Guilty pleasure - czy niezdrowe jedzenie to dobry pomysł na poprawę nastroju?
Utarło się przekonanie, że humor najszybciej i najskuteczniej poprawi nam jedzenie. Słodycze i fast foody - to pierwsze, co zwykle przychodzi na myśl, gdy szukamy skutecznej recepty na smutek. Najczęściej jednak po spożyciu czekolady, lodów czy hamburgera pojawiają się wyrzuty sumienia. Czy to znaczy, że powinniśmy rezygnować z tego typu przekąsek? Wszak wszystko jest dla ludzi, a najważniejsze pozostaje zachowanie umiaru.
W przypadku czekolady warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość kakao (minimum to 70 proc.). Najlepsze działanie ma czekolada gorzka, która w przeciwieństwie do białej, nie jest jedynie połączeniem tłuszczu z cukrem, czyli „pustymi kaloriami". Kakao zawiera wiele substancji o działaniu psychoaktywnym, zwłaszcza fenyloetyloaminę, która sprawia, że odczuwamy przyjemność, oraz magnez, niwelujący stres i poczucie zmęczenia.
Naukowcy już wiele lat temu dowiedli, że mózg człowieka preferuje niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski. Problem jest jednak taki, że najczęściej po spożyciu fast foodu z ulubionego baru wciąż jesteśmy głodni - mimo, że żołądek w dalszym ciągu jest pełny... Na dłuższą metę tego typu jedzenie może też niekorzystnie odbić się na wadze, kondycji i zdrowiu. Są jednak lepsze sposoby!
Comfort food, czyli zdrowsze jedzenie na poprawę nastroju
Posiłki, które poprawiają nastrój i jednocześnie — w przeciwieństwie do fast foodów — mogą dodać energii, często nazywane są comfort food. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli spożywane jedzenie będzie przywoływało miłe wspomnienia, nie tylko będzie nam lepiej smakowało, ale również nasz humor ulegnie wyraźnej poprawie.
Dla wielu osób skojarzenie z dzieciństwem to wizyty u dziadków i wspomnienie tradycyjnych smaków — pachnącego sernika babci czy innych przyrządzanych w domu ciast lub deserów. By poprawić sobie nastrój, możemy więc pokusić się o samodzielne przyrządzenie tych przysmaków. Nie zrobimy tego jednak bez odpowiednio dobrej jakości produktów. W przypadku sernika warto sięgnąć po twaróg sernikowy mielony Piątnica. Wykonany z najwyższej jakości mleka, odpowiednio gęsty i tłusty będzie stanowił doskonałą bazę do klasycznego, prostego ciasta. Brak konserwantów i sztucznych aromatów zapewni wypiekowi swojski, domowy smak, kojarzący się z błogim dzieciństwem. Wystarczy wymieszać kilogram sera z roztopionym masłem, jajkami, cukrem (ten dodajemy wedle uznania) oraz mąką ziemniaczaną i piec w 150 stopniach przez 60 minut. Ciasto należy wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie zimne - wstawić na całą noc do lodówki.
Szybką i skuteczną receptą na jesienną chandrę może nawet być... zwykła szklanka ciepłego mleka. Ekologiczne mleko Piątnica Bio to z jednej strony tradycyjny smak i zapach, z drugiej - źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz związków mineralnych. W połączeniu z kromką chleba posmarowaną miodem, szybko przywoła w pamięci cudowne chwile.
Wakacyjne wspomnienia
Pozytywne wspomnienia większość z nas ma jednak nie tylko w związku z dzieciństwem, ale również z wakacjami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić dania, które kojarzą nam się z beztroskim wypoczynkiem. Wakacje w Japonii? Oczywiście sushi! Urlop nad morzem? Zapewne ryby i owoce morza! A jeśli chcesz przywołać niezapomniane chwile we Włoszech — przygotuj pizzę! To łatwe danie, które można szybko przyrządzić w domu, w oparciu o zdrowe i sprawdzone produkty.
Warto sięgnąć na przykład po serek śmietankowo-kremowy Mascarpone z Piątnicy, który jako jeden z nielicznych na rynku wytwarzany jest według tradycyjnej włoskiej receptury. Można położyć go na pizzy obok mozzarelli lub wykorzystać do stworzenia sosu. Wystarczy wymieszać 250 g serka z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na pizzę zamiast klasycznego pomidorowego sosu, a na wierzch położyć lekkie dodatki, np. pomidorki koktajlowe, liście szpinaku. W ten sposób przywołamy miłe dla nas wspomnienia, które w połączeniu z pyszną pizzą bez wątpienia zapewnią nam lepszy humor. Dobrym pomysłem jest też wspólne gotowane i spotkania ze znajomymi przy posiłkach. Pole do improwizacji jest ogromne!
Nasze dobre samopoczucie to w dużej mierze zasługa zbilansowanej diety. Regularne spożywanie posiłków w małych porcjach, sięganie po potrawy bogate w węglowodany złożone, białka oraz tłuszcze, warzywa i owoce sezonowe to wyraz troski o swoje zdrowie i dobry nastrój każdego dnia.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały prasowe