Hiszpańskie smaki

Hiszpania jest wyjątkowo popularnym celem wakacyjnych wojaży. Jeżeli również marzysz o takiej podróży, nie daj się zaskoczyć! Koniecznie sprawdź, co jadają Hiszpanie.

Fot. 123RF/Picsel

Kuchnia hiszpańska jest uznawana za jedną z najzdrowszych, najsmaczniejszych i najciekawszych na świecie. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają celebrować posiłki, a w swoich daniach starają się podkreślać naturalne piękno i smak wykorzystywanych przez nich posiłków. Nic więc dziwnego, że każdego roku Hiszpanię odwiedzają tysiące Polaków, spragnionych słońca i smakowitych potraw.

Jak jedzą Hiszpanie?

W Hiszpanii liczy się nie tylko sam fakt spożywania posiłku. Równie istotna jest atmosfera, która panuje przy stole. Hiszpanie rzadko jadają śniadania w domu, popularnym zwyczajem jest wychodzenie do pobliskich barów, by wypić kawę i zjeść lekki posiłek. Po kilku godzinach od śniadania zwykle spożywa się lunch, a dopiero późnym wieczorem, ze względu na upał, kolację w rodzinnym gronie.

Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, a to, co znajdziemy na talerzu, zależy od tego, do którego regionu się wybieramy. W północnej Hiszpanii dominują ryby i owoce morza łowione w Atlantyku. Tamtejsze gospodarstwa słyną z produkcji mleka oraz wybornych serów, które warto przywieźć ze sobą do Polski.

Na wschodzie i południu kraju bez trudu zauważymy wpływy innych kultur. Kuchnię tego regionu przez wieki kształtowali Arabowie, dlatego w serwowanych tutaj potrawach znajdziemy dużo orientalnych akcentów, takich jak oliwki, cytryny, migdały lub szafran. Stąd też w kuchni hiszpańskiej znajdziemy sporo potraw z ryżu, który rzadko pojawiał się na innych, europejskich stołach.

W sercu Hiszpanii najchętniej jada się mięso, głównie dziczyznę. Tam także powstają wyjątkowe wędliny dojrzewające, będące chlubą lokalnej kuchni.

Regionalne dania i przekąski

Galicja

Słynie z potraw przyrządzanych na bazie ryb i owoców morza. Oprócz całej gamy świeżych ryb, warto spróbować tamtejszego specjału, czyli pulpo a feira - smażona ośmiornica. Podawana jest ona z lokalnymi pimientos del padron, małymi zielonymi papryczkami. Z nadziewanych serem i usmażonych papryczek powstaje również typowa hiszpańska przekąska, czyli tapas. Dużą popularnością w tym regionie cieszą się empaniady. Są to mniejsze lub większe pierogi z rozmaitymi farszami rybnymi i mięsnymi. Na deser w Galicji warto skosztować tartę de Santiago - delikatne ciasto migdałowe.

Katalonia

Wybierając się do Katalonii powinniśmy się przygotować na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ryby, owoce morza, warzywa, cytrusy, oliwki, wino - tu najlepiej poczujemy śródziemnomorski klimat. Tradycyjna katalońska kuchnia oferuje dania, których znaczącym składnikiem jest pan, czyli chleb. Najlepszym tego przykładem jest pa amb tomaquet - smażony chleb posmarowany sosem z pomidorów, czosnku oraz oliwy. Serwuje się tu również wiele dań z makaronu i ryżu. Dużą popularnością cieszą się gulasze, które choć stanowią danie jednogarnkowe, rozbijane są na trzy posiłki. Najpierw podaje się wywar z gulaszu jako zupę, następnie danie główne w postaci mięsa, a na koniec duszone warzywa. Po obiedzie nie sposób się oprzeć kremowi katalońskiemu - deser podobny do creme brulee.

Kastylia

Również w Kastylii chętnie spożywa się gulasze, jak też leguminy i zawiesiste zupy. Na talerzach króluje dziczyzna w przeróżnych odsłonach. Ten region słynie z upraw krokusów, z których uzyskuje się cenny szafran. Jest on dodawany do licznych potraw w Hiszpanii, na przykład do paelli. Na zboczach wypasane są owce manchega, z których mleka produkuje się dumę Hiszpanii - ser queso manchego. Ser ten jest twardy i ma specyficzny smak, oczywiście można nabyć go w różnych fazach dojrzewania. Stanowi ważny dodatek do regionalnych dań. Jednym z przykładów jest migas, czyli potrawa z okruszków chleba, kiełbasy chorizo, czosnku i sera manchega.

Andaluzja

Panują tu idealne warunki do hodowania owiec i kóz na żyznych, górskich terenach. Zapewniony jest też dostęp do wszelkich bogactw morza, co oczywiście znacząco wpływa na regionalną kuchnię. Nie wyjeżdżaj z Hiszpanii dopóki nie spróbujesz regionalnego specjału - szynki jamon iberico. Wśród hiszpańskich tapas zdecydowanie jeden z faworytów. Idealnie komponuje się jako przekąska do większości napojów alkoholowych. Ma głęboki, aromatyczny smak. Podawana jest w postaci cieniutkich plasterków, dzięki czemu można najlepiej uchwycić jej niepowtarzalny smak. Oprócz szynki z mięsa świń iberyjskich produkuje się również kiełbasę chorizo i kaszankę morcilla. Ta wieprzowina jest uznawana za tak cenną, że jada się również mniej typowe części świń. Z wędzonych uszu powstają tapas, ogony i jelita dodawane są do gulaszy. Typowe dania dla tego regionu to paella i gazpacho przyrządzone w sposób andaluzyjski.

Co warto zjeść w Hiszpanii?

Śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jednak nie w Hiszpanii. Hiszpanie rzadko decydują się na spożywanie śniadania, częściej piją tylko szybką kawę. Ci, którzy jedzą pierwszy posiłek rano, delektują się nim najczęściej na słodko. Mogą to być ciasteczka maczane w kawie, w przypadku dzieci - kakao, croissant lub innego rodzaju słodkie babeczki, czyli magdalenas, bądź typowe hiszpańskie churros, zanużane w czekoladzie. Zdrowszą alternatywą jest pa amb tomaquet, smażona bagietka, posmarowana sosem z pomidora, czosnku i oliwy z oliwek.

Obiad

A raczej lekki lunch, je się podczas siesty. Raczej nie ma zwyczaju spożywania dużych, zapychających dań. Niektórzy wracają z pracy do domu, by zjeść posiłek, inni decydują się by wybrać coś z oferty restauracji. Często bary, podobnie jak w Polsce, serwują dania dnia, które można zakupić w przystępnej cenie. Decydują się na takie danie mamy okazję poznać regionalne smaki Hiszpanii.

Kolacja

Ze względu na upał, który panuje cały dzień, przyjemność wspólnego ucztowania i biesiadowania zostawia się na późny wieczór. Wtedy dopiero zaczyna się fiesta. Ciężko się najeść małym śniadaniem i lekkim obiadem, dlatego kolacja jest bardzo obfita. W zależności od regionu spożywa się różne odmiany paelli, gazpacho, gulaszy, dań z mięsem, owocami morza, makarony, ryż. Pod koniec dnia spożywa się też najwięcej alkoholi, do których chrupie się zakąski - tapas.

Napoje i tapas

Tapas to tradycyjne hiszpańskie przystawki, które podaje się najczęściej do trunków alkoholowych. Do najbardziej popularnych przekąsek należy oreja, czyli smażone ucho bawole i patatas bravas - krojone i smażone ziemniaki, podawane z sosem. Jeśli chodzi o napoje to są one często przygotowywane na bazie alkoholu. Oprócz samych piw, czy win Hiszpanie piją: tinto de verano - wino z domieszką wody gazowanej lub innego smakowego napoju gazowanego, calimocho, czyli mieszanka wina i coli, cavę - wino musujące, sangríę, cydr. Jednak nie samym alkoholem Hiszpan żyje. Oprócz trunków, które zawierają alkohol, w Hiszpanii pije się znaczne ilości kawy. Odwiedzając ten kraj koniecznie trzeba spróbować horchatę, czyli orzeźwiający, mleczny napój z migdałów, który idealnie gasi pragnienie podczas upału.

 

Hiszpańska kuchnia jest kolorowa, aromatyczna i bazuje na świeżych, naturalnych składnikach. Swój niepowtarzalny smak dania uzyskują dzięki dużej ilości ziół oraz oliwy z oliwek. Każdy, kto choć raz spróbował tamtejszych potraw, z pewnością będzie chciał odtworzyć je w domu. Jak się okazuje, nasi użytkownicy także kochają kuchnię hiszpańską i bardzo często dzielą się z nami przepisami pochodzącymi z tamtego zakątka świata. Oto kilka potraw, których powinniście spróbować, odwiedzając Hiszpanię.

Paella

Fot. Julka19 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Głównymi składnikami paelli są ryż oraz szafran. Ten ostatni nadaje potrawie charakterystyczny, złoty kolor. W zależności od regionu, jest ona przygotowywana z dodatkiem owoców morza, mięsa królika, drobiu lub warzyw. Całość podsmaża się na dużej, metalowej patelni.

Gazpacho

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto hiszpańska odpowiedź na nasz swojski chłodnik. Gazpacho przyrządza się głównie z pomidorów i papryki z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Zupa ta może być przygotowana na rozmaite sposoby, jednak najbardziej popularna jest odmiana andaluzyjska.

Tortilla de patatas

Fot. Atka24 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli pulchny omlet, przygotowywany z ziemniaków i jaj, smażony na oleju z dodatkiem cebuli. Potrawę wyróżnia chrupiąca, złocista skorupka i miękkie, puszyste wnętrze.

Sangria

Fot. NaTalerzuAgnes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjny napój alkoholowy. Jest mieszanką wina i owoców z dodatkiem lodu. Stanowi idealne orzeźwienie w upalne dni.

Sos alioli

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest gęstym sosem, którego głównymi składnikami są czosnek oraz olej, zmiksowane wraz z jajkami i sokiem z cytryny na gładką masę. To bardzo popularny dodatek do wielu dań. Szczególnie dobrze komponuje się z surowymi warzywami oraz chlebem.

Flan

Fot. Gotujzw na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Flan jest jednym z najpopularniejszych, hiszpańskich deserów. Przypomina nieco pudding lub włoską pana cottę. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników słodkości.

Churros

Fot. Nessie_s na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czyli słodkie pałeczki z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Churros tradycyjnie podaje się z sosem czekoladowym lub karmelowym. Dawniej serwowano je wyłącznie w okresie karnawału, jednak obecnie kupimy je przez cały rok niemal w każdym zakątku Hiszpanii.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Tekst: Anna Suchecka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 796

15 min
15
Desery Babka karbowana ( cytrynowa ).

Babka wychodzi puszysta, nie pęka podczas pieczenia z wierzchu, jest wilgotna...

Odsłon: 31

30 min
3
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 40

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4