Domowe burgery - jak je zrobić?

Przyznajcie się – kto nie lubi od czasu do czasu zjeść soczystego burgera? Ten klasyczny przepis kuchni amerykańskiej przywędrował do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych i szybko podbił nasze serca. Jeśli szukacie oryginalnych pomysłów na to danie, z pomocą jak zwykle przyjdą Wam użytkownicy Smakera.

Domowe burgery - jak je zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Wszyscy kojarzymy hamburgery z kuchnią amerykańską, ale czy wiedzieliście, że wywodzą się one z kuchni naszych zachodnich sąsiadów? To właśnie w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, w XV wieku zaczęto przygotowywać kotlety z siekanej wołowiny nazywane „kotletami hamburskimi".

W późniejszych latach nazwa ta ewoluowała do swojsko brzmiącego hamburgera. Z czasem zmianie uległy również składniki dodawane do tej potrawy. Dzisiaj, poza mięsem, obowiązkowo musi pojawić się w nim także puszysta bułka, chrupiące warzywa, ciągnący się ser oraz bogaty sos.

Pochodzenie hamburgera to niejedyna ciekawostka na temat tej potrawy. Czy wiedzieliście, że statystyczny Amerykanin zjada około 3 hamburgerów w ciągu tygodnia, co w ciągu roku daje nam aż 144 hamburgery? Liczba ta blednie jednak przy rekordzie Guinessa, ustanowionym w 1979 roku przez Alana Petersona, który na zjedzenie 209 hamburgerów potrzebował zaledwie pół godziny. Panu Petersenowi z pewnością trochę więcej czasu zajęłoby zjedzenie największego hamburgera, jakiego dotąd usmażono. Rekordowe danie powstało w 1989 roku, miało wielkość dwóch garaży samochodowych i najadło się nim ponad 2000 osób.

Reklama

Oczywiście, przygotowując hamburgery, możemy iść w ilość, ale są kucharze, którzy zdecydowanie wolą postawić na jakość. W tej drugiej grupie znajdowali się z pewnością twórcy najdroższego hamburgera świata, przygotowanego z dodatkiem trufli oraz płatków 24-karatowego złota. Sprzedano go na aukcji charytatywnej za 10 tysięcy dolarów. Co ciekawe, hamburgerami zainteresowali się nawet naukowcy. W 2012 roku rozpoczęli oni prace nad wyhodowaniem sztucznego burgera, co miałoby wyeliminować hodowlę bydła na skalę przemysłową.

Jeśli jednak nie chcecie czekać na naukowców i ich sztuczne burgery, możecie spróbować przygotować je samodzielnie. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera i z tej właśnie okazji zebraliśmy dla was kilka najciekawszych pomysłów na tę potrawę. Co prawda hamburgery potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną, jednak jeśli przygotujemy je w domu, ze zdrowych składników, będziemy mogli je zajadać nawet na diecie.

 

1. Pikantne burgery drobiowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Burger prezydenta Obamy

Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Grecki burger

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Hamburger po krakowsku

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Burgery jajeczne

Fot. KikiPink na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Burgery rybne

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Burger wołowy z warzywami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Burgery wieprzowo-wołowe

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Burgery z kalafiora

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


11. Burgery jaglane

Fot. Srk76 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


12. Dietetyczne burgery z kurczaka

Fot. Anetass na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!