Dzień bez Mięsa - wiosenne dania w stylu wege

20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. To świetna okazja, by spróbować zielonej diety.

Fot. Materiały prasowe
Jeśli nie masz więc pomysłu na to co zjeść tego dnia, koniecznie wejdź na stronę Delivery Week i zamów dwudaniowy wege set w cenie 39 zł wprost pod Twoje drzwi. Poniżej przedstawiamy najciekawsze bezmięsne propozycje.

Restauracja Bombaj Masala Centrum

Nie bez powodu Stolica uchodzi na kulinarny raj dla wegan. Znaleźć tu można najlepsze restauracje z roślinnym menu w ofercie. Jeśli więc chcesz świętować Dzień bez Mięsa obiadem w stylu wege, koniecznie pomyśl nad zamówieniem posiłku z restauracji Bombaj Masala Centrum. Absolutnym hitem festiwalowego menu jest Yellow Daal Palak, czyli żółta soczewica smażona z pomidorami, chili podana z chlebkami Naan, ryżem jaśminowym, przyprawami i zielonym groszkiem.

Restauracja Momu Pieczemy Dymem

Chociaż w Momu Pieczemy Dymem serwowane są także dania z mięsem, to zielona część menu z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni wege. Zwłaszcza, gdy szuka porządnego zestawu lunchowego! Ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą ze szpinakiem w sosie winno-maślanym z pomidorkami i pudrem ziołowym brzmi jak dobry początek dnia, prawda?

Restauracja Szklarnia

Jeśli kochasz kuchnię roślinną tak samo jak Romeo kochał Julię, koniecznie sprawdź warszawską Szklarnię. Z restauracji zlokalizowanej w sercu Sadyby zamówisz m.in. dyniowy krem z masłem orzechowym. Mocną pozycją w festiwalowym menu jest danie główne, czyli chrupiące halloumi w picie ze szpinakiem, rukolą, kimchi, różowym kalafiorem, oliwkami, granatem, marynowaną czerwoną cebulą. Do tego pieczony batat z sosem jogurtowym, kiszoną cytryną i miętą.

Restauracja Teheran

Teheran to idealne miejsce dla fanów kuchni bliskowschodniej w wersji wege. W menu znajdziemy między innymi pastę z bakłażana z tahiną i pitą. Kolejnym ciekawym wyborem jest również ryż z soją i warzywami w sosie pomidorowo-cynamonowym. Smaczne, uczciwe dania, przekonają nawet najbardziej rasowych mięsożerców!

Dostajesz więcej niż wydajesz

Tegoroczna edycja Delivery Week obfituje w mnóstwo prezentów od Przyjaciół Festiwalu. Do współpracy zaproszeni zostali festiwalowi Partnerzy i Ambasadorzy, którzy od lat promują niezależną, rodzimą scenę restauracyjną. Wraz z potwierdzeniem rezerwacji Goście otrzymają unikalnego e-booka "Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI" oraz pakiet rabatów od Przyjaciół Festiwalu. To nie wszystko! Na wszystkich, którzy dokonają płatności Blikiem czeka 10 zł rabatu.
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 158

60 min
5
15 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 30

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1