Ewa_Gotuje

Galaretki inne niż wszystkie – 5 inspiracji na deser

Kolorowe galaretki dekorują desery, ciasta oraz pucharki z lodami. W okresie wakacyjnym warto mieć w szafce kilka saszetek tego proszku, ponieważ z ich pomocą łatwo wyczarować smaczny i ładny deser! Poznaj inspiracje i zaskocz znajomych w upalny dzień!

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest galaretka?

Galaretka jest podstawą wielu receptur na domowe desery. Jej gęstą konsystencję uzyskuje się przy użyciu żelatyny, agaru lub pektyny. Dzięki żelatynie płyny ulegają ścięciu, zachowując przezroczystość, a tym sposobem można w nich zaprezentować okazałe owoce i dodatki do deserów. Na rynku czeka na Ciebie spory wybór galaretek! Malinowe, cytrynowe, arbuzowe, truskawkowe, wiśniowe, a nawet kokosowe! Taka galaretka idzie w parze ze świeżymi owocami, lodami i bitą śmietaną. Często jest też wylewana na ciasta lub podawana w salaterkach w ciekawych kompozycjach. Wybierz swój ulubiony kolor i przetestuj sposób na ochłodę w upalny dzień!

Galaretkowe arbuzy

Galaretka podana w arbuzie orzeźwia w upalny dzień, cieszy oko oraz podniebienia dzieci i dorosłych. Przygotuj ½ arbuza średniej wielkości, 3 galaretki truskawkowe, 1l wrzątku i 120 g borówek. Miąższ z arbuza wydrąż z pomocą łyżki. Oczyść skórę arbuza i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i pozostaw do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wlej do skóry arbuza partiami, na przemian z borówkami, które mają za zadanie wcielić się rolę pestek arbuza. Całość włóż do lodówki na parę godzin. Gotowego arbuza pokrój w trójkąty i ułóż na talerzu.


Reklama

 

Orzeźwiająca kostka Rubika

W dzieciństwie z pewnością układałeś kostkę Rubika. Tym razem swoje umiejętności wykorzystaj w kuchni! Przygotuj następujące produkty: kiwi, arbuz, melon, ananas i galaretki odpowiadające kolorom owoców - zielona, czerwona, żółta i biała. Usuń skórki z owoców i pokrój owoce w jednakowej wielkości kostki. Galaretki rozpuść we wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. Na talerzu ułóż sześcian o wielkości 3 na 3, tak aby powstała kostka. Wedle uznania układaj kostki owocowe na przemian z kostkami z galaretek. Podaj z bitą śmietaną lub ulubioną polewą.

Kolorowe warstwy dla cierpliwych

Do wykonania deseru w wysokiej szklance potrzebujesz galaretek, owoców, bitej śmietany i polewy czekoladowej. Jeśli lubisz kolory tęczy, przygotuj wszystkie kolory galaretek - fioletowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony. Tężejące galaretki wlewaj stopniowo do szklanek. Kolejne warstwy wlej, dopiero kiedy poprzednia zastygnie. Tym sposobem uzyskasz tęczowe warstwy. Po schłodzeniu udekoruj ubitą kremówką, bananem, ajerkoniakiem lub roztopioną czekoladą. Jeśli nie masz tyle czasu, skup się tylko na jednym kolorze galaretki. Jeśli pozwolisz jej zastygnąć w nietypowy sposób, z pewnością zaskoczysz znajomych! Stężoną galaretkę wlej do połowy pucharków i umieść w lodówce w taki sposób, by były lekko nachylone. Najlepiej ustawić taką szklankę lub pucharek pod kątem do małej miseczki i pozwolić galaretce zastygnąć w tej pozycji. Efekt skosu robi wrażenie, a uzyskaną pustkę uzupełnij bitą śmietaną, umieszczając na niej listek mięty. Kolorowe warstwy możesz ustawiać wedle uznania. Świetnym pomysłem jest też przekładanie na zmianę galaretek i słodkiego kremu.

Dzieło sztuki w przezroczystej galaretce!

W sklepach czeka na Ciebie wiele smaków i kolorów galaretek. Jest jednak taka, która pomaga stworzyć prawdziwe dzieła sztuki! Krystaliczna galaretka eksponuje owoce, usztywnia białe masy i zaskakuje gości. Umieść w niej borówki, truskawki, listki mięty lub żelki. Istotne jest też, w jakiej formie zalejesz taką galaretkę. Foremki potrafią stworzyć niesamowite kształty jak psie łapki, figury geometryczne, misie lub bardziej eleganckie wzory. A może owoce zalejesz galaretką w formie kwadratowej? Stwórz apetyczną elegancję z pomocą promocji dostępnych na Allegro!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto drożdżowe z rabarbarem

W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...

Odsłon: 14

>60 min
1
15 min
1
Dania główne Carbonara

Carbonara to klasyczne danie pochodzące z Włoch. Przygotowywana jest z jedyni...

Odsłon: 7046

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1