Doskonała kawa bez ekspresu – czyli jaką kawiarkę wybrać?

Kawiarka to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. W przygotowaniu aromatycznej kawy może bez problemu zastąpić ekspres. Jest jednym z najpopularniejszych zaparzaczy kawy na świecie. Sprawdzi się idealnie dla pasjonatów mocnej, aromatycznej kawy.

Doskonała kawa bez ekspresu – czyli jaką kawiarkę wybrać?

Fot. 123RF/Picsel

Jaką kawiarkę wybrać i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?

Na rynku istnieje wiele rodzajów kawiarek. Najczęściej różnią się między sobą materiałem, z którego są wykonane. Dostępne są kawiarki aluminiowe i stalowe o różnych pojemnościach. Można również natrafić na nieco mniej popularne kawiarki ceramiczne i elektryczne. Zaletą kawiarek jest stosunkowo niska cena oraz łatwość w obsłudze.

Kawiarka aluminiowa czy stalowa?

Kawiarki aluminiowe to najpopularniejsze i najłatwiej dostępne kawiarki. Mają klasyczny kształt. Są tańsze niż kawiarki aluminiowe. Wadą kawiarek aluminiowych jest to, że z czasem mogą się odbarwiać i nie można ich czyścić za pomocą detergentów.

Kawiarki ze stali nierdzewnej mają obły kształt, są bardziej odporne na odkształcenia i odbarwienia, a do ich czyszczenia można używać delikatnych detergentów. Cena kawiarek stalowych jest często wyższa niż aluminiowych.

Reklama

 

Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Pojemność kawiarki powinna być dobrana do własnych preferencji oraz do tego, ile kawy dziennie wypijamy. Wielkość kawiarki podawana jest najczęściej w liczbie filiżanek. Kawiarki różnią się również sposobem działania: są kawiarki elektryczne oraz kawiarki klasyczne, stawiane na kuchenkę (gazową, elektryczną oraz indukcyjną).

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Ważny jest sposób wykonania kawiarki. Warto upewnić się, czy górna klapka sama się nie odchyla, czy uchwyt nie jest zbyt delikatny oraz, czy części zamienne, w szczególności uszczelki, są łatwo dostępne. Kawiarki i części wymienne do kawiarek w promocyjnych cenach można znaleźć, np. w Konesso.

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebna jest dobrej jakości kawa w ziarnach oraz młynek, ponieważ najlepsza jest świeżo mielona kawa. Przygotowywanie kawy z kupnych, już zmielonych ziaren, niesie za sobą ryzyko, że będzie ona miała nieprzyjemny kwaśny posmak.
Do dolnego zbiornika wlewamy gorącą, ale nie przegotowaną wodę. Należy pamiętać, by woda znajdowała się poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa. Na zbiorniczek nakładamy pojemnik z sitkiem, do którego wsypujemy świeżo zmieloną kawę. Na końcu skręcamy dolny zbiornik z górnym i ustawiamy kawiarkę na palniku ze średnim ogniem. Po zaparzeniu kawy przelewamy ją do filiżanki.
Kawiarkę należy czyścić każdorazowo po jej użyciu, oczywiście po jej przestygnięciu.
Przygotowaną kawę możemy pić nie tylko jako espresso. Z przygotowanego naparu można również zrobić, np. cappuccino, Caffè Americano czy kawę z tonikiem.