Dziewięć najsłynniejszych sałatek świata

Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej.

Fot. 123RF/Picsel

Wielkimi krokami czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych kombinacjach smaków, zamiast tego sięgając do światowej klasyki. Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatki, które od dziesięcioleci święcą triumfy na stołach w różnych zakątkach świata.

 

1. Sałatka Waldorf

Surówka idealna

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ta kultowa sałatka pochodzi z Nowego Jorku i po raz pierwszy zaserwowano ją pod koniec XIX wieku, w słynnym hotelu Waldorf. Autorem jest Szwajcar Oscar Tschirky - legenda amerykańskiej gastronomii. Tschirky podał po raz pierwszy tę sałatkę w 1893 roku z okazji otwarcia hotelu. Szybko podbiła ona serca znamienitych gości, którzy tworzyli śmietankę towarzyską Nowego Jorku. W oryginalnej wersji dania znajdują się tylko pokrojone w kostkę jabłka i seler wymieszane z dobrym majonezem. Z biegiem czasu kilkoro innych genialnych kucharzy wzbogaciło sałatkę o winogrona, rukolę i orzechy włoskie, bez których dziś trudno wyobrazić sobie to danie.

 

2. Sałatka Cezar

Fot. Szefowa-Kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Według legendy, najpopularniejsza sałatka na świecie powstała przez przypadek, a w zasadzie z braku składników. W 1924 roku po raz pierwszy skomponował ją Ceasar Cardini - Włoch przebywający w mieście Tijuana, w Meksyku. Z zapewnień jego córki wynika, że w czasie hucznych obchodów Dnia Niepodległości, Cardiniemu zaczynało brakować zapasów. Gdy wieczorem do jego lokalu przyszła duża grupa wygłodniałych klientów, szef uraczył ich tym, co zostało mu w spiżarni. A były to: sałata rzymska, starty parmezan, grzanki i sos czosnkowy z anchois. Obecnie często dodajemy do niej grillowanego kurczaka, jajko lub krewetki.

 

3. Sałatka grecka

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wywodzi się z greckiej, lokalnej kuchni, przez co jest też nazywana wiejską sałatką grecką. Warto dodać, że uchodzi za najbardziej znane danie z tego regionu rozpowszechnione na całym świecie. Jako że istnieje w naszych jadłospisach od dawna, jej oryginalny smak jest bardzo często zmieniany lub urozmaicany o rodzime dodatki. Jak powinna wyglądać oryginalna sałatka grecka?
Na pewno muszą się w niej znaleźć grubo posiekane ogórki i pomidory, czerwona cebula, zielona papryka pokrojona w plastry, prawdziwy ser feta oraz oczywiście oliwki. Całość zawsze należy obficie skropić oliwą z oliwek.

 

4. Sałatka nicejska

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jest jednym z najbardziej znanych francuskich dań. Dzięki bogactwie witamin i kolorów, nie musi być tylko przystawką. Z powodzeniem możemy ją podać jako danie główne. Podstawą są surowe warzywa: pomidory, sałata rzymska, oliwki, oraz odrobina cebuli. Nie możemy zapomnieć również o jajkach oraz dodatku rybnym: anchois, tuńczyku lub sardynkach. Amerykańska wariacja na temat sałatki nicejskiej zawiera również ugotowane ziemniaki i fasolkę szparagową.

 

5. Sałatka caprese

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jest idealnym odzwierciedleniem kuchni włoskiej. Nie tylko dlatego, że zawiera wszystkie podstawowe specjały tego regionu, ale również ze względu na kolor - zielony, biały i czerwony to barwy flagi Italii. Wielu Włochów uważa ją wręcz za danie narodowe. Jej sekret to prostota: jedyne składniki to bardzo dobrej jakości mozzarella, pomidory, listki bazylii, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Tak niewiele trzeba, abyśmy poczuli się jak w czasie włoskich wakacji.

 

6. Sałatka rosyjska

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Mimo że powstała w Rosji, niesamowitą popularnością cieszy się w Hiszpanii, gdzie bywa serwowana jako tapas. Jej smak z pewnością nie zaskoczy żadnego Polaka, gdyż jest to nasza poczciwa jarzynowa. Najpewniej nigdy nie uda się bezsprzecznie rozstrzygnąć sporu, w którym kraju powstał ten przysmak.

 

7. Sałatka Cobb

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Ta słynna, amerykańska przekąska mogłaby być równie dobrze nazywana sałatką ogrodową, gdyż zwykle trafiają do niej te produkty, które można uprawiać w przydomowym ogródku. Całość uzupełnia sos pleśniowy, podsmażony boczek oraz dressing na bazie octu z czerwonego wina.

Zgodnie z legendą, sałatka miała zostać nazwana na cześć hollywoodzkiego restauratora Roberta Cobba, który po całym dniu pracy w swoim lokalu miał przygotowywać sobie obiad z tego, co akurat pozostało w kuchni.

 

8. Tabbouleh

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jeśli interesuje was kuchnia bliskowschodnia, z pewnością kiedyś natknęliście się na przepis na sałatkę tabbouleh. Ta lekka, orzeźwiająca przekąska jest idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, chociaż równie dobrze sprawdzi się w roli samodzielnego posiłku. W zależności od regionu możecie spotkać różne wariacje na temat tego dania, jednak jedno jest pewne - zawsze zjecie coś naprawdę pysznego.

 

9. Panzanella

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pochodząca z Toskanii panzanella jest doskonałym daniem dla osób, które nie chcą marnować jedzenia. Do jej przygotowania niezbędne jest bowiem czerstwe pieczywo oraz naprawdę dojrzale pomidory. Sałatka ta jest bardzo sycąca, dlatego z powodzeniem może zastąpić cały obiad.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Mazurek Wielkanocny

Powolutku przez podwórze idzie sobie stadko kurze, w ciapki, plamki, malowank...

Odsłon: 5555

>60 min
8
15 min
26
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1