Jak efektownie pokroić tort?

Tort jest rodzajem ciasta przekładanego kremem, masą lub bitą śmietaną. Krojenie ciasta – niby prosta sprawa, a jednak potrafi sprawić wiele kłopotów. Trójkąty czy paski, kawałki cienkie czy grube, a może warto spróbować trendu z TikToka? Przekonaj się, jak prawidłowo podzielić ciasto.

Fot. 123RF/Picsel

Zaszczytna rola

Pierwszy kawałek ciasta dostaje solenizant lub gość honorowy, następne kawałki są dla kobiet, a na końcu dla mężczyzn. Kto powinien kroić tort? Nie ma reguły, która by o tym wspominała. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku tortu weselnego. Pan młody kroi kawałek ciasta dla małżonki, w drugiej kolejności panna młoda kroi tort dla męża. Wspólne krojenie ciasta i jedzenie go to tradycja, która symbolizuje zgodę i słodkie życie.

Nietypowe kawałki

Goście oczekują równych kawałków ciasta. Ciasto często potrafi się zapadać, kruszyć, a nawet zostać zgniecione podczas nakładania na talerz. To, czy pójdziesz w kawałki trójkątne lub paski zależy od wielkości tortu. Tort do 12 porcji możesz podzielić na trójkąty. Jeśli średnica tortu jest jednak większa i wypiek musi być podzielony na 16 porcji, zastosuj następujący trik. Przy torcie o średnicy od 25 cm wykrój w połowie tortu mniejsze koło i porcjuj ciasto po zewnętrznym okręgu, a następnie przejdź do porcjowania środka. Ciasto możesz też przekroić na pół, ukroić duży plaster ciasta, a następnie podzielić go na wiele małych. Kawałki wypieku w kształcie pasków sprawdzą się też przy słodkościach w kształcie prostokąta.

Reklama

 

Tort „na później"

Cały tort zjesz z bliskimi tego samego dnia czy chcesz zostawić pewną część na drugi dzień? W tym przypadku krojenie tortu w trójkąty jest nieprawidłowe. Tort porcjowany w taki sposób sprawi, że ciasto straci wilgoć w środku i szybko wyschnie. Pokrój środek tortu w paski, które wytniesz, a powstałe połówki tortu zsuń ciastem do siebie i włóż do lodówki. Podstawą idealnych kawałków jest ostry nóż, bez ząbków i gorąca woda, w której będziesz moczył nóż po każdym kawałku. Sporym zainteresowaniem cieszą się łopatki i specjalne noże do krojenia ciasta. Są one całkowicie bezpieczne nawet dla dzieci! Elastyczną łopatkę wbij w tort, następnie lekko ściśnij uchwyt i delikatnie przenieś kawałek ciasta na talerz. Wyposaż też swoją kuchnię w nóż strunowy do cięcia biszkopta. Ułatwi to pracę i podzieli ciasto na idealne kawałki.

Trend z TikToka

Jeśli planujesz imprezę ze znajomymi, a punktem wieczoru jest tort - zaproponuj bliskim kreatywne rozwiązanie! Okazuje się, że tort można pokroić ... kieliszkami do wina! Eliminuje to problem rozwalających się kawałków i brudnego noża. Trend stał się hitem na TikToku.
Polega na odwróceniu kieliszka nóżką do góry i wkręcania rantem czaszy w głąb tortu. Goście po kolei kroją brzegi ciasta i podziwiają przez szkło apetyczne warstwy ciasta. Promocje na kieliszki znajdziesz w sklepie Duka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

7
Informacje Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę...

5