Drugie życie warzyw

Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie.

Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i skórkami wielu owoców i warzyw. Nie dość, że można je spożywać, to znajdują zastosowanie jako kosmetyki lub środki czystości. Poznaj zaskakujące właściwości warzyw i owoców, które niepotrzebnie wyrzucasz do kosza.

1. Ziemniaki

Zarówno świeże z kłączami, jaki i te stare i pomarszczone, mogą posłużyć nam do domowej uprawy. Co ważne, możemy uprawiać je nie tylko w ogródku, ale także w donicach na balkonie. Dodatkowo, jeśli na obierkach widzimy czarne kropki, z których to właśnie wyrastają kłącza, również możemy posadzić je w ziemi, bez konieczności zakopywania całej bulwy. Skoro już jesteśmy w temacie ziemniaczanych obierków, to warto dodać, że z 1 kilograma ziemniaków, około 300 gramów to łupiny. Nie musimy ich marnować. Z umytych obierków można przygotować warzywny wywar, lub zapiec je w piekarniku z ulubionymi ziołami. Będą pyszne!

Pobierz aplikację smaker

Bardzo często w sklepach i na placach targowych można znaleźć brokuły i kalafiory sprzedawane wraz z liśćmi. Zwykle traktujemy je jako odpady, jednak warto wiedzieć, że można wykorzystać je jako smaczny dodatek do wielu dań. Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że to głównie w liściach, a nie w różyczkach tych warzyw, znajduje się najwięcej witamin. Małe listki najlepiej jedynie przepłukać i zjeść na surowo, przykładowo jako dodatek do sałatki. Większe liście można podsmażyć, przygotować na parze lub zrobić z nich pesto.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Nać selera częściej wykorzystywana jest w naszej kuchni jako dodatek do zup czy sosów. Z kolei nać marchewki cieszy się zdecydowanie mniejszą popularnością i zazwyczaj jest po prostu wyrzucana. To duży błąd, ponieważ z powodzeniem możemy ją wykorzystać do przygotowywania potraw, w taki sam sposób jak inną zieleninę. Co ciekawe, końcówki warzyw korzennych można uciąć u nasady, wsadzić do doniczki z ziemią i piaskiem, tak aby górna część była widoczna. Zapewniając ciepło i odpowiednią wilgoć, po kilku dniach pojawi się świeża nać.

Pobierz aplikację smaker

Stary, suchy imbir nadaje się tylko do kosza? Nic z tych rzeczy! Niepozorny kawałeczek imbiru można reaktywować. Zalecamy użycie większej doniczki, gdyż jeśli będziemy cierpliwi to po kilku dniach roślina wypuści pierwsze łodyżki, a po kilku tygodniach będziemy mogli cieszyć się samodzielnie wyhodowanym imbirem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Kiedy przypadkiem natrafiamy na zapomniany dawno czosnek, który jest już miękki i niezbyt nadający się spożycia, warto zwrócić uwagę, czy nie wyrastają z niego zielone łodygi. Wystarczy podzielić ząbek czosnku wraz z łodygą na pół, wsadzić do doniczki i odczekać kilka dni. Podobnie jak w przypadku cebuli, otrzymamy smaczny, domowy szczypiorek o lekko czosnkowym posmaku.

Pobierz aplikację smaker

Cebula, która zbyt długo leżakuje w naszej kuchni, zaczyna wypuszczać zielone łodygi. Nie oznacza to, że warzywo nie nadaje się do spożycia. Wręcz przeciwnie, jeśli zostanie posadzona w doniczce z ziemią i będzie podlewana wodą, to po kilku dniach urośnie z niej pyszny szczypiorek. Co najlepsze, podcinany będzie nadal rosnąć.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34602

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 627

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 180

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7