Fioletowe warzywa ochronią cię przed rakiem

Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele. Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich niebywały kolor. To właśnie różne odcienie fioletu sprawiają, że stanowią piękny akcent w wielu daniach. Co ciekawe, naukowcy odkryli, iż substancje nadające warzywom i owocom tę barwę, odpowiadają również za ich nieprzeciętne właściwości zdrowotne.

Rośliny zyskują różowawo-fioletowy kolor za sprawą antocyjanów. W zależności od ich stężenia, warzywo może być ciemnoczerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Każda z tych barw jest dla nas dobrym znakiem, gdyż sygnalizuje obecność tych wyjątkowo pożytecznych substancji. Warto wiedzieć, że antocyjany chronią rośliny przed wieloma bakteriami oraz wirusami. W ten sam sposób wpływają również na nasz organizm.

Zobacz też: Brokuły - antynowotworowe cudo. Kliknij!

Brokuły - antynowotworowe cudo

Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, najistotniejszy jest wpływ antocyjanów na wolne rodniki, których nadmiar może powodować przedwczesne starzenie się oraz szereg bardzo niebezpiecznych chorób, w tym miażdżycę, udar mózgu, demencję oraz astmę. Co gorsza, zbyt duża ilość wolnych rodników sprawia, że znacznie wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na wiele nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, trzustki, piersi oraz jajników. Na szczęście, antocyjany mają zdolność ich wyłapywania oraz unieszkodliwiania, przez co znacząco obniżają ich szkodliwe działanie. Ponadto, substancje te przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych w naszym ciele, co również znacząco obniża ryzyko występowania wielu chorób.

Różnorakie badania wykazały również, iż antocyjany zawarte w fioletowych warzywach, nie tylko unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki, ale również sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.

Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów.

Wybór produktów, zawierających antocyjany jest naprawdę bardzo duży i zdaje się nieustannie poszerzać. Chcąc wprowadzić je do diety, możemy zdecydować się na dobrze nam znane śliwki, bakłażany i jagody lub poszukać nieco ciekawszych warzyw takich jak np. fioletowy kalafior, ziemniaki i purpurowe marchewki.

Pamiętajmy, że nasz jadłospis powinien być nie tylko zdrowy, ale również kolorowy. Komponując posiłki, starajmy się nie pomijać żadnego z kolorów - wówczas możemy mieć pewność, że dostarczymy organizmowi wszystkich substancji i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6