Ekskluzywny Maius

Czy Uniwersytet może produkować wino? Od kilkuset lat najstarsze na świecie uniwersytety posiadają swoje winnice, a co roku ich przedstawiciele spotykają się i porównują swoje wyroby. Do tego - nie ma co ukrywać ekskluzywnego grona - dołączyła najstarsza polska uczelnia - Uniwersytet Jagielloński, który zorganizował konkurs na nazwę uniwersyteckiego wina. Dziś nastąpiło jego rozstrzygnięcie i oficjalna premiera wina Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Na konkurs nadesłano 163 propozycje z których 11 spełniło regulaminowe wymagania. Decyzją jury wygrała nazwa "Maius" nadesłana przez dwie osoby: Dariusza Rybaka (godło ADALB) i Ewę Nowakowską (godło TEIDE). Nagrodę otrzymał (po losowaniu) Dariusz Rybak, a Ewa Nowakowska - wyróżnienie.

INTERIA.PL


Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego znajduje się w Łazach koło Bochni. Tamże będzie również produkowane wino ze specjalnych szczepów winogron. Według Katarzyny Pilitowskiej - rzeczniczki prasowej Uniwersytetu Jagiellońskiego - co roku będzie co najmniej 5 tys. litrów wina. Większość zostanie wykorzystana podczas oficjalnych uroczystościach organizowanych przez UJ, jako prezenty dla znamienitych gości, a reszta stanie się zapewne przedmiotem pożądania smakoszy i kolekcjonerów wina.
Profesor Musioł powołał również Kapitułę Wina w skład której weszli znamienici znawcy i eksperci wina.

INTERIA.PL

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4391

30 min
5
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 972

15 min
6
Sałatki Sałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki to idealny dodatek do obiadu i kolacji na cie...

Odsłon: 2256

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0