Dieta dobra dla stawów

Aktywność fizyczna bez bólu i dobra forma w dużej mierze zależą od tego, co kładziemy sobie na talerzu. Pamiętajmy jednak, że niektóre produkty zapobiegają chorobom stawów, a inne nasilają ich dolegliwości. Co zatem jeść, by im pomóc i zachować pełną sprawność ruchową na długie lata? Wystarczą niewielkie zmiany w diecie.

Fot. 123RF/Picsel

Jak każda dieta, również ta w przypadku zachowania zdrowych stawów musi być w pełni zbilansowana w celu dostarczenia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. W naszym codziennym menu powinniśmy uwzględnić:

Białko

to podstawowy budulec chrząstki stawowej, dlatego nie powinno go zabraknąć w diecie wspierającej zdrowie stawów. Pamiętajmy więc, by w naszym codziennym jadłospisie znalazły się m.in. jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi oraz rośliny strączkowe jak np. soja, fasola, groch, soczewica itd., które są źródłem białek roślinnych.

Kolagen

to właśnie on jest składnikiem mazi stawowej, która odpowiada za zmniejszanie tarcia w stawach i zapewnienie odpowiedniej ich ruchomości. Niestety z wiekiem (po 25 roku życia) zmniejsza się ilość kolagenu w naszym organizmie, czego objawem jest ból lub tzw. trzeszczenie stawów. Aby uzupełnić niedobory kolagenu warto spożywać m.in. galaretki z dobrej jakości mięsa wieprzowego czy długo gotowany rosół na bazie kurzych łapek czy golonki. Warto również uzupełniać swoją codzienną dietę o suplementy na bazie kolagenu np. 4Flex (innowacyjny preparat zawierający unikalny kolagen Fortigel®), który wspiera stawy.

Witamina C

konieczna jest do syntezy kolagenu, a odpowiednia jej ilość w organizmie ogranicza zanik chrząstki stawowej i wspomaga jej regenerację. Pilnujmy więc, by do codziennej diety włączyć m.in. dziką różę, owoce jagodowe, owoce cytrusowe np. kiwi, porzeczkę, a także warzywa kapustne, brokuły, brukselki i chrzan.

Witamina D

ułatwia przyswajanie i wykorzystanie wapnia i fosforu - dwóch pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i zębów oraz działa przeciwzapalnie. Choć w większości dostarczana jest do naszego organizmu dzięki promieniom słonecznym, to znajdziemy ją również w takich produktach jak np. łosoś, dorsz, sardynki, żółty ser, pieczarki czy borowiki.

Kwasy tłuszczowe omega-3

to o nich mówi się, że wspomagają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów i poprawiają ruchomość stawów. Kwasy te znajdziemy głównie w tłustych rybach morskich z zimnych wód m.in. halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Ponadto cennym źródłem kwasów tłuszczowych są m.in. orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona lnu, soi czy rzepaku.

Czego unikać dla dobra stawów?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, ale niektóre produkty, spożywane w nadmiernej ilości szkodzą stawom. By zachować zdrowe stawy ograniczmy więc m.in. tłuszcze zwierzęce, które utrudniają wchłanianie białek niezbędnych do budowy stawów. Z diety wyeliminujmy również żywność wysoko przetworzoną (fast foody, chipsy, zupki chińskie), w której znajduje się mnóstwo konserwantów działających negatywnie na stawy obciążając je. Ponadto ograniczmy spożywanie alkoholu, mocnej kawy i herbaty, które wypłukują wapń z organizmu i zmniejszają przyswajalność białka.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 207

15 min
3

Polecane artykuły

2
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

5