Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?

Pestycydy i różnego rodzaju substancje chemiczne pozwalają na długotrwałe przechowywanie żywności oraz ułatwiają jej transport. Niestety nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. W jaki sposób usunąć je z naszego jedzenia?

Fot. 123RF/Picsel

Większość sklepów spożywczych oferuje bardzo szeroki wybór warzyw i owoców, wśród których znajdziemy zarówno produkty krajowe, jaki i te nieco bardziej egzotyczne, które musiały zostać sprowadzone do Polski z bardzo daleka. Niestety, bardzo łatwo się przekonać, że większość z nich została pokryta cienką warstwą substancji, które mają sprawić, że warzywa i owoce będą mogły w nienaruszonym stanie przetrwać długi transport.

Ponadto, na ich skórce bardzo często znajdziemy pestycydy wykorzystywane w uprawie, aby uchronić uprawy przed szkodnikami i grzybami. Częste spożywanie produktów skażonych pestycydami nie zaszkodzi nam od razu, ale może w przyszłości zaowocować wieloma groźnymi chorobami.

Wbrew pozorom, pozbycie się pestycydów z naszego jedzenia wcale nie jest proste i zwykłe mycie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało. Na szczęście istnieje kilka zdecydowanie bardziej skutecznych sposobów, które pozwolą nam usunąć większość szkodliwych substancji ze skórek kupowanych przez nas owoców i warzyw.

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na pozbycie się substancji chemicznych jest dwukrotne mycie produktów. Jednak nie możemy ograniczać się do samej wody. Za pierwszym razem powinniśmy zafundować owocom i warzywom kąpiel w wodzie o odczynie kwaśnym, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. W ten sposób usuniemy bakterie z ich powierzchni. Do drugiego mycia powinniśmy wykorzystać wodę o odczynie zasadowym, czyli taką do której dodaliśmy np. niejodowaną sól kuchenną. Ten krok rozpuści pestycydy, znajdujące się na skórce.

Nieco bardziej czasochłonną metodą będzie namoczenie warzyw i owoców w wodzie zmieszanej z octem. Zazwyczaj taki roztwór przygotowuje się z 4 litrów wody oraz 5 ml octu stołowego. W takim roztworze warzywa powinny spędzić co najmniej 40 minut. Równie skuteczne może okazać się namoczenie owoców przez godzinę w mieszaninie wody, sody oczyszczonej oraz octu.

Z pewnością zauważycie, że po każdym z takich zabiegów, woda w której płukaliśmy warzywa zmieni swój wygląd: stanie się mętna, a na jej powierzchni pojawi się tłusta warstwa. Koniecznie pamiętajcie, aby po wykonaniu powyższych zabiegów zawsze ponownie wypłukać owoce i warzywa w czystej wodzie. Chociaż takie oczyszczanie jedzenia może wydawać się wyjątkowo czasochłonne, warto poświęcić kilkadziesiąt minut, aby móc cieszyć się zdrowymi produktami, pozbawionymi szkodliwych substancji.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6