Jak nie dać się wiosennemu przesileniu?

W Polsce przedwiośnie, czyli okres przejściowy, w którym nasz organizm ma czas na adaptację do zmieniających się warunków atmosferycznych powoli zanika. Dlatego coraz mocniej odczuwamy skutki przesilenia wiosennego. Jak sobie z nim radzić? Oto cztery proste wskazówki.

Fot. 123RF/Picsell
Zmęczenie, senność, osłabienie, rozdrażnienie, bóle głowy i mięśni to mogą być objawy przesilenia wiosennego. Zmiany pogodowe związane z nadchodzącą nową porą roku wpływają na nasz organizm, który zimą przyzwyczaił się do niskich temperatur i wysokiego ciśnienia. Możemy w tym przejściowym okresie odczuwać wiele dolegliwości, które uprzykrzają codzienne funkcjonowanie. Wprowadzając w życie kilka prostych zasad łatwiej zniesiemy ten okres i jednocześnie przygotujemy nasz organizm na zbliżającą się wiosnę.

Krok 1: Zacznij się ruszać

Ciało po zimie jest rozleniwione. Zamiast treningu wybieraliśmy wieczór na kanapie z ulubionym serialem. To idealny moment by to zmienić. Wstań, odsłoń rolety i wpuść do pokoju trochę światła. Następnie wykonaj kilka głębokich oddechów, które pozwolą dotlenić cały organizm po nocy. Włącz muzykę, która wprawi Cię w dobry nastrój. Dobra piosenka na dzień dobry to coś równie ważnego jak dobra kawa. Tańcz, skacz, zrób 5-7 wymachów rękami lub inne pobudzające ćwiczenia. Doda Ci to energii, podniesie na duchu i zmotywuje do działania na cały dzień. Po pracy warto wybrać się na spacer lub poćwiczyć. Odpowiednio zbilansowany trening pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i masę ciała, zwiększa wytrzymałość, poprawia nastrój i pomaga rozładować napięcie, co ma dobry wpływ na naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że intensywność treningu powinna być zwiększana stopniowo. Organizm potrzebuje czasu aby po zimowym lenistwie powrócić do formy. Zbyt intensywne ćwiczenia powodują zwiększenie wydzielania potu, wraz z którym tracimy wiele makro i mikroskładników. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, np. uczestniczą jako kofaktory w reakcjach enzymatycznych produkcji białek odpowiedzialnych za odporność nieswoistą - rodzaj odporności, która jest z nami od pierwszych dni życia i zapobiega wtargnięciu drobnoustrojów do organizmu.

Krok 2: Zmień swoje nawyki żywieniowe

Wiosna to dobry moment aby przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym. Zimą częściej wybieramy produkty bogate w „łatwo przyswajalne" węglowodany, które dają nam poczucie szybkiego zaspokojenia głodu, ale tylko pozornie dodają energii. Rzadziej za to sięgamy po warzywa i owoce, które są źródłem witamin i minerałów. Czas to zmienić i zmodyfikować nasz jadłospis. Warto wprowadzić do niego kiszonki, zielone koktajle, kasze, zdrowe tłuszcze (awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika), a wyeliminować cukier i przetworzone produkty. Nadmiar cukru ma bezpośredni wpływ na odporność organizmu. Co oznacza, że codzienna dieta odgrywa dużą rolę w kształtowaniu odporności i jak szybko Twój organizm jest w stanie poradzić sobie z infekcją.

- Prawidłowa praca układu odpornościowego jest stymulowana m.in. poprzez sposób żywienia. Aby wzmocnić organizm, warto więc zadbać, by w codziennym jadłospisie znalazły się produkty bogate we wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Dodatkowo warto zacząć zażywać probiotyki, które regulują pracę jelit, układu immunologicznego oraz zwiększają odporność organizmu. Nie zapominajmy również o nawadnianiu organizmu. Nie bez przyczyny organizm każdego z nas składa się w 60-70 proc. z wody - mówi Monika Królak-Wasilewska, dietetyk kliniczny marki Sundose.

Krok 3: Zrób okresowy przegląd... swojego ciała

Wiosna to dobry moment aby wykonać badania krwi i sprawdzić stan naszego zdrowia. Na niedobory w organizmie jest narażony każdy z nas. Często wynika to z naszych codziennych zachowań, diety jaką obecnie stosujemy, małej ilości snu lub dostępu do promieni słonecznych, który w okresie jesienno-zimowym w Polsce jest znacznie ograniczony. Warto wówczas sięgnąć po suplementację. Pamiętajmy jednak że, suplementy powinny być dopasowane do naszych indywidualnych potrzeb.

- Dieta może nie pokryć zapotrzebowania na wszystkie witaminy i związki mineralne. Warto wtedy rozpocząć przemyślaną suplementację. Szczególnie ważną rolę we wzmacnianiu odporności odgrywa witamina D, C, cynk, selen, żelazo, witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy i witamina B12 oraz kwasy omega-3 - podkreśla dr hab. inż. Adam Kuzdraliński - biotechnolog, naukowiec i dyrektor działu naukowego marki Sundose.

Ogólnodostępne na rynku suplementy opierają się najczęściej na jednym składniku, a chcąc kompleksowo zadbać o naszą odporność musielibyśmy brać kilkanaście tabletek dziennie. Dodatkowo ich skład jest stały i każdy zażywa taką samą ilość suplementów bez względu na wiek, płeć lub tryb życia. Alternatywę stanowi Sundose. To w pełni spersonalizowany, kompletny zestaw witamin, minerałów, kwasów omega-3, probiotyków i adaptogenów, zamknięty w jednej, wygodnej saszetce. Jego skład ustalany jest na podstawie wywiadu zdrowotnego, wyniku badań krwi i wszystkich innych istotnych informacji o zdrowiu. Jedna, dzienna porcja najważniejszych składników odżywczych, zaprojektowana z myślą o maksymalnej skuteczności.

Krok 4: Wiosenne porządki nie tylko w domu

Obecna sytuacja na świecie przyczyniła się do zmiany naszych przyzwyczajeń. Dom, będący do tej pory miejscem, w którym odpoczywaliśmy, dla niektórych stał się również miejscem pracy. Znacznie większa część naszego życia zaczęła toczyć się w czterech ścianach, pomiędzy biurkiem, kanapą i łóżkiem. Dlatego wiosna to dobry czas aby wprowadzić nowe, wiosenne porządki. W czystej i uporządkowanej "po swojemu" przestrzeni lepiej się żyje, pracuje, myśli i odpoczywa. Część rzeczy wyrzucimy, część odłożymy na miejsce. Może warto zrobić to samo w naszej głowie? To idealny moment aby odkurzyć zapomniane marzenia i cele, a negatywne myśli i przykre doświadczenia wyrzucić do kosza. W końcu wiosna to okres w roku, kiedy wszystko budzi się do życia. Może to także ten czas aby obudzić nowego, odmienionego siebie?

Na nasze zdrowie wpływ ma nie tylko kondycja fizyczna organizmu. Na równi z ciałem ważny jest umysł, emocje i duchowość, dlatego warto podejść do tematu kompleksowo i w równym stopniu pielęgnować urodę, ćwiczyć formę fizyczną i zadbać o swoją psychikę. Jeśli uda nam się osiągnąć równowagę pomiędzy tymi elementami, możemy być spokojni o nasze dobre samopoczucie. Wystarczy kilka kroków, żeby pięknie i zdrowo wkroczyć w nowy okres w roku.

Z domowej apteczki

Dietetyk Monika Królak-Wasilewska dzieli się z nami przepisami wzmacniającymi odporność i wspomagającymi prawidłowe nawodnienie organizmu:
Syrop z dodatkiem czosnku z przepisu naszych babć:
Składniki:
Główka czosnku
Sok z 1 cytryny
3-4 łyżki miodu
0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
Przygotowanie:
Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać sok, miód i wodę. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie przecedzić przez gazę. Przelać do szklanej butelki/słoika i przechowywać w lodówce.

Przeciwzapalna herbata wspomagająca odporność:

Składniki:
Herbata biała
Goździki
Imbir
Miód
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć z goździkami i świeżym imbirem. Jak przestygnie dodać miód. Do chłodnej herbaty można dodać jeszcze sok z aceroli lub dzikiej róży, które są naturalnym źródłem witaminy C.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Pieczeń wieprzowa.

Smakowita pieczeń wieprzowa zrobiona z wieprzowej szynki i boczku oraz przypraw.

Odsłon: 2208

>60 min
7
60 min
10
Dania główne Kluski śląskie do sosu

Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...

Odsłon: 233

60 min
5
15 min
5

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4