Ewa_Gotuje

Jabłko – król polskich sadów i stołów

Jabłka to zdecydowanie jedne z najbardziej popularnych owoców na świecie. Były znane już w 6500 roku p.n.e. Obecnie istnieje ponad 10 tysięcy odmian jabłoni, z czego około 250 uprawianych jest w Polsce. Co sprawia, że z biegiem lat nie tracą one na popularności?

Fot. 123RF/Picsel

Głównymi zaletami jabłek jest smak oraz pozytywny wpływ na zdrowie. Dostarczają do naszego organizmu witaminę C, A, E, K, J oraz witaminy z grupy B. Wspierają przemianę materii, oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Ze względu na niewielką ilość kalorii są polecane przez dietetyków. Najlepiej spożywać je wraz ze skórką, która zawiera wiele cennych właściwości odżywczych.

Antyoksydanty zawarte w jabłkach wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry. Spożywając regularnie ten owoc, możemy zwiększyć szansę na opóźnienie pojawienia się zmarszczek oraz uniknięcie problemów z wypadaniem włosów. Co ciekawe - jabłka zawierają również fluor, który pozwala zapobiegać próchnicy, a także wzmacnia stan uzębienia i pomaga w leczeniu infekcji jamy ustnej.

Warto zatem wprowadzić nawyk spożywania minimum jednego jabłka dziennie, aby dać sobie szansę na poprawę stanu zdrowia i zadbać o wygląd.

Wykorzystanie jabłek w kuchni

Zbiory jabłek rozpoczynają się z początkiem lata i trwają do później jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość nawet do 10 miesięcy, dzięki czemu możemy je spożywać przez cały rok. Najwięcej wartości odżywczych mają owoce surowe. Jabłka znalazły również szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, dżemów, deserów, nalewek i ciast. Stanowią świetne dopełnienie sałatek i surówek.

Coraz częściej sprawdzają się również jako dodatek do dań mięsnych. Wiele osób chętnie powraca do staropolskich przepisów na gęsi, kaczki lub wieprzowinę, które dzięki dodatkowi jabłek stają się delikatniejsze i wyjątkowo smaczne.

Jak w odpowiedni sposób dobrać odmianę jabłek do posiłków, które chcemy przygotować? Twarde, słodkie jabłka idealnie sprawdzą się w deserach. Kwaśne tj.: szara reneta najlepiej użyć do przetworów lub podczas przygotowywania obiadu do mięs i zup. Możemy nimi zastąpić ocet winny w barszczu lub dodać je do innych zup tj.: kapuśniak albo rosół. Dzięki nim wprowadzimy nutę słodyczy i kwasowości do przygotowywanych potraw. Najbardziej popularnym daniem obiadowym z wykorzystaniem tego owocu jest kaczka. Często bez jabłek nie wyobrażamy sobie również wątróbki. Do jakich innych posiłków możemy ich użyć?

Poznaj sprawdzone przepisy na wytrawne potrawy z wykorzystaniem jabłek:

 

1. Rosół z jabłkiem

Fot. Bozka44 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Niektórzy jabłek używają również do przygotowywania tradycyjnych dań tj.: rosół. Ten nietypowy dodatek sprawi, że twoja zupa nabierze zupełnie nowego smaku.

 

2. Hummus z jabłkiem

Fot. Meiru na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Prosty sposób na urozmaicenie hummusu. Takie połączenie idealnie sprawdzi się jako pasta do pieczywa lub surowych warzyw.

 

3. Jabłka z kozim serem

Fot. Wiech_k na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wytrawny deser, do zrobienia którego potrzebujesz zaledwie dwóch składników i kilku przypraw. Możesz go przygotować w piekarniku lub upiec w lecie na grillu.

 

4. Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Fot. Europa122 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepis inspirowany kuchnią niemiecką. Kwaśna kapusta skryta w słodkim jabłku to niezwykle oryginale połączenie.

 

5. Boczek pieczony z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Świetnie sprawdza się w roli przystawki. Jabłka i wino nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

6. Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem

Pasta chili

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Cała gama różnorodnych smaków w jednej sałatce. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom śledzi i nie tylko.

 

7. Lekka surówka z zielonym jabłkiem

Fot. Koral na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Bardzo zdrowa i lekka, idealna dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut.

 

8. Krem z buraków z jabłkiem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kremowa i sycąca zupa z buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka i cytryny. Najlepiej serować ją na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki.

 

9. Zupa selerowa z jabłkiem

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Nieoczywiste zestawienie warzyw i owoców w jednej zupie. Jeśli nie lubisz monotonii w kuchni koniecznie wypróbuj ten przepis.

 

10. Zapiekanka z jabłkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Oryginalny pomysł na szybką zapiekankę ze słodkim akcentem. Ziemniaki, szpecle, ser i szynka sprawią, że danie będzie niezwykle sycące.

 

11. Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Sekretem tego dania jest niezwykły farsz. Połączenie słonych warzyw i przypraw ze słodyczą jabłka sprawdza się tutaj idealnie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...

Odsłon: 41

>60 min
1
15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7068

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs. Propozycje na grilla

Idealne mięso na grilla musi być soczyste, aromatyczne i miękkie. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować karkówkę, piersi z kurczaka, czy ż...

1
Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0