Finałowy tort Tomasza

Oto przepis na tort, który w finale piątej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotował Tomasz.

Biszkopt orzechowy
100 g mielonych orzechów laskowych
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek

Biszkopt waniliowy
7 jajek
230 g drobnego cukru
180 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem waniliowo-malinowy
190 g mleka
70 g masy żelatynowej (rozpuszczona w wodzie żelatyna)
350 g białej czekolady
4-5 łyżek purée z malin
likier waniliowy do smaku
700 g śmietanki 36%

Żelka malinowa
400 g purée z malin
40 g cukru
20 g wody
70 g masy żelatynowej

Krem czekoladowo-orzechowy
250 g mleka
70 g żółtek
70 g masy żelatynowej
290 g czekolady mlecznej
90 g czekolady gorzkiej
150 g podprażonych, zmielonych orzechów włoskich
50 ml wódki z orzechów laskowych
500 ml śmietanki 36%

Żelka jeżynowa
400 g purée z jeżyn
40 g cukru
20 g wody
70 g masy żelatynowej

Krem maślany do dekoracji i obłożenia
800 g masła (temperatura pokojowa)
10 białek
600 g cukru
1 szczypta soli
barwniki w żelu: różowy, zielony, fioletowy, tytanowa biel

Ganache
420 g białej czekolady
200 g śmietany 36%
barwniki w żelu: różowy, czerwony, tytanowa biel

Biszkopt orzechowy
Orzechy laskowe uprażyć. Połączyć wszystkie składniki (białka ubić oddzielnie). Piec w 160°C przez 30-40 minut.

Biszkopt waniliowy
Składniki połączyć (białka ubić oddzielnie). Piec w 160°C przez 30-40 minut.

Krem waniliowo-malinowy
Mleko zagotować, dodać masę żelatynową, białą czekoladę, purée z malin oraz likier waniliowy. Gdy masa przestygnie, dodać ubitą na ¾ śmietankę.

Żelka malinowa
100 g purée z malin zagotować z cukrem, wodą i masą żelatynową. Połączyć z resztą purée.

Krem czekoladowo-orzechowy
Przygotować krem angielski, dodać masę żelatynową i połączyć z czekoladami, orzechami oraz wódką. Gdy przestygnie, połączyć z ubitą śmietanką.

Żelka jeżynowa
100 g purée z jeżyn zagotować z cukrem, wodą i masą żelatynową. Połączyć z resztą purée.

Krem maślany do dekoracji i obłożenia
Masło ubić. Z białek, cukru i soli przygotować bezę szwajcarską. Masy połączyć i podzielić na cztery części: do każdej dodać inny barwnik.

Ganache
Czekoladę rozpuścić i połączyć ze śmietaną. Masę podzielić na trzy części, każdą zabarwić na inny kolor.

Złożenie
Biszkopty przekroić. Żelki pokroić na drobne kawałki. Biszkopt orzechowy przełożyć kremem czekoladowo-orzechowym i żelką z jeżyn, przykryć blatem biszkoptu waniliowego. Wyłożyć krem waniliowo-malinowy z żelką malinową. Ułożyć ciemny biszkopt i posmarować go kremem czekoladowo-orzechowym z żelką jeżynową. Ostatnia warstwa to jasny biszkopt, krem waniliowo-malinowy i żelka z malin. Całość obłożyć kremem maślanym i zrobić drip.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4