Drożdżowe czy francuskie?

Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?

 

Czas wykonania
Ciasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania. Drożdżowe to tylko około pół godziny, wraz z oczekiwaniem aż wyrośnie.

 

Nakład pracy
Ciasto drożdżowe wymaga zrobienia zaczynu. Zalewamy drożdże ciepłą woda, dodajemy do mąki, zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto francuskie? Wyrabiamy ciasto z mąki, wody i szczypty soli. Wałkujemy i schładzamy 2 godziny. Przekładamy masłem, składamy na trzy i wałkujemy. Schładzamy kolejne 2 godziny, ponownie składamy na trzy i wałkujemy, schładzamy tym razem godzinę, znów przekładamy i znów schładzamy... i tak 6 razy. W końcowej fazie schładzamy, a następnie wypiekamy.

 

Koszta
Porównywalne jeśli chodzi o mąkę, jednak do ciasta drożdżowego trafia 2/3 kostki masła, a do francuskiego aż dwie, pełne kostki.

 

Trudność
Także porównywalna. Owszem w przypadku ciasta francuskiego musimy się nawałkować i naprzekładać, jednak jest to czynność nie tyle skomplikowana, co żmudna.


Efekt
Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i aromatyczne, jednak to ciasto francuskie jest bardziej efektowne. Podczas pieczenia woda zawarta w cieście zaczyna parować i ta para zostaje zatrzymana przez tłuszcz, czyli masło. To sprawia że ciasto się rozwarstwia na cienkie listki. Ciasto francuskie jest kruche, delikatne i... tłuste.

 

Kalorie
Porcja ciasta drożdżowego z kruszonką - czyli 100 gram - to 375 kcal, porcja ciasta francuskiego to 407 kcal. Nie ma więc większej różnicy.


Co zatem wybrać? Prostsze i szybsze jest ciasto drożdżowe. Istnieje jednak ryzyko, że może nie wyrosnąć. Przy cieście francuskim trzeba się napracować, ale warto - choć raz pokazać sobie i kuchennemu światu, że potrafimy je zrobić.

 

Poznaj przepisy na ciasto drożdzowe oraz francuskie!


Drożdżowa książka kucharska. Kliknij!

 

Francuska książka kucharska. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 155

>60 min
1
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 375

60 min
7
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 101

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2