Czym zastąpić karpia na wigilijnym stole?

Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt

Fot. 123RF/Picsel

Karp zaczął być symbolem świąt Bożego Narodzenia dopiero w XX wieku. W czasach szlacheckiej Rzeczpospolitej wyżej cenioną potrawą wigilijną był np. łosoś, którego wyławiano z polskich rzek. Nie było jakiejś konkretnej ryby, która bardziej niż inne symbolizowałaby święta, chociaż szczupak był uznawany za „rybę narodową" i często jadany w wigilię. Serwowano przeróżne gatunki, choć głównie takie, które były dostępne w okolicy. Królem świąt Bożego Narodzenia karp stał się dopiero w czasach PRL-u, kiedy zakup innych gatunków ryb był utrudniony. Współcześnie coraz więcej osób poszukuje alternatywy dla karpia, serwując w czasie wigilijnej kolacji inne gatunki ryb.

Jakie ryby podać zamiast karpia?

Śledź to coraz bardziej popularny zamiennik karpia. Przestał być kojarzony z pospolitą przekąską i awansował do grupy ryb, które warto zaserwować „od święta". Zaliczany jest do ryb tłustych, nie oznacza to jednak, że ma dużo kalorii (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 procent tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.

Śledzia można podać na wiele sposobów. Nie musi być to przecież tradycyjna zalewa octowa czy śmietana. Bardzo dobrze łączą się one z orzechami, suszonymi śliwkami, oliwkami, papryką, ogórkiem, jabłkiem, a nawet grzybami. Możemy podać je również w formie sałatki. Staranie przyrządzony cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko. Trzeba tylko pamiętać, aby był świeży.

Coraz więcej osób przychylnym okiem spogląda w stronę łososia. Nic dziwnego. Jego mięso jest źródłem białka, witamin D, E, A i z grupy B, cynku, selenu, potasu i jodu, a przede wszystkim zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Najlepsze są gatunki wolno żyjące - atlantyckie i pacyficzne. Wybierając łososia norweskiego zwróćmy szczególną uwagę, czy mięso zostało przebadane, a jego skład nie przekracza ustalonych norm. Łososia można ugotować na parze i podać np. z dodatkiem kaparów albo korniszonów. Bardzo smaczny jest łosoś w cieście francuskim.

Inne ryby, które śmiało mogą trafić na wigilijny stół, to szczupak, dorsz, pstrąg, dorada, morszczuk, halibut, sandacz. Wszystkie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i pierwiastki, a przy tym są dobrym źródłem białka.

 

1. Pstrąg w galarecie

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Dorsz w śmietanie

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Roladki z dorsza z grzybami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Kuleczki rybne w occie

Fot. Gragabin na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Łosoś pieczony z imbirem i pomarańczami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Roladki rybne

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Sandacz w chrupiącej panierce

Fot. Pelen-brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Dorsz z suszonymi warzywami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Dorsz w cieście

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Ryba po grecku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


11. Szafranowe filety rybne

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


12. Łosoś w cieście

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


13. Łosoś w migdałach

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


14. Śledzie po kaszubsku

Fot. Kardamonovy  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


15. Dorsz w pikantnym sosie

Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Weź udział w konkursie i wygraj cenne nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 56

30 min
2
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 177

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1