Pasta jajeczna z serkiem wiejskim
Składniki:
- świeża chrupiąca bagietka
- 8 jajek
- 2 łyżki serka wiejskiego Piątnica
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka oliwy
- kilka gałązek szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka wsadzamy do garnka i zalewamy zimną wodą, by całe znalazły się pod powierzchnią. Stawiamy je na ogniu i gotujemy na twardo - od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, jajka powinny gotować się jeszcze osiem minut. W tym czasie możemy drobno posiekać szczypiorek. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą, a gdy trochę ostygną, obieramy ze skorupek. Wkładamy je do miski, dodajemy serek wiejski, musztardę i oliwę. Blendujemy całość na gładką masę, doprawiamy pieprzem i solą. Kroimy bagietkę na kromki, smarujemy pastą jajeczną i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Placki z twarogiem półtłustym
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego Piątnica
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg półtłusty, dodajemy żółtka, a białka odkładamy na bok. Rozgniatamy całość tłuczkiem do ziemniaków. W trakcie rozgniatania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Dokładnie łączymy składniki. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a gdy będzie gotowa, przekładamy ją delikatnie do miski z masą twarogową i całość powoli mieszamy. Placki smażymy na suchej patelni teflonowej, na małym ogniu, około trzech minut z każdej strony.
Niebanalne kanapki, czyli bajgle z serkiem do smarowania
Składniki:
- 2 duże bajgle z sezamem
- 30 g serka do smarowania Twój Smak Piątnica
- kilka gałązek szczypiorku
- garść pomidorków koktajlowych
- ulubione dodatki
Przygotowanie:
Przekrawamy bajgle i smarujemy je serkiem. Siekamy szczypiorek i posypujemy nim kanapki. Pomidory kroimy na plasterki i układamy je na serku. Do tak przygotowanej bazy możemy dodać inne ulubione składniki: wędzonego łososia, szynkę parmeńską, ogórki kiszone lub kimchi, a także awokado lub jajko sadzone.
Zupa-krem z dyni
Składniki:
- 800 g dyni
- 2 szklanki bulionu
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 jogurt naturalny Piątnica
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 3 kromki chleba
- garść pestek dyni
- kilka gałązek naci pietruszki
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki i cebulę również obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę — w plastry. Rozgrzewamy na dnie dużego garnka olej, wrzucamy cebulę i odrobinę doprawiamy ją solą. Gdy cebula się smaży, obieramy czosnek i siekamy drobno. Mieszamy co jakiś czas cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Gdy tylko poczujemy jego aromat, dodajemy dynię, ziemniaki i marchew, przeciskamy przez praskę imbir, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smażymy jeszcze pięć minut, mieszając, by składniki się nie przypaliły. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. W tym czasie wkładamy kromki chleba do tostera, a pestki dyni prażymy na suchej patelni. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładką masę. Chleb kroimy w kostkę. Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami z dodatkiem jogurtu naturalnego, pestek dyni i listków pietruszki.
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka wiejskiego 3,2 proc. Piątnica
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 800 g twarożku domowego Piątnica
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Miksujemy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Na patelni naleśnikowej dobrze rozgrzewamy olej i wlewamy porcję ciasta na cienkiego naleśnika. Poruszamy patelnią, by ciasto rozlało się równomiernie po całej jej powierzchni. Gdy naleśnik lekko się zarumieni i zesztywnieje, przewracamy go i smażymy z drugiej strony. Kiedy wszystkie naleśniki są gotowe, odcedzamy rodzynki, które możemy także pokroić na mniejsze kawałki. Ser przekładamy do miski, wsypujemy cukier i dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na każdy naleśnik nakładamy jedną dużą łyżkę farszu serowego, rozsmarowujemy i zwijamy i w rulon. Bezpośrednio przed podaniem naleśniki jeszcze raz podsmażamy na patelni.
Artykuł z ekspozycją partnera
materiały promocyjne