Jak powinno się przygotowywać mięso?

Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej.

Fot. 123RF/Picsel

Tylko na rozgrzanym tłuszczu

Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje przywieranie kawałków mięsa do powierzchni patelni, przez co gotowa potrawa nie będzie już tak smaczna.

Prosto z lodówki? Nigdy!

Aby mięso było dłużej zdatne do spożycia, należy je oczywiście przechowywać w lodówce. Warto je jednak wyjąć ok. 15-20 minut przed smażeniem. Dzięki temu temperatura mięsa się wyrówna i łatwiej będzie je przygotować. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować, że kawałek mięsa z wierzchu będzie już na granicy przypalenia, a w środku pozostanie surowy.

Burger doskonały

Soczyste burgery z najlepszej wołowiny to danie uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Jak przygotować prawdziwego burgera, którego nie powstydziłaby się najlepsza burgerownia? Niezbędna tu będzie wołowina wysokiej jakości, zawierająca przynajmniej 20% tłuszczu. Aby mięso po usmażeniu pozostało miękkie i soczyste, nie możesz go wyrabiać z żadnymi dodatkami. Idealny burger potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu dodanych już po uformowaniu, a tuż przed smażeniem.

Krótszy czas smażenia

Choć może się wydawać, że obracanie kawałków mięsa pomaga w jego równomiernym usmażeniu, w rzeczywistości wydłuża czas jego przygotowania. Z tego względu warto, jeśli to możliwe, ograniczyć swoje ingerencje w proces smażenia. Kiedy mięso będzie apetycznie rumienić się na patelni, możesz poświęcić czas na planowanie dalszych tanich zakupów spożywczych online.

Przed włożeniem do pieca

Duszone czy pieczone potrawy są o wiele zdrowsze niż smażone. Czasem warto jednak wstępnie podsmażyć kawałki mięsa przed dalszą obróbką. Do tego celu świetnie nada się np. olej kokosowy, smalec albo masło klarowane, czyli mniej szkodliwe alternatywy dla najpopularniejszego oleju roślinnego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 302

15 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 445

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1