. Wspólny mianownik dla wszystkich przepisów stanowi chrupiąca, złocista skórka, wilgotne, delikatne wnętrze oraz niepowtarzalny smak.

Jak upiec babkę ziemniaczaną?

Fot. 123RF/Picsel

Przepis na to danie pochodzi z kuchni białoruskiej, gdzie uznawana jest za potrawę narodową. W Polsce znana jest jako jeden z najbardziej popularnych przysmaków Podlasia. Szczególną popularnością cieszy się zwłaszcza na Suwalszczyźnie czy w Supraślu, gdzie co roku w czerwcu są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. W zależności od miejsca występowania jest znana pod różnymi nazwami, tj.: kartoflak, pyrczok, kugel, jerbak.

Reklama

Ziemniaki, słonina i...

Podstawowy składnik tej potrawy stanowią ziemniaki. Najlepiej sprawdzają się ich mączyste odmiany, tj.: igra, beryl lub bryza. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie do ziemniaczanej masy należy dodać surowe jajka, boczek z cebulką oraz obowiązkowo słoninę.

Smak babki ziemniaczanej można wzbogacić, uzupełniając przepis o leśne grzyby oraz eksperymentując z dodatkiem ulubionych mięs czy wędlin. Ważnym elementem są również przyprawy, które pozwolą na podkreślenie smaku. Do tego celu można użyć tradycyjnie soli i pieprzu oraz majeranku, lubczyku czy rozmarynu. Gotowe ciasto należy przełożyć do odpowiedniej formy i piec aż do momentu zrumienienia.

Pieczenie

Według ludowej tradycji babkę ziemniaczaną wypiekano przez kilka godzin w piecu żeliwnym w specjalnej formie zwężanej od dołu, przez co nabierała odpowiedniego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Obecnie pieczemy ją w piekarniku po uprzednim przelaniu jej do nieprzywierającej formy lub naczynia żaroodpornego. Po spędzeniu od jednej do półtorej godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni jest gotowa do jedzenia.

Reklama

Sposób podania

Po wyjęciu z blachy jeszcze ciepłą można podać z dodatkiem śmietany lub z gęstym grzybowym sosem. Przysmak ten jest chętnie odtwarzany zarówno w domach, gdzie przepis na babkę ziemniaczaną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak i w restauracjach, które serwują ten przysmak jako samodzielnie danie z dodatkiem sosu oraz w formie dodatku do gulaszu lub innych dań mięsnych.

 

1. Babka ziemniaczana z boczkiem

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wileńska babka ziemniaczana

Fot. Majala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Babka ziemniaczana z dodatkiem kaszy manny

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Babka ziemniaczana z boczkiem i kaszą gryczaną

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Babka ziemniaczana z dodatkiem majeranku

Fot. Lucque na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Babka ziemniaczana ze śmietaną

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Babka ziemniaczana z pieczarkami

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Bezmięsna babka ziemniaczana

Fot. Dziadova na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze do artykułu (2)

Widz 03 marca
Supraśl to Podlasie,a suwalszczyzna to też Podlasie,wracaj do szkoły...
Eugene-Laskowski 03 marca
Szereg przepisow, ale brakuje tego jednego, podlaskiego. Ja rozumiem, ze Podlasie jest dosc rozlegle i czesc tych... Czytaj całość »
Szereg przepisow, ale brakuje tego jednego, podlaskiego. Ja rozumiem, ze Podlasie jest dosc rozlegle i czesc tych przepisow z Podlaswia pochodzi. Jednak jezeli sie deklaruje posiadanie przepisu na podlaska babke to trzeba go opublikowac pod takim tytulem, a nie szereg roznych (nie wszystkie sa z Podlasia).