Dania na poprawę nastroju

Zdarzają się takie dni, kiedy nic nie wychodzi i wszystko nas denerwuje. Pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia, komunikacja miejska się spóźnia, w mieście panują korki, praca nie sprawia przyjemności, domowe obowiązki się piętrzą... Wszystko to sprawia, że łatwo stracić dobry humor. Jak sobie go poprawić? Najprostszym ze sposobów jest sięgnięcie po ulubione potrawy i przekąski. Podpowiadamy, co jeść podczas jesiennej szarugi.

Guilty pleasure - czy niezdrowe jedzenie to dobry pomysł na poprawę nastroju?


Utarło się przekonanie, że humor najszybciej i najskuteczniej poprawi nam jedzenie. Słodycze i fast foody - to pierwsze, co zwykle przychodzi na myśl, gdy szukamy skutecznej recepty na smutek. Najczęściej jednak po spożyciu czekolady, lodów czy hamburgera pojawiają się wyrzuty sumienia. Czy to znaczy, że powinniśmy rezygnować z tego typu przekąsek? Wszak wszystko jest dla ludzi, a najważniejsze pozostaje zachowanie umiaru.
W przypadku czekolady warto zwrócić uwagę przede wszystkim na zawartość kakao (minimum to 70 proc.). Najlepsze działanie ma czekolada gorzka, która w przeciwieństwie do białej, nie jest jedynie połączeniem tłuszczu z cukrem, czyli „pustymi kaloriami". Kakao zawiera wiele substancji o działaniu psychoaktywnym, zwłaszcza fenyloetyloaminę, która sprawia, że odczuwamy przyjemność, oraz magnez, niwelujący stres i poczucie zmęczenia.
Naukowcy już wiele lat temu dowiedli, że mózg człowieka preferuje niezdrowe i wysokokaloryczne przekąski. Problem jest jednak taki, że najczęściej po spożyciu fast foodu z ulubionego baru wciąż jesteśmy głodni - mimo, że żołądek w dalszym ciągu jest pełny... Na dłuższą metę tego typu jedzenie może też niekorzystnie odbić się na wadze, kondycji i zdrowiu. Są jednak lepsze sposoby!

Comfort food, czyli zdrowsze jedzenie na poprawę nastroju


Posiłki, które poprawiają nastrój i jednocześnie — w przeciwieństwie do fast foodów — mogą dodać energii, często nazywane są comfort food. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli spożywane jedzenie będzie przywoływało miłe wspomnienia, nie tylko będzie nam lepiej smakowało, ale również nasz humor ulegnie wyraźnej poprawie.
Dla wielu osób skojarzenie z dzieciństwem to wizyty u dziadków i wspomnienie tradycyjnych smaków — pachnącego sernika babci czy innych przyrządzanych w domu ciast lub deserów. By poprawić sobie nastrój, możemy więc pokusić się o samodzielne przyrządzenie tych przysmaków. Nie zrobimy tego jednak bez odpowiednio dobrej jakości produktów. W przypadku sernika warto sięgnąć po twaróg sernikowy mielony Piątnica. Wykonany z najwyższej jakości mleka, odpowiednio gęsty i tłusty będzie stanowił doskonałą bazę do klasycznego, prostego ciasta. Brak konserwantów i sztucznych aromatów zapewni wypiekowi swojski, domowy smak, kojarzący się z błogim dzieciństwem. Wystarczy wymieszać kilogram sera z roztopionym masłem, jajkami, cukrem (ten dodajemy wedle uznania) oraz mąką ziemniaczaną i piec w 150 stopniach przez 60 minut. Ciasto należy wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a gdy będzie zimne - wstawić na całą noc do lodówki.
Szybką i skuteczną receptą na jesienną chandrę może nawet być... zwykła szklanka ciepłego mleka. Ekologiczne mleko Piątnica Bio to z jednej strony tradycyjny smak i zapach, z drugiej - źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz związków mineralnych. W połączeniu z kromką chleba posmarowaną miodem, szybko przywoła w pamięci cudowne chwile.

Wakacyjne wspomnienia


Pozytywne wspomnienia większość z nas ma jednak nie tylko w związku z dzieciństwem, ale również z wakacjami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić dania, które kojarzą nam się z beztroskim wypoczynkiem. Wakacje w Japonii? Oczywiście sushi! Urlop nad morzem? Zapewne ryby i owoce morza! A jeśli chcesz przywołać niezapomniane chwile we Włoszech — przygotuj pizzę! To łatwe danie, które można szybko przyrządzić w domu, w oparciu o zdrowe i sprawdzone produkty.
Warto sięgnąć na przykład po serek śmietankowo-kremowy Mascarpone z Piątnicy, który jako jeden z nielicznych na rynku wytwarzany jest według tradycyjnej włoskiej receptury. Można położyć go na pizzy obok mozzarelli lub wykorzystać do stworzenia sosu. Wystarczy wymieszać 250 g serka z drobno posiekanymi dwoma ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na pizzę zamiast klasycznego pomidorowego sosu, a na wierzch położyć lekkie dodatki, np. pomidorki koktajlowe, liście szpinaku. W ten sposób przywołamy miłe dla nas wspomnienia, które w połączeniu z pyszną pizzą bez wątpienia zapewnią nam lepszy humor. Dobrym pomysłem jest też wspólne gotowane i spotkania ze znajomymi przy posiłkach. Pole do improwizacji jest ogromne!

Nasze dobre samopoczucie to w dużej mierze zasługa zbilansowanej diety. Regularne spożywanie posiłków w małych porcjach, sięganie po potrawy bogate w węglowodany złożone, białka oraz tłuszcze, warzywa i owoce sezonowe to wyraz troski o swoje zdrowie i dobry nastrój każdego dnia.

Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32815

>60 min
62
15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 114

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1