Family Food Fight - przepisy z 8. odcinka programu

Finał jednego z najsmaczniejszych programów „Family Food Fight. Pojedynek na smaki" za nami! Zobaczcie jakie propozycje na weselne dania przygotowały rodziny Krechów i Szatanów.

Family Food Fight - przepisy z 8. odcinka programu

Fot. materiały prasowe/Polsat

Od 1 września na antenie Telewizji Polsat mogliśmy oglądać cotygodniowe zmagania rodzin, które walczyły o tytuł najlepiej gotującej w Polsce oraz 100 tysięcy złotych. Byliśmy świadkami różnych emocji, od sprzeczek, aż po radość i celebrację wspólnie przygotowanych posiłków.

Reklama

Wszystkie popisy uczestników oceniało wyjątkowe jury: Ewa Wachowicz, Piotr Gąsowski i Adam Borowicz. To oni próbowali każdego dania, porównywali przepisy i pytali o rodzinne sekrety, nie zabrakło również profesjonalnych rad i oczywiście szczerych ocen.

Przez ostatnie osiem tygodni rodziny dzieliły się z nami swoimi pomysłami na śniadania, nie zabrakło również przepisów na ulubiony przysmak kuchni polskiej: pierogi. Uczestnicy, w jednej z konkurencji, zostali poproszeni o przygotowanie uczty składającej się z aż czterech dań. Musieli zmierzyć się również z potrawami z grilla, a także wykazać się nie lada talentem cukierniczym, odwzorowując recepturę na tort jednego z najlepszych cukierników w Europie - Tomasza Dekera.

W finałowym odcinku rodziny Krechów i Szatanów zmierzyły się z jeszcze trudniejszym zadaniem, musiały bowiem przygotować weselne menu na 30 osób. Zobaczcie ich propozycje.

Bliny gryczane z kwaśną śmietaną w trzech odsłonach


Składniki (proporcje na 3 rodzaje po 30 szt.):

  • Mleko 1,4l
  • Drożdże 100g
  • Cukier biały 100g
  • Masło 200g
  • Mąka pszenna 400g
  • Mąka gryczana 1kg
  • Soda oczyszczona 2 płaskie łyżki
  • Sól 1 łyżeczki
  • Żółtko 4szt
  • Olej do smażenia


Przygotowanie:
W mleku należy rozpuścić cukier, delikatnie podgrzać i wymieszać w nim drożdże do rozpuszczenia. Masło podgrzać w rondelku do płynnej konsystencji. Mąki, sodę i sól przesiać przez sitko. Do mleka dodać przesiane produkty, rozpuszczone masło i żółtka. Dokładnie wymieszać. Następnie smażyć duże placki o grubości 3 mm na niewielkiej ilości tłuszczu.

W następnej kolejności należy wyciąć z gotowych placków za pomocą ringów okrągłe placuszki, a po wycięciu odstawić do przestygnięcia.

Z burakami


Skladniki:

  • Burak gotowany 600g
  • Syrop klonowy do smaku i konsystencji
  • Ocet jabłkowy do smaku i konsystencji
  • Orzeszki pini 150g
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Buraki należy pokroić w mniejsze części i rozdrobnić w malakserze, przełożyć do miski, dodać orzeszki pini i doprawić do smaku syropem klonowym, octem jabłkowym i solą.

Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz dekorację wedle uznania.

Z boczniakami


Składniki:

  • Boczniaki 600g
  • Olej do smażenia
  • Tymianek suszony do smaku
  • Papryka wędzona do smaku
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Boczniaki podsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni, doprawiając tymiankiem, papryką i solą. Posiekać w krótkie paski i odstawić do przestygnięcia na ręczniku papierowym. Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz udekorować wedle uznania.

Z awokado i groszkiem


Składniki:

  • Awokado 4 szt.
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Mięta 1 pęczek
  • Groszek zielony 500g
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól do smaku
  • Śmietana 18%


Przygotowanie:
Awokado rozdrobnić w malakserze z oliwą i miętą, przełożyć do miski i dodać zielony groszek. Doprawić sokiem z cytryny i solą.

Na bliny ułożyć po łyżce kwaśnej śmietany, dedykowane dodatki oraz dekorację wedle uznania.

RODZINA KRECH

Zielone ptysie z kaszanką i ogórkiem kiszonym

Krech Zielone ptysie

Składniki:

  • 500 ml mleka tłustego
  • 200 g masła
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 8 jajek
  • 1 paczka liści szpinaku

-----

  • 1 kg kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 5 cytryn
  • Majeranek suszony
  • Musztarda dijon
  • 2 paczki kiełków (najlepiej lucerny)


Przygotowanie:

Liście szpinaku sparzyć, zblendować i przetrzeć przez sito.

Zagotować mleko z masłem. Do gorącego mleka dodać mąkę, masę szpinakową, wymieszać do odklejania się od ścianek i odstawić do wystudzenia. Dodać kolejno jajka, mieszając, wyrabiać na jednolitą masę. Z masy formować rękawem cukierniczym malutkie ptysie i ułożyć na blasze. Piec 10-15 min. w temperaturze 200 st.

Obraną z flaka kaszankę przesmażyć na cebulce pokrojonej w drobną kostkę. Dodać jabłko starte na grube wiórki. Doprawić majerankiem, startymi skórkami z cytryn i musztardą. Zimne ptysie przekroić i napełnić kaszanką. Na paterze rozłożyć kiełki, ułożyć na nich napełnione ptysie.

Zupa krem z sałaty

Zupa z sałaty przepis rodziny Krech

Składniki:

  • 1 kg pietruszki
  • 2 selery
  • 6 cebul
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 sałat masłowych
  • Masło
  • 4 śmietany 30%
  • 50 g czarnuszki
  • 150 g czarnego sezamu
  • 300 g pestek dyni
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

 

Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na kawałki i zrumienić w piekarniku (w rękawie).

Z obierek zrobić wywar z przyprawami. Na maśle poddusić pokrojone ziemniaki, dodać pieczone warzywa i podlać wodą. Dodać pokrojoną sałatę, poczekać aż zmięknie i całość zblendować. Dodać przecedzony wywar warzywny, następnie doprawić słodką śmietaną. Czarnuszkę, sezam i dynię podprażyć na patelni. Podawać krem posypany czarnuszką wymieszaną z sezamem.

Pieczona szynka z dzika z sosem borowikowym lub pieczeniowym kaszą gryczaną

Pieczona szynka przepis rodziny Krech

Składniki:

  • 5 kg szynki z dzika
  • 3 główki czosnku
  • 10 g jagód jałowca
  • 600 g wędzonej słoniny
  • Sól (16g na 1 kg miesa)
  • Pęczek świeżego tymianku
  • Pieprz w ziarnach
  • 100 g mąki pszennej
  • 1kg świeżych/mrożonych borowików
  • 2 cebule
  • 200 g masła
  • 400 ml śmietanki 30%
  • Sól

---

  • 1 kg palonej kaszy gryczanej
  • 1 kg niepalonej kaszy gryczanej
  • 300 g wędzonej słoniny
  • Pęczek świeżego rozmarynu

 

Przygotowanie: Mięso naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć przyprawami, zawiązać sznurkiem wędzarniczym i pod sznurek włożyć plasterki słoniny. Upiec w rękawie (ok dwie i pół godziny). Wywar z mięsa wylać z rękawa do garnka, rozcieńczyć z wodą i zaciągnąć mąką pszenną do pożądanej konsystencji sosu.

Pokrojoną w kostkę cebulkę skarmelizować na maśle, dodać grzyby - przesmażyć. Połączyć składniki i dodać śmietanę, doprawić do smaku solą.

Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć w garnku. Dodać wymieszaną kaszę gryczaną, przesmażyć, podlewać gorącą wodą aż do miękkości kaszy. Dodać cztery gałązki posiekanego rozmarynu i wymieszać z kaszą. Garnek zachować w ciepłym miejscu.

Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczku

Rodzina Krech przepis na fasolkę szparagową i różyczki brokułu

Składniki:

  • 2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 5 paczek boczku wędzonego w długich plastrach
  • Olej słonecznikowy
  • Pęczek zielonego cząbru

 

Przygotowanie: Fasolkę zblanszować w posolonej gorącej wodzie. Odcedzić, wymieszać z olejem słonecznikowym i drobno posiekanym cząbrem. Z fasolki robić pakieciki, owijać każdy z nich plasterkiem boczku i układać na blasze do pieczenia. Zapiekać fasolkę 10 min. w piekarniku z termoobiegiem na 200 st C.

Różyczki brokułu z sosem winegret


Składniki:

  • 10 brokułów
  • 50 ml miodu
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml musztardy
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie: Zblanszować różyczki brokułu w osolonej wodzie. Z pozostałych składników zrobić w blenderze sos winegret. Polać różyczki sosem.

RODZINA SZATANÓW

Sałatka śledziowa na carpaccio z buraka

Przepis na sałatkę śledziową rodziny Szatatnów
Składniki:

  • Burak ugotowane 4 szt. ( w zależności od wielkości )
  • Kawior czarny 2 słoiczki po 80 g
  • Kiełki lucerny do dekoracji 200 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Jajka (nie do lodówki) 30 szt.
  • ziemniaki 2 kg
  • Cebula cukrowa 1kg
  • Olej - 2 litry
  • musztarda sarepska 200 g
  • ogórki kiszone 10 sztuk
  • Koper 1 duży pęk
  • Matjas - 33 śledzie.
  • Cytryna 2 szt.

 

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Ugotowane buraki pokroić na cienkie plasterki. Matjas'a i cebulę cukrową, ogórka kiszonego pokroić w drobna kosteczkę, ugotowane do miękkości ziemniaki w większą. Koperek posiekać.

Ostudzone jajko podzielić na białko i żółtko, gdzie białko kroimy i dodajemy do sałatki śledziowej. Dodać majonez i wymieszać doprawiając solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Gotową sałatkę układać na plastrach buraków, oprószyć kruszonym żółtkiem jajka i ułożyć pół łyżeczki kawioru oraz gniazdko z kiełków lucerny.

Domowy majonez do sałatki


Składniki:

  • olej rzepakowy 350 ml
  • jajko 1 sztuka
  • woda 1 łyżka
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • sól szczypta


Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem blenderem do uzyskania majonezu.

Zupa borowikowa

Przepis na zupę rodziny Szatanów
Składniki:

  • Borowik mrożony 3kg
  • Borowik suszony 0,5 kg
  • Skrzydełka (na bulion) 2 kg.
  • Klasyczna włoszczyzna
  • Ziemniaki - 2 kg
  • Słodka śmietana 30%
  • Oliwa truflowa
  • Natka pietruszki 4 pęczki

 

Przygotowanie: Część suszonych grzybów ścierać w moździerzu, druga część namoczyć. Mrożone grzyby pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulką na oleju. W garnku nastawić szybki bulion na włoszczyźnie i skrzydełkach. Do gotowego wywaru dodać podsmażone grzyby i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą truflowa, pudrem z grzybów i na koniec przystroić natką pietruszki.

Polędwica wieprzowa z sosem z zielonego pieprzu

Polędwica przepis rodziny Szatatnów
Składniki:

  • Polędwica wieprzowa 6 kg
  • Boczek plastry 20 paczek 100 g
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

--

  • 3kg ziemniaków
  • Śmietana 36% 200g
  • Masło 200g

--

  • 5 białych cebul
  • Masło 2 kostki
  • Koniak 300 ml
  • 12 łyżek zielonego pieprzu
  • Bulion drobiowy 1 l
  • Koncentrat fondu mięsnego 3 łyżki
  • Musztarda dijon 6 łyżek
  • 4,5 łyżki cukru brązowego
  • 4,5 łyżki czerwonego pieprzu
  • 9 łyżeczek octu balsamicznego
  • Śmietanka 30% 400 g


Przygotowanie:
Polędwiczki oczyścić, doprawić solą i pieprzem, po czym obsmażyć ze wszystkich stron i zawijać w boczek, po czym raz jeszcze zawijać pojedynczo w papier do pieczenia dla utrzymania formy i piec w 180 stopniach do uzyskania temp. 64 stopni w najgłębszym punkcie mięsa.

Ziemniaki ugotować do miękkości, po czym scedzić i utrzeć z masłem i śmietaną do kremowej konsystencji i doprawić solą do smaku.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, zalewam koniakiem i gotujemy do odparowania. Dodajemy zielony i czerwony pieprz, zalewam bulionem, dodajemy fond mięsny i gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili dodajemy pozostałe składniki prócz musztardy i gotujemy do konsystencji sosu, po czym ściągamy z ognia i dodajemy musztardę dijon. Blendujemy krótkimi seriami, aby zostawić część całych ziaren pieprzu.

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis rodziny Szatanów na surówkę
Składniki:

  • Kapusta pekińska 2 kg
  • Marchew 0,5 kg
  • 3 jabłka
  • Miód rzepakowy 10 łyżek
  • Majonez (własny) 1 proporcja
  • Por 0,5 kg

 

Przygotowanie:

Kapustę, marchew i jabłka zetrzeć na grubych oczkach, pora pokroić w kostkę. Dodać miód rzepakowy, majonez do konsystencji (wg. proporcji do sałatki śledziowej ), siekany koperek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

 

Przegapiłeś odcinek programu „Family Food Fight" w Polsacie? Nic straconego! Oglądaj na PolsatGo już teraz »