Jak rozpoznać polskie pomidory?

Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać?

Fot. 123RF/Picsel

Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie.

Zawarte w nich antyoksydanty (przede wszystkim likopen), opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla naukowców najbardziej interesującym jest antynowotworowe działanie likopenu. Udowodniono, iż jego obecność w diecie w znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. U osób, które zjadały około 10 pomidorów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka zmalało niemal trzykrotnie.

Pobierz aplikację smaker

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości pomidorów. Zawarte w nich substancje, chronią nas przed szkodliwymi działaniem promieni UV oraz zdecydowanie poprawiają naszą odporność. Ich spożywanie poleca się również cukrzykom, osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz kobietom, przechodzącym menopauzę. Udowodniono, iż zjadanie przynajmniej jednego pomidora dziennie, zdecydowanie łagodzi dolegliwości z nimi związane. Co więcej, dowiedziono również, że pomidory wyjątkowo służą osobom odchudzającym się oraz tym, które zmagają się z problemami skórnymi. Zawarte w nich witaminy, zadziałają równie dobrze, co bardzo drogie kosmetyki, sprawiając, że nasza skóra będzie gładka, a włosy i paznokcie mocne.

Zobacz też: Tego nie trzymaj w lodówce. Kliknij!

Tego nie trzymaj w lodówce!

Jak rozpoznać polskie pomidory?

Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Niestety, nie każdy ma ten komfort i czasem musimy zadowolić się pomidorami kupionymi w sklepie. O czym należy pamiętać podczas zakupów? W jaki sposób rozpoznać te warzywa, które wyrosły nad Wisłą?

Jednym z najbardziej oczywistych sposobów jest oczywiście przeanalizowanie etykietki. Powinna ona znajdować się np. na skrzynce w której przechowywane są warzywa lub być naklejona na każdego pomidora z osobna. W okresie letnim nie ma sensu kupować tych, które zostały sprowadzone z daleka i musiały spędzić bardzo dużo czasu w transporcie. Zamiast nich, kupujmy te, które w miejscu „kraj pochodzenia" mają wpisane Polska.

Warto również pamiętać, że zagraniczne pomidory bywają modyfikowane w ten sposób, aby ich kształt i rozmiar był możliwie jak najbardziej zbliżony do „idealnego". Dlatego też większość importowanych pomidorów, jest równa, ma gładką skórkę i niemal idealnie okrągły kształt. Pamiętajmy, że to nie prezencja pomidora odpowiada za jego smak. Oczywiście, wśród krajowych warzyw również znajdziemy te równe i ładne. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinniśmy się wystrzegać kupna tych nieco mniej urodziwych pomidorów.

Podczas zakupów warto zaangażować wszystkie zmysły. Wzrok i węch pomogą nam w odnalezieniu, najsmaczniejszych, polskich pomidorów. Przede wszystkim szukajmy możliwie jak najbardziej intensywnie czerwonych warzyw, gdyż to one smakują najlepiej. Ponadto, pomidory warto powąchać przed zakupem - te gruntowe, mają bardzo intensywny zapach.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dlaczego warto kupować polskie pomidory?

Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze zielone.

Aby zminimalizować straty, producenci zabezpieczają warzywa różnego rodzaju chemicznymi substancjami, które następnie zjadamy razem z warzywami. Z pewnością dla wielu osób bardzo istotny jest również element patriotyzmu gospodarczego - kupując krajowe produkty, wspieramy lokalnych przedsiębiorców, a tym samym polską gospodarkę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 571

>60 min
8
Desery Deserek kokosowa krówka

Polecam Wam szybki deserek kokosowa krówka, który przygotujecie w 30 minut. D...

Odsłon: 1579

30 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2