Gwiazda jesiennych dań - potrawy z dynią w roli głównej

Dynię można piec, gotować, faszerować, przyrządzać z niej dania główne, a nawet desery. Podpowiadamy, jak wykorzystać to typowo jesienne warzywo i przygotować smaczne, zaskakujące, pomarańczowe dania.

Fot. materiały prasowe
Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda. Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos. Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie! Zupa krem czy puree to już klasyka. Pora na nutkę nowoczesności! Podpowiadamy, jak wykorzystać dynię w zapiekankach, deserach, a nawet koktajlach.

Zapiekanka z tuńczykiem i dynią

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.
Składniki:
• 300 g tuńczyka
• 400 g dyni
• sól i pieprz
• 1 łyżeczka oliwy
• 125 g mozzarelli Mlekpol
• 200 g makaronu penne
• świeża natka pietruszki
Sos:
• 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
• 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
• sól i pieprz
• szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.

Sernik dyniowy z karmelem

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.
Składniki:
Masa serowa:
• 2 szklanki puree z dyni
• 500 g sera mascarpone Mlekpol
• 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
• 5 jajek
• 2 żółtka
• 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
• 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
• ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
• 1 łyża kakao
• 3 łyżki brązowego cukru
• 60 g masła ekstra Łaciate
Dodatkowo:
• 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
• 2 łyżeczki cukru pudru
• sos karmelowy
Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.

Korzenny koktajl z dyni i banana

Aromatyczny, korzenny koktajl na bazie mleka, dyni i bananów. Smak wzbogacają typowo rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon, imbir, kardamon i goździki. Idealny napój na jesień! Pamiętajcie - im bardziej dojrzałe banany wybierzecie, tym napój będzie słodszy.
Składniki:
• 250 ml mleka Łaciate 3,2%
• 200 g puree dyniowego
• 2 bardzo dojrzałe banany (z lodówki)
• 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki imbiru
• ½ łyżeczki zmielonych goździków
• ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie: Obieramy banany, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Do bananów dodajemy mleko, puree z dyni, miód lub syrop klonowy i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy. Koktajl rozlewany do szklanek i podajemy.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

5