Jak trzeć żółty ser? Czy popełniasz podstawowe błędy?

Większość czynności w kuchni wykonujesz automatycznie – tak zostałeś nauczony przez rodziców czy opiekunów lub, po prostu, tak jest najwygodniej czy najszybciej. Kiedy znajdziesz sposób na wykonanie danej aktywności, skupiasz się na czasie i przede wszystkim kulinarnym efekcie, a nie na rozkładaniu swojego zachowania na czynniki pierwsze. Dlatego zapewne nie zastanawiałeś się… czy dobrze ucierasz ser żółty. Jedna z podstawowych czynności w kuchni – czy jest na nią idealny sposób?

Fot. 123RF/Picsel
Zdecydowanie więcej czasu poświęca się efektowi finalnemu w kuchni, czyli temu, co wyjdzie z gotowania. Nie ma potrzeby analizowania poszczególnych etapów przygotowań, dopóki danie smakuje i wyjdzie pomyślnie. Jeśli jednak jesteś ciekawy i trenujesz swoją kulinarną uważność, podpowiadamy najbardziej efektywny sposób na tarcie żółtego sera.

Ser musi być twardy

Na co dzień ser żółty przechowuj w lodówce. Nie wyjmuj go z niej na długo przed tarciem. Najłatwiej będzie ci go zetrzeć zaraz po wyjęciu z chłodu, gdy będzie jeszcze twardy. Jeśli rozmięknie, zacznie się rozpadać w rękach, co z kolei może skutkować nawet podrażnieniem palców o ostrze. W przypadku miękkich serów, polecamy włożenie ich na 15 minut do zamrażarki, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji.

Tarka musi być w odpowiedniej pozycji

Choć tarki często zaprojektowane są do użycia w pionowej pozycji, to coraz popularniejsze stają się te poziome (np. z pojemniczkiem, do którego trafiają wiórki). I to właśnie te drugie są bardziej ergonomiczne. Jeśli będziesz tarł ser przy użyciu poziomej tarki, unikniesz rozsypywania produktu, będzie ci szło zdecydowanie sprawniej (możesz włożyć w to więcej siły) i bezpieczniej (ze względu na stabilną pozycję tarki, minimalizuje się ryzyko zacięcia).

Zadbaj o właściwą tarkę

Równie ważny będzie też sprzęt, na którym zetrzesz ser żółty. Jak pisaliśmy powyżej, lepiej wybrać tarkę ustawioną poziomo. Dodatkowo zainwestuj w narzędzie z pudełeczkiem zbierającym wiórki, aby uniknąć chaosu w kuchni i w łatwy sposób przesypać ser w pożądane miejsce. Ponadto dużo wysiłku zaoszczędzi ci wybór tarki z podwójnym kierunkiem ostrza - w ten sposób ser zetrzesz dwa razy szybciej.

Możesz jeszcze usprawnić sam proces tarcia - zanim go rozpoczniesz, wysmaruj tarkę niewielką ilością tłuszczu (oliwy lub masła). Jak się pewnie domyślasz, ser będzie się ślizgał po powierzchni narzędzia kuchennego, więc włożysz mniej siły w tę czynność.


Sera żółtego używamy w wielu różnych potrawach - będzie idealny na śniadanie, obiad czy kolację. Sprawdź w jaki sposób ty trzesz go do ulubionych dań - jesteśmy ciekawi, czy przestrzegasz powyższych zasad.
Zainspiruj się też pysznymi potrawami z tartym żółtym serem:

1. Sałatka z serem żółtym

Sałatka z serem żółtym

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Chałka z tartym serem

Chałka z tartym serem

Fot. gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Małe bułeczki z żółtym serem

Małe bułeczki z żółtym serem

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

Fot. Anika1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Angielska zapiekanka kalafiorowa z serem

Fot. Pani_Domu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Makaron zapiekany z serem

Makaron zapiekany z serem

Fot. smaker na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogoda na Interii sprawdza się! Teraz także w aplikacji. Zainstaluj na Androidzie i nie daj się zaskoczyć pogodzie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 793

15 min
15
Desery Babka karbowana ( cytrynowa ).

Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna...

Odsłon: 31

30 min
3
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 37

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4