Ewa_Gotuje

Dlaczego warto jeść kasztany?

Smaczne, zdrowe i niekłopotliwe w przygotowaniu stanowią cenne źródło wielu składników odżywczych i są znakomitym urozmaiceniem diety dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Właściwości kasztanów jadalnych doceniła również medycyna. Dlaczego? Sprawdźmy.

Drzewa kasztanowe, które często spotykamy w naszych parkach niestety nie mają nic wspólnego z kasztanami jadalnymi. Te pierwotnie pochodzą z terenów Azji Mniejszej i Kaukazu. Z biegiem lat wraz z ekspansją Rzymian rozprzestrzeniły się w całej południowej Europie. Dzisiaj uprawia się je przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich: Włoszech, Hiszpanii, Turcji i Portugalii. Ciepłemu klimatowi i słonecznej pogodzie zawdzięczają swoje prozdrowotne i energetyczne właściwości, którymi cieszą się smakosze we wszystkich strefach klimatycznych.

Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.

1. Bogactwo substancji odżywczych

Kasztany są bogate w skrobię, białko, błonnik, liczne witaminy i składniki mineralne. Zawierają niemal wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których człowiek potrzebuje do życia i co ważne w smacznej i łatwo przyswajalnej formie.Poza minerałami, w kasztanach znajdziemy również wiele witamin z grupy B i E. Kasztany, jak większość orzechów, są bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które dietetycy zalecają osobom mającym problemy z chorobami serca i układu krążenia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Na tym zalety kasztanów jadalnych wciąż jeszcze się nie kończą. Koniecznie trzeba również wspomnieć o dużej zawartości witaminy C, która działa wzmacniająco i uodparniająco na nasz organizm. Popularność kasztanów w okresie zimowym warto wykorzystać, by chronić się przed typowymi dla tej pory roku infekcjami. 100 g kasztanów jadalnych zawiera tyle samo witaminy C co cytryna! Kto więc krzywi się już na sam widok tego kwaśnego owocu, z pewnością ochoczo sięgnie po słodką, kasztanową alternatywę. Witamina C wraz z witaminą E, którą również znajdziemy w kasztanach jadalnych, działa jak naturalny antyoksydant, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wpływa też korzystanie na jej wygląd, a także stan włosów i paznokci.Właściwości kasztanów jadalnych doceniła również medycyna. Kasztany jadalne posiadają escynę, która posiada właściwości przeciwzapalne i uszczelnia naczynia krwionośne. Stosuje się ją w leczeniu żylaków, obrzęków i hemoroidów.

Pobierz aplikację smaker

Kasztany jadalne nie zawierają glutenu, dlatego mogą być polecane jako bardzo wartościowy produkt spożywczy osobom chorym na celiakię. Mają za to sporo błonnika (5-7 g/100g), dlatego poleca się je osobom cierpiącym na kłopoty z wypróżnianiem. Świeże kasztany można spożywać na surowo. Suszone można przerobić na mąkę, przygotować z nich płatki, pastę do pieczywa, kompot, mleko. Jest to produkt wyjątkowo uniwersalny, bardzo smaczny, a przy tym stosunkowo mało kaloryczny (180 kcal/100g, podobnie jak płatki zbożowe).

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Kasztany są bogate w potas (600 mg/100g) i nie zawierają cholesterolu. Ich regularne spożywanie wzmacnia układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Spożywanie produktów bogatych w potas zapobiega chorobom układu krążenia, zawałom i miażdżycy. Poprawia też wydolność organizmu, dlatego poleca się je sportowcom.

Kasztany wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy, magnezu (45 mg/100g) i lecytyny (świetna na pamięć) dlatego warto, by osoby, które mają wyczerpującą pracę fizyczną czy umysłową a także podejmują się zadań wymagających sporej koncentracji, włączyły je do swojej codziennej diety.

Pobierz aplikację smaker

Duży plus należy się kasztanom ze względu na sporą zawartość skrobi, która po obróbce termicznej zmienia się w węglowodany złożone. Dzięki temu są nie tylko bardzo energetyczne i zapewniają na długo uczucie sytości, ale również zapobiegają atakom „wilczego głodu". Po zjedzeniu kasztanów poziom cukru we krwi rośnie powoli i dość długo utrzymuje się na stabilnym poziomie. W odróżnieniu od takich produktów jak cukier, czy biała mąka, gdzie mamy do czynienia z gwałtownym przypływem energii i jej równie szybkim spadkiem. W rezultacie wyraźnie odczuwalne jest osłabienie i spadek koncentracji. Zamiast więc sięgać po drożdżówkę czy batonik, lepiej zawsze mieć pod ręką smaczne i dużo zdrowsze kasztany.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 75

15 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 162

30 min
6
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 282

30 min
5
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 7729

>60 min
24
30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Wiosenne potrawy Ewy Wachowicz

W 509. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”, prowadząca zaprezentowała widzom wspaniałe pomysły na lekkie wiosenne dania. Podzieliła się przep...

0
Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1