Dżem nie tylko na słodko

Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty.

Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i mięso uwielbiają słodkie dodatki, chociaż komponując tego typu dania musimy zachować równowagę smaków. Jeśli uda wam się ta sztuka, możecie być pewni, że na waszym talerzu pojawią się najprawdziwsze smakołyki. Oto kilka dań, których koniecznie musicie spróbować.

Pieczony camembert

Co będzie ci potrzebne?

1 ser camembert
2 łyżeczki z czarnej porzeczki
Kilka orzechów włoskich
Świeże winogrona
Tosty z chleba pszennego lub razowego

Jak przygotować?

Ser przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż go do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Piecz przez ok. 15 minut, do momentu aż ser będzie gorący i bardzo miękki. Ostrożnie przełóż go na talerz. Udekoruj orzechami, konfiturą oraz winogronami. Podawaj z tostami z ulubionego pieczywa, które możesz zanurzać w rozpływającym się serze.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

350 g mąki
1 łyżka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szynki
100 g oscypka
12 łyżeczek konfitury żurawinowej
250 ml mleka
125 g masła
Garść żurawiny
Sól, pieprz

Jak przygotować?

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, starty ser oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę i garść żurawiny. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka oraz mleko. Dodaj także roztopione masłi olej. Następnie szybko połącz mokre składniki z pozostałymi.

Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej z nich wyłóż dużą łyżkę masy, następnie na środku każdej porcji wyłóż łyżeczkę dżemu żurawinowego. Dopełnij pozostałą częścią masy, tak aby papilotki były wypełnione do 2/3 wysokości. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj lekko przestudzone.


Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

2 tortille
200 g upieczonej piersi z kurczaka
4 łyżeczki dżemu wiśniowego
Kilka listków sałaty
Szczypta chilli
Szczypta kuminu
Pół awokado
Pół czerwonej papryki
1/3 czerwonej cebuli

Jak przygotować?

Każdą z tortilli podgrzej na suchej patelni. Następnie na każdej z nich rozsmaruj dżem wiśniowy, wymieszanym z chilli i kuminem. Na tortille wyłóż sałatę, rozdrobnione mięso z kurczaka, awokado pokrojone w kostkę, półtalarki cebuli oraz paprykę pokrojoną w paski. Tortille zawiń ciasno, tak aby utrzymały swój kształt.


Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

Mieszanka sałat
1 grillowana pierś z kurczaka
Pół ogórka
Garść pomidorków koktajlowych
Cząstki pomarańczy
100 g sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki dżemu pomarańczowego
Szczypta chilli

Jak przygotować?

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Mięso wyłóż na sałatę przełożoną na talerz. Dodaj pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, plastry ogórka i cząstki pomarańczy. Na wierzch rozkrusz kawałki fety. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, dżemu i chilli przygotuj dressing. Tuż przed podaniem skrop nim sałatkę.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Co będzie ci potrzebne?

2 kg schabu bez kości
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
6 łyżek powideł śliwkowych
Duża szczypta soli

Jak przygotować?

Powidła wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, liśćmi laurowymi i solą. Tak powstałą marynata dokładnie nasmaruj mięso. Odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmaż schab dokładnie ze wszystkich stron, do momentu uzyskania złotego koloru. Przełóż mięso do dużego garnka, dolej wody, tak aby sięgała do połowy schabu. Duś pod przykryciem przez ok. 40 minut, do momentu aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podawaj przestudzony, pokrojony w cienkie plasterki, jako dodatek do kanapek.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3