Dlaczego warto sięgać po tymianek?

Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy, jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak.

Fot. 123RF/Picsel

Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on także zaskakujące właściwości lecznicze. Niezwykłe działanie tymianku sprawiło, iż doceniali go już Starożytni, stosując go w przypadku wielu uciążliwych schorzeń. Współczesne badania zdają się jedynie potwierdzać ich przeczucia - właściwości tymianku mogą nas bardzo zaskoczyć.

Właściwości lecznicze tymianku

Włączając tymianek do naszej diety, zyskujemy źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim tymol - olejek eteryczny, któremu tymianek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Substancja ta posiada bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego napary z tymianku z powodzeniem możemy stosować jako środek odkażający. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, tymol przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu.

Tymianek jest także fantastycznym źródłem flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, należących do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników. Substancje te mają także działanie antygrzybiczne oraz przeciwzapalne. Są one niezwykle cenne ponieważ, obniżają ciśnienie krwi, usuwają szkodliwe substancje z naszego ciała, wspomagają procesy regeneracyjne komórek oraz spowalniają proces starzenia się.

W tymianku znajdziemy również spore ilości żelaza, wapnia, selenu, magnezu, manganu i potasu. Pierwiastki te są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż odpowiadają m.in.: za prawidłową strukturę kości, regulację pracy tarczycy, wzmocnienie odporności i poprawne funkcjonowanie układu nerwowego.

W medycynie naturalnej tymianek bywa bardzo często wykorzystywany, jako środek leczący różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe i wątrobowe. Preparaty przygotowane na jego bazie zaleca się przede wszystkim w przypadku podrażnienia jelit, nieżytu żołądka, biegunki. Okłady i płukanki tymiankowe zaleca się również w przypadku reumatycznego bólu stawów i bólu zębów.

Reklama

Tymianek - zastosowanie w kosmetyce

Włączenie tymianku do codziennej diety zagwarantuje nam nie tylko zdrowie, ale także urodę. To niepozorne zioło, z racji silnych właściwości odkażających, poleca się osobom o cerze tłustej i trądzikowej. Wyciąg z tymianku jest od bardzo dawna uznawany za jeden z najskuteczniejszych środków w leczeniu łupieżu. Poleca się go również w przypadku nadmiernego przetłuszczania się włosów.

Kiedy tymianek może zaszkodzić?

Mimo tak licznych zalet, warto pamiętać, że w niektórych przypadkach tymianek może nam zaszkodzić. Przede wszystkim powinny uważać na niego kobiety w ciąży. W tym wypadku niebezpieczny może być przede wszystkim olejek tymiankowy, który może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do wczesnego porodu.

Warto również pamiętać, że spożywanie tymianku w bardzo dużych ilościach może stać się przyczyną występowania alergii błon śluzowych i naskórka. Z tego względu osoby wrażliwe powinny ostrożnie wprowadzać go do swojej diety.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2542

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 459

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1