Grzyby luksusowe

Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci.

Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak.

Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7 000 euro za kilogram - a im mniejszy zbiór z danego roku, tym wyższe ceny. Co więcej trufla jest kapryśna i w żaden sposób nie da się jej hodować, natomiast samo zbieranie to prawdziwe polowanie.


Obserwując muchy

Trufle rosną obok rośliny-gospodarza - a najbardziej lubią dęby, leszczyny i sosny. Z tymi drzewami funkcjonują w ramach mikoryzą, czyli współpracy z korzeniami drzew.

Ten wymagający grzyb wyciąga z gleby substancje odżywcze, dlatego siedlisko trufli poznaje się po kręgu jakby wypalonej ziemi o średnicy od 5 do 10 metrów wokół niektórych drzew. Zbieracze trufli poszukują takich właśnie miejsc. Na truflowisku zazwyczaj można spotkać roje takich much, które wędrują po ziemi, szukając miejsca na złożenie jajek. Bystry obserwator, aby nabrać pewności, gdzie dokładnie znajduje się trufla, podąża tropem much - tam, gdzie jest ich najwięcej, można spodziewać się grzyba.


Tego nie wiedziałeś o zwykłych pieczarkach. Kliknij!

Tego nie wiedziałeś o pieczarkach. Kliknij!


Zbieracz delikatnie zmiata warstewki ziemi, grzebie w niej kijem i palcami, w poszukiwaniu grzyba, a gdy go odnajduje, niezwykle uważnie wydobywa ten cud natury. Ostrożnie, bo trufla jest niemal tak cenna jak złoto.


Pies czy świnia?

Najpopularniejsze są jednak łowy na trufle z pomocą psa lub świni. Psów używa się w Prowansji - są to zazwyczaj owczarki niemieckie, spaniele, pudle lub jamniki. Specjalnie szkoli się je, aby węchem wyszukiwały trufle. Muszą też umieć powstrzymać swoje instynkty i nie drapać ziemi po znalezieniu grzyba.


Grzybowa książka kucharska. Kliknij!


Świnie są delikatniejsze. Tresuje się je niemal od urodzenia, karmiąc czasem kawałkami trufli, które nie nadają się do sprzedaży. Gdy zastanowimy się, ile przygotowań, czasu i pracy poświęca się, aby znaleźć i wydobyć trufle, przestaje nas dziwić ich cena. Zwykłe grzyby też przecież nie należą do najtańszych, ale ich poszukiwania nie wymagają aż takich zabiegów. Jednak smak rekompensuje wszystko - wystarczy dodać odrobinę trufli do potrawy, a zyskuje ona niezwykły aromat. Nie bez powodu truflę nazywa się czarnym diamentem.

 


Czytaj także raport o orzechach. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 93

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4754

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0