Dowiedz się więcej o użytkownikach Smakera!

Zapraszamy do przeczytania krótkiego wywiadu z użytkownikiem Taura, autorką niesamowitego bloga Domowe.blog.pl Dowiedz się z kim Taura gotuje i co myśli o polskiej kuchni!

Dowiedz się więcej o użytkownikach Smakera!

Czym jest dla Pani gotowanie?

Gotowanie to dla mnie sama przyjemność. Lubię komponować i wymyślać nowe potrawy. Kiedy już wpadnę na jakiś pomysł, to nie mogę się doczekać jego realizacji w kuchni. Nawet kupowanie artykułów spożywczych sprawia mi przyjemność. Nie jest dla mnie frajdą gotowanie dokładnie według przepisu. Podczas gotowania komponuję i przyprawiam zgodnie z tym, co akurat podpowie mi serce i na co pozwoli mi zawartość lodówki. Za każdym razem, kiedy przyrządzam daną potrawę, coś w niej zmieniam, inaczej ją podaję, dodaje jakiś nowy składnik. Kiedy gotuję, relaksuję się i dobrze przy tym bawię.

Co daje Pani prowadzenie bloga?

Wiem, że na mojego bloga każdego dnia wchodzi mnóstwo osób z całej Polski. Są to zarówno osoby nowe, jak i stali bywalcy. Dlatego za każdym razem kiedy ugotuję coś nowego, z wielką przyjemnością robię zdjęcia, aby potem umieścić je na stronie razem z przepisem. Cieszę się, że mój przepis może być dla kogoś inspiracją do ugotowania czegoś dobrego. Już nieraz otrzymywałam wiadomości, że ktoś skorzystał z mojego blogowego przepisu i że wyszło pyszne. To bardzo miłe i motywujące.

To zabawne, ale dopóki nie założyłam swojego, nie wiedziałam, że ktokolwiek prowadzi blogi kulinarne. Dlatego pomysł, aby podzielić się ze światem swoimi przepisami, był w moim przypadku całkowicie autorski!

INTERIA.PL

Na Pani blogu możemy znaleźć zdjęcia z podróży, czy czerpie Pani inspiracje kulinarne z różnych zakątków świata?

Uwielbiam obserwować kuchnie innych krajów. To ciekawe, jak każdy naród potrafi z tych samych składników przyrządzić coś zupełnie różnego. Mam kilka podpatrzonych przepisów: z Turcji potrawka z bakłażana i pomidorów, ze Słowacji jabłkowe placuszki z czekoladą, bitą śmietaną i owocami, z Tunezji grillowana ryba w marynacie ketchupowo-ziołowej, a z ... Nałęczowa indyk w brzoskwiniach.

Czy dzieli Pani z kimś pasje do gotowania np. z mężem, czy jest on tylko konsumentem?

Gotowanie w teorii: z moją koleżanką. Potrafimy godzinami rozmawiać o szeroko rozumianej kuchni.

Gotowanie w praktyce: z mężem. Często, w wolne popołudnie lubimy coś wspólnie upichcić, a potem się tym zajadać.

Na Pani blogu znajdują się w dużej mierze przepisy domowe, jakie ma Pani zatem pomysły na uatrakcyjnianie tradycyjnych przepisów?

Każdą potrawę można podać na wiele sposobów. Przykłady? Farsz z kapusty i grzybów można nałożyć do pierogów, ale również do naleśnika i zapiec z mozarellą. Zamiast ryby smażonej w panierce można zrobić kotleciki rybne z fetą, a zamiast jajecznicy - omlet z brokułami. Możliwości jest mnóstwo!

Czy uważa Pani, że w dobie mody na egzotyczne dania polska kuchnia jest w stanie się obronić?



Moda, jak każda - przeminie. Każdy z nas wychował się na polskiej kuchni i to te smaki będą przez nas preferowane. Ręka do góry, kto nie lubi śledzia z cebulką, rosołu lub pierogów!


Proszę dokończyć zdanie:

Preferuje kuchnię ... polską, włoską.

Moim popisowym daniem jest ... nie mam popisowego dania. Układanie menu na przyjęcia i serwowanie gościom czegoś nowego jest taką frajdą, że nie zaplanowałabym tego samego dania dwa razy. Zawsze wszystko wszystkim smakuje!

Moim największym kulinarnym niewypałem była... "Zielona zupa" - powrzucałam do garnka wszystko, co miało kolor zielony plus mnóstwo ziół. Było niezjadliwe.

W mojej lodówce nigdy nie zabraknie... cebuli. To moje ulubione warzywo, które dodaję niemal do wszystkiego.

Nigdy nie zjem... sałaty.

Wywiad z Taurą przeprowadziła redakcja Smaker.pl. Zdjęcia użyte w wywiadzie pochodzą z bloga Domowe.blog.pl

Komentarze do artykułu (1)

Konto usunięte 29 września 2011
Jestem pod wrażeniem.POZDRAWIAM.