Jak przyrządzić szparagi?

Sezon na szparagi rozpoczyna się w ostatnie dni kwietnia i trwa aż do końca czerwca, to właśnie ten czas jest najlepszym momentem na przygotowywanie smacznych potraw i przystawek z ich udziałem. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto wiedzieć jak odpowiednio je przyrządzić.

Fot. 123RF/Picsel

Wiosną szparagi można spotkać na targach oraz w niemal każdym sklepie spożywczym. Przepisy na ich wykorzystanie w kuchni są znane od wieków. Cieszyły smakiem faraonów, goszcząc na ucztach w starożytnym Egipcie oraz cesarzy w starożytnym Rzymie. Do Europy zawitały znacznie później, pierwsze wzmianki na temat potraw z ich udziałem pochodzą z Francji z XV wieku. Na polskich stołach pojawiły się dopiero trzy wieki później. Obecnie zajadają się nimi ludzie na całym świecie.

Wpływ na zdrowie

Poza walorami smakowymi szparagi posiadają jeszcze jedną dużą zaletę, są skarbnicą witamin i minerałów. Idealnie sprawdzają się u osób będących na diecie. Mają niewielką ilość kalorii, w ponad 90% składają się z wody. Potrawy z ich udziałem są lekkostrawne, sycące i dostarczają do naszego organizmu sporą dawkę białka, które pozytywnie wpływa na budowanie tkanki mięśniowej. Mają działanie moczopędne, obniżają ciśnienie. Według niektórych badań podnoszą poziom androgenów, co poprawia jakość życia intymnego.

W 100 g tego produktu znajduje się ponad 50 mcg kwasu foliowego, który spowalnia proces starzenia oraz pozytywnie wpływa na układ krążenia. Według naukowców, szparagi - lub wyciągi z tych roślin - mogą pomagać przy zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach sercowo-naczyniowych.
Co więcej, szparagi zawierają sporą dawkę witaminy C, E, B1 i B2, a także beta-karotenu i rutyny, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Natomiast zawartość wapnia i fosforu pomaga na wzmocnienie naszych zębów i kości.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu szparagów?

Wybierając szparagi w sklepie w pierwszej kolejności powinniśmy kierować się ich świeżością i jakością. Dobre szparagi charakteryzują się sprężystymi łodygami i równomiernym kolorem, bez przebarwień. Szyszki szparagów powinny być całe, bez uszkodzeń i ściśle przylegać do łodygi. Podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę również na końcówki łodyg - powinny być wilgotne i elastyczne, tak, aby można je było łatwo ułamać. Świeże szparagi pocierane o siebie wydają charakterystyczny dźwięk, przypominający odgłos przesuwanego palca po wilgotnym szkle.

Co można z nich przygotować?

Szparagi idealnie nadają się do smażenia, pieczenia i gotowania. Można je podawać samodzielnie lub zrobić z nich smaczny dodatek do dań z grilla i innych potraw. Świetnie sprawdzają się również jako główny składnik zup, a nawet sosów. Najprostszym sposobem na ich przyrządzenie jest podsmażenie ich na złoty kolor na patelni i serwowanie z dodatkiem masła oraz odrobiny soli. Cudownie prezentują się na talerzu w każdej postaci.

 

1. Szparagi pod pierzynką

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Krem ze szparagów

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grillowane szparagi w boczku

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Fot. Megi_mg na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Szparagi z wędzonym łososiem w sosie koperkowym

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Tarta ze szparagami

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Cannelloni ze szparagami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pizzerinki ze szparagami

Fot. Szpileczkiibabeczkiblog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Lody z zielonych szparagów

Fot. Anette08 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 278

60 min
9
>60 min
2
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 432

15 min
12
Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 143

>60 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 848

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1