"Gotuję nie marnuję": Sałaty

Uwielbiali i doceniali je już starożytni Grecy. Mają niewiele kalorii i dużo mocy. Ich zielone lub kolorowe liście fundują zastrzyk energii, witamin i mikroelemetów. Sałaty dają się wdzięcznie dusić, smażyć, gdy trzeba z gracją wybrzmiewają w sałatkach czy zupach.

Fot. materiały prasowe/Ipla

Czy wiesz, że? 100 g sałaty zawiera: około 10 kcal; 0,58 gram białka; 1,0 g błonnika; 16 mg wapnia; 116 mg potasu; 11,3 mg witaminy C; 64 mikrogramów kwasu foliowego; 48,2 mikrogramów witaminy K; 1637 mikrogramów beta-karotenu; 1087 mikrogramów luteiny + zeaksantyny.

Jakie są rodzaje sałaty?

Sałata masłowa

Jest mało wytrwała, szybko więdnie. Ma sporo witamin i mikroelementów: A, C, E, B1 i B2; zawiera również wapń i żelazo. Do czego jej używać? Dokonała jest do chłodników, lekkich roladek, lubi też skromność.

Sałata lodowa

Jej nazwa wzięła się z charakterystycznego chrupania, które towarzyszy jej jedzeniu. Do zalet sałaty lodowej należy wysoka zawartość błonnika pokarmowego, obecność witamin: A, D, E, B9 oraz beta-karotenu i kwasu foliowego. To źródło antyoksydantów, dzięki którym łatwiej radzimy sobie z wolnymi rodnikami. Do czego jej używać? Dobrze się odnajdzie się w duecie z serami pleśniowymi. Lekko pomarszczone liście warto też dorzucić do koktajlu.

Sałata rzymska

Nie występuje rosnąc dziko. Ma dużo witamin B1, B2, PP, C i karotenu, jest źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Do czego jej używać? Lubi cięższe dodatki - pieczonego kurczaka, boczek, grillowaną wołowinę i kremowe sosy.

Sałata dębolistna

Ma liście podobne liści dębu, intensywny, czerwono-bordowy kolor, jest odmianą sztucznie wyhodowaną przez człowieka. Dzięki zawartości chlorofilu to warzywo silnie bakteriobójcze, zawiera przeciwutleniacze, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Obfituje w witaminy: B, E i C i składniki mineralne, takie jak potas, mangan, magnez, żelazo. Do czego jej używać? Najlepiej komponuje się z ostrzejszymi serami i grzybami.

Sałata kędzierzawa, czyli endywia

Sałata pochodząca z Basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jako jedną z nielicznych sałat kroi się ją nożem, a nie rozdziera palcami. Ma postrzępione krawędzie i ostry smak. Jest bogatsza w witaminy i minerały od sałat otrzymanych przez sztuczne krzyżówki, zawiera m.in. witaminy: A, B, C, potas, wapń i żelazo. Do czego jej używać? Może być gotowana, duszona, chętnie łączy się z słodkimi sosami.

Sałata lollo rosso

Ma charakterystyczne czerwonawe przebarwienie na obrzeżach liści. Jest źródłem witamin A, B i C oraz potasu, fosforu i wapnia. Dobrze znosi przechowywanie. Do czego jej używać? Do sałatek na wynos, gotowych dań, kanapek.

Radicchio

Nazywana cykorią sałatową, bo podobna smakowo jest do cykorii. Radicchio wytrwale znosi przechowywanie. Bogata w witaminy: A, B, D oraz kwas askorbinowy, wapń i magnez. Do czego jej używać? Do faszerowania różnymi dodatkami, podawania z lekkimi sosami.

Roszponka

Bogata w betakaroten i witaminy C - ma ich cztery razy więcej niż inne sałaty. Pomocna w problemach żołądkowych i dwunastnicy. Do czego jej używać? Do sosów do makaronu, sałatek, kanapek, lubi się z nabiałem.

Czy wiesz, że?

Rukola nazywana także rokiettą siewną nie jest sałatą, pochodzi z rodziny warzyw kapustnych, takich jak brukselka, kalafior, jarmuż czy brokuły. Ma silne właściwości antynowotworowe, zawiera witaminy: A, C i K, a także chlorofil. Do czego jej używać? Do makaronów, sałatek, pesto, zapiekanek, pizzy, koktajli.

Przepis na karmelizowaną sałatę

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • chilli
  • łyżka pasty tahini
  • garść świeżego tymianku
  • opcjonalnie - czerwona porzeczka/maliny

 

Sposób przygotowania:

Sałatę umyj, przekrój wzdłuż. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj połówki sałaty i duś je przez 5 minut, co jakiś czas mieszając i przekładając na drugą stronę, by się nie przypaliła. W tym czasie przygotuj sos: pół łyżeczki miodu wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką tymianku, tahini, szczyptą chili, sokiem z połowy cytryny i startym ząbkiem czosnku. Ciepłą sałatę polej sosem, podgrzewaj jeszcze przez moment, a potem wyłóż na talerz. Możesz też posypać ją świeżą porzeczką lub malinami.

Przepis na orzeźwiający chłodnik z sałaty

Sałacianka jest propozycją na wykorzystanie liści, które oczekują niecierpliwie w lodówce. Zmiksowane robią zupełnie inne wrażenie niż te znane z tradycyjnej surówki.

Składniki:

  • sałata masłowa
  • 300 ml jogurtu naturalnego/vegańskiego sojowego
  • 200 ml mleka/ napoju sojowego
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • garść świeżej mięty lub bazylii
  • łyżeczka suszonej mięty
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól/pieprz
  • kilka rzodkiewek lub ogórków
  • ewentualnie ugotowane jajka

 

Sposób przygotowania:

Sałatę zmiksuj z jogurtem i mlekiem. Potem dopraw ją czosnkiem, świeżą i suszoną miętą, solą, pieprzem, kuminem, sokiem z cytryny i ponownie zmiksuj. Następnie zupę wstaw do lodówki i schłódź przez co najmniej 3 godziny. Najlepiej serwować ją z kawałkami rzodkiewek lub plastrami ogórków. Miłośnicy jajek również znajdą swój sposób na jej wzbogacenie. Każdą z wersji świetnie uzupełnią grzanki z czerstwego pieczywa.

Przepis na liście sałaty w naleśnikowym cieście

Składniki:

  • Liście sałaty

Tempura:

  • jajko
  • 400 ml gazowanej zimnej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
  • łyżka ziaren sezamu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki tempury zmiksuj tak, by powstała gęsta masa. W niej zanurz umyte i osuszone liście sałaty. Na patelni rozgrzej olej. Smaż liście przez minutę po każdej ze stron.

TIP zero waste, czyli nie marnujemy - gotujemy!

Czy myć sałatę przed włożeniem do lodówki

Sałatę warto dokładnie umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Trzeba to robić delikatnie, żeby nie uszkodzić główki. Można rozdzielić liście, włożyć do miski i przykryć je wilgotną ściereczką.

Przechowywanie

Innym dobrym sposobem przechowywania sałaty jest umieszczenie jej w pudełku wyłożonym suchą ściereczką. Nie powinna być wtedy ściśnięta, bo zacznie oddawać soki i straci swój smak.

Orzeźwienie dla sałaty

Jeśli liście sałaty są wiotkie, można je wrzucić do lodowatej wody. to Po kilkunastu minutach odzyskają werwę.

Nie masz pomysłu na wykorzystanie liści - dorzuć je do koktajlu lub zrób chipsy

Liście jarmużu oddziel od grubych łodyg, umyj i wysusz. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podpraż na nim orzechy włoskie. Nasiona dyni czy słonecznika również odnajdą się w tej kompozycji. Dorzuć liście jarmużu, zmiel świeży pieprz, posyp gruboziarnistą solą, sezamem i czarnuszką wedle uznania. Dorzuć garść żurawiny, by dodać chipsom odrobiny słodycz lub polej miodem. Podsmażaj do momentu, kiedy chipsy nabiorą odpowiedniej dla Ciebie chrupkości.

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
11
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1343

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0