Gotujemy z przepisów znanych kucharzy

Wszyscy lubimy testować przepisy znanych i rozpoznawalnych kucharzy. Czy dzięki temu gotujemy lepiej? Nie wiadomo. Pewnym jest, że dzięki nim w naszej kuchni nigdy nie zagości nuda.

Nasi użytkownicy już od bardzo dawna nie tylko wymyślają własne przepisy, ale także testują receptury znanych kucharzy i restauratorów.

Magda Gessler, Maciej Kuroń czy też Ewa Wachowicz to dla wielu osób kulinarne autorytety, których daniom naprawdę niewiele brakuje do ideału.To właśnie dzięki nim wielu z nas zaczęło zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co zjadamy. Co więcej, to właśnie ci słynni kucharze nauczyli Polaków doceniać tradycyjne potrawy i odkrywać zupełnie nowe, egzotyczne smaki.

Nic więc dziwnego, że po ich receptury sięga się w wielu domach. W tym gronie znajdują się także nasi użytkownicy, którzy wielokrotnie przetestowali przepisy słynnych kucharzy. Oto efekty.

1. Ciasto Rafaello według Ewy Wachowicz

 Ciasto Rafaello według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto Rafaello/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcecie przygotować naprawdę smaczne ciasta, sięgnijcie po przepisy Ewy Wachowicz. Znajdziecie wśród nich zarówno tradycyjne wypieki, jak i te nieco bardziej nowoczesne.

2. Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

 Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler Zobacz przepis

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W ostatnich latach to Magda Gessler w najwyższym stopniu kreuje kulinarne gusta naszych rodaków. Kontrowersyjna restauratorka ma ogromną rzeszę fanów i wiele wskazuje na to, iż w tej grupie znajduje się również wielu użytkowników Smakera.

3. Schabowe Magdy Gessler

 Schabowe Magdy Gessler Zobacz przepis

Schabowe Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

O schabowych w wykonaniu Magdy Gessler krążą legendy. Ponoć to najsmaczniejsze i najdelikatniejsze kotlety, jakie tylko można przygotować. Chcecie się przekonać? Wypróbujcie ten przepis.

4. Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia

 Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia Zobacz przepis

Pierogi z mięsem według Macieja Kuronia/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez Macieja Kuronia. Ten niezwykle charyzmatyczny kucharz miał ogromny wpływ na to, co i w jaki sposób gotujemy. Nic więc dziwnego, że nasi użytkownicy często sięgają po jego receptury.

5. Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera

 Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera Zobacz przepis

Kurczak Ciacciatore Jamiego Oliviera/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Charyzmatyczny kucharz z Wielkiej Brytanii podbił serca kucharzy na całym świecie. Proponowane przez niego dania są proste, smaczne, szybkie i zdrowe. Czyżby ideał?

6. Zupa cebulowa Gordona Ramsaya

 Zupa cebulowa Gordona Ramsaya Zobacz przepis

Zupa cebulowa Gordona Ramsaya/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kucharze na całym świecie drżą na dźwięk nazwiska "Ramsay". Powszechnie wiadomo, że jest on niezwykle wymagający. Warto jednak wiedzieć, iż ma on także drugą twarz - przyjaznego nauczyciela, zarażającego wszystkich pasją kulinarną.

7. Pischinger

 Pischinger Zobacz przepis

Pischinger/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Robert Makłowicz od wielu lat niestrudzenie promuje polską kuchnię, jednocześnie stara się, aby Polacy nie zapomnieli o tym, co pojawiało się na stołach naszych przodków. Przypomniany przez niego przepis na pischingery to idealny tego przykład.

8. Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz

 Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ajerkoniakowiec według Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto ciekawy przykład na to, w jaki sposób można zinterpretować przepis znanego kucharza, dostosowując go do własnych potrzeb. W tym wypadku za inspirację posłużyło ciasto Ewy Wachowicz.

9. Dorsz w panierce według Karola Okrasy

 Dorsz w panierce według Karola Okrasy Zobacz przepis

Dorsz w panierce według Karola Okrasy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W jaki sposób umiejętnie połączyć kulinarną klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie z pewnością zna Karol Okrasa, który już od wielu lat prezentuje nam kuchnię polską w odświeżonym wydaniu.

10. Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson

 Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson Zobacz przepis

Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nigella Lawson to ulubienica kucharzy-amatorów z całego świata. Szukacie prostych przepisów, które poprawią wam humor? Śmiało korzystajcie z receptur Nigelli.

11. Caponata według Michela Morana

 Caponata według Michela Morana Zobacz przepis

Caponata według Michela Morana/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Michel Moran pokazał Polakom, że kuchnie innych krajów są interesujące, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie już od wielu lat.

12. Karmelizowane przegrzebki według Roberta Makłowicza

 Karmelizowane przegrzebki według Roberta  Makłowicza Zobacz przepis

Karmelizowane przegrzebki według Roberta Makłowicza/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę wybrać się na kulinarną przygodę wraz z Robertem Makłowiczem? Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie.

13. Placek z cukinią Ewy Wachowicz

 Placek z cukinią Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placek z cukinią Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sądzicie, że testując przepisy Ewy Wachowicz, możecie zapomnieć o zgrabnej sylwetce? Nic bardziej mylnego! Wśród proponowanych przez nią wypieków, znajdziecie mnóstwo pomysłów na zdrowe ciasta. Jeden z nich postanowiła przetestować nasza użytkowniczka.

14. Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler

 Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler Zobacz przepis

Pasta jajeczna wg przepisu Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mogłoby się wydawać, że w przypadku tak prostego przepisu, jakim jest pasta jajeczna, nie da się zbyt wiele wymyślić. Tymczasem Magda Gessler udowadnia, że za sprawą kilku dodatków można całkowicie odmienić oblicze tej przekąski.

15. Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

 Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler Zobacz przepis

Fasolka po bretońsku według Magdy Gessler/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na fasolkę po bretońsku niczym nie może zaskoczyć? Faktycznie, to prosta potrawa, którą wielu z nas przygotowuje bez większego zastanowienia. Tymczasem, wykorzystując porady Magdy Gessler, można zamienić ją w naprawdę wyjątkowe danie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Facaccia pomidorowa

Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...

Odsłon: 21

>60 min
3
Ciasta Tort Esterhazy

Nasz popisowy tort świąteczny. Recepturę tortu Esterhazy zawdzięczamy węgiers...

Odsłon: 526

30 min
6
>60 min
6
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 88

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

3
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0