Gulasz wieprzowy: jak wydobyć jego idealny smak?

Gulasz wieprzowy to aromatyczne i przepyszne rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na obiad. Jakie wybrać mięso na gulasz, jak przygotować dodatki i z czym go połączyć? Odpowiedź na wszystkie te pytania, a nawet więcej, znajdziesz w naszym artykule.

Gulasz wieprzowy: jak wydobyć jego idealny smak?

Fot. 123RF/Picsel

Aby gulasz wieprzowy był perfekcyjnie przyrządzony, smaczny i aromatyczny, podstawą jest wybranie odpowiedniego mięsa. Kluczem do doskonałego dania obiadowego nie jest jedynie jego rodzaj, ale również dobrane dodatki i czas gotowania. Wisienką na torcie jest doprawienie gulaszu mieszanką przypraw i ziół, które wydobędą z niego to, co najlepsze. Od czego zacząć?

Reklama

Odwieczny problem: jakie mięso na gulasz?

Dzięki długiej obróbce termicznej gulaszu wieprzowego danie nie wymaga użycia idealnych kawałków mięsa. Co to oznacza? Jeżeli zdarzy się, że w porcji gulaszowej wiele z nich poprzerastanych jest tłuszczem, nie martw się - tłuszcz doda aromatu sosowi i wytopi się podczas gotowania.

Najważniejszym elementem podczas wyboru tego fundamentalnego składnika jest jego jakość. Najlepiej zainwestować w mięso pochodzące z certyfikowanej hodowli lub od zaufanego sprzedawcy. Zastanawiasz się, jakie mięso na gulasz dopełni smaku potrawy? Możesz śmiało wykorzystać do tego łopatkę, udziec lub część golenia wieprzowego. A kiedy wiadomo, że potrawa jest gotowa? Z pewnością wtedy, gdy mięso dosłownie rozpływa się w ustach i ma intensywny smak.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak zrobić gulasz wieprzowy krok po kroku?

Gulasz wieprzowy to danie, które zadowoli podniebienia spragnione tradycyjnej kuchni. Do jego przyrządzenia potrzebujesz dobrej jakości mięsa, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, piwa pszennego lub cydru, nieco bulionu, marchewki, pieczarek, passaty pomidorowej, masła, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej.

Jak zrobić gulasz wieprzowy, aby zachwycił twoich gości doskonałym aromatem? Z pewnością duże znaczenie ma tutaj mieszanka ziół, którą dodasz do potrawy. Warto postawić na ziele angielskie, liść laurowy, sól morską, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano. Oprócz dodatku przypraw gulasz wieprzowy można uszlachetnić niewielką porcją suszonego boczku lub garścią borowików. Palce lizać!

Aby odpowiednio zabrać się do pichcenia gulaszu, cały proces należy zacząć od obróbki mięsa. Pokrój je na niewielkie kawałki, następnie zeszklij cebulę, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Dodaj czosnek i chwilę podsmaż wszystkie składniki. Do takiej wstępnej mieszanki dołóż przygotowane mięso i oprósz je solą i pieprzem. Obsmażaj kawałki mięsa równomiernie, przekładając je co jakiś czas.

Kolejnym krokiem jest dodanie poporcjowanego boczku i wszystkich wymienionych wyżej przypraw. Chwilę podsmaż mieszankę na patelni z mięsem i dodaj bulion. Przełóż składniki do większego garnka, a następnie zalej je wywarem, zmniejsz ogień i w ten sposób gotuj przez półtorej do dwóch godzin. Na samym końcu wzbogać danie o plasterki marchewki, a także kawałki pieczarek, passatę i masło. Zagotuj gulasz wieprzowy i dopraw pieprzem i solą. Tak przygotowaną potrawę gotuj jeszcze przez około godzinę.

Jeśli gustujesz w gęściejszych sosach, możesz dodać do gulaszu trochę mąki. W tym celu połącz mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną. Gotuj gulasz jeszcze dwie minuty i voilà - danie gotowe. Jakie dodatki będą pasować do gulaszu wieprzowego? Z pewnością tradycyjne ziemniaki. Możesz go również podać z własnoręcznie przygotowanym makaronem, plackami ziemniaczanymi lub kluskami lanymi - do wyboru, do koloru!

Jak doprawić gulasz: sekrety babuni

Czy podana we wstępie mieszanka przypraw to jedyna receptura na udany gulasz wieprzowy? Oczywiście, że nie! Ziele angielskie, mieszanka słodkiej i ostrej papryki, a także liść laurowy to dopiero początek. Do potrawy można dodać również różnego rodzaju grzyby, a nawet wzbogacić ją o chorizo.

Jesteś entuzjastą azjatyckich smaków? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do gulaszu wieprzowego wsypać szczyptę chili lub imbiru. W jesienne wieczory możesz ogrzać się potrawą na bazie czerwonego wina, goździków, zielonego pieprzu i cynamonu. Może to nieco nietypowe rozwiązanie, ale z pewnością warte wypróbowania!

Jak doprawić gulasz? Kolejną propozycją jest wzbogacenie posiłku o kminek. Pamiętaj jednak, że przyprawa ta jest bardzo dominująca, a kminek albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli już zdecydowałeś się na jego użycie, możesz dosypać do swojego gulaszu nieco tymianku i rozmarynu.

Pyszny i aromatyczny obiad: gulasz węgierski

Gulasz węgierski nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Do jego wyczarowania możesz spokojnie wykorzystać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Jego węgierska wersja jest bardzo esencjonalna i bazuje na dodatku papryki, marchewki i podsmażonych grzybów, w szczególności pieczarek.

Esencjonalność gulaszu węgierskiego można osiągnąć poprzez dodanie koncentratu pomidorowego zamiast delikatnej passaty. Idealnym mięsem do gulaszu węgierskiego będzie łopatka wieprzowa lub szynka. Delikatność gotowego dania zostanie doceniona nawet przez największych koneserów kulinarnych, a nawet małych niejadków.

Sekretem ciekawego smaku w przepisie jest dodanie kilku łyżek smalcu, które wydobędą smak pozostałych składników receptury. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, nie dodawaj mąki na końcu gotowania. Jakie dodatki będą stanowiły godne zwieńczenie gulaszu? Najlepszym wyborem będą placki ziemniaczane, bez których gulasz węgierski byłby zwyczajnie niekompletny.

Zobacz: Stir fry z wieprzowiną i warzywami

Jeśli nie placki z gulaszem, to może zupa gulaszowa?

Uwielbiasz gęste i aromatyczne zupy? W takim razie zupa gulaszowa to obiadowa opcja dla ciebie! Jej dodatkową zaletą jest całkowity brak nadprogramowych zagęszczaczy - będzie więc idealna dla osób, które poszukują dań bezglutenowych.

Co będzie potrzebne, żeby ją wyczarować? Dwie godziny wolnego czasu i kilka składników, takich jak: dobrej jakości mięso wieprzowe, trochę mięsa wołowego (np. udziec, karczek lub łopatka), ziemniaki, cebula, por, korzeń pietruszki, czerwona papryka, marchewka, czosnek, passata, esencjonalny bulion i ulubione zioła. My proponujemy dodać słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz, tymianek i oregano.

Obsmaż mięso na patelni razem z cebulką i czosnkiem. Podczas gdy mięso dochodzi na patelni, ty możesz zająć się krojeniem warzyw. Najlepszym wyborem będzie przygotowanie niewielkich plasterków. Podsmaż je z mięsem, a następnie przełóż do garnka i zalej bulionem. Na końcu dodaj passatę, przyprawy i gotuj zupę gulaszową przez około półtorej do dwóch godzin.

Wypróbuj przepisy na pyszny gulasz wieprzowy:

1. Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Fot. Megs na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gulasz wieprzowy

 

2. Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Fot. Karol-Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gulasz wieprzowy

 

3. Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Fot. Asia67 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gulasz wieprzowy

 

4. Szarpany gulasz wieprzowy

Szarpany gulasz wieprzowy

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Szarpany gulasz wieprzowy

 

5. Węgierski gulasz wieprzowy

Węgierski gulasz wieprzowy

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Węgierski gulasz wieprzowy

 

6. Gulasz wieprzowy z figami

Gulasz wieprzowy z figami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Gulasz wieprzowy z figami

Komentarze do artykułu (1)

KulinarnaChwila 28 września
Pyszotka:)