Ekskluzywna karpatka Anny

Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn.

Ciasto
400 ml wody
250 g masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
9-10 jaj

Krem
1 l mleka 3,2%
3 jaja
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
250 g masła
2-3 łyżki kakao

Złożenie
1 słoik frużeliny jeżynowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 garście prażonych orzechów włoskich

Ciasto
Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200-220°C z termoobiegiem. Do chłodnej masy wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez pięć minut. Ciasto podzielić na dwie części i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć ciasto przez kolejne 20 minut. Blaty wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krem
W ¼ l mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. Gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć, a następnie dodać do niego przestudzony budyń oraz kakao.

Złożenie
Na wystudzony placek wyłożyć frużelinę jeżynową, krem czekoladowy oraz budyń. Przykryć drugim plackiem. Całość schłodzić. Tabliczkę czekolady rozpuścić i polać nią ciasto, następnie posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 1740

>60 min
7
15 min
5
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1