Czym zastąpić jarmuż?

Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego właśnie powodu modne stały się produkty określane mianem superfoods, do których zaliczany jest między innymi jarmuż. Nie każdy jednak lubi jego smak. Co więc jeść, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

1. Natka pietruszki

Zdecydowanie, jest to za mało doceniana część pietruszki. A szkoda, bo włączenie jej do jadłospisu może przynieść nam wiele korzyści. Po pierwsze, zaledwie jedna gałązka może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która jest niezbędna dla naszych oczu. Co więcej, dowiedziono, że zielona część pietruszki doskonale hamuje apetyt, dlatego też jest polecana osobom będącym na diecie. Badania dowiodły, że osoby jedzące dania z natką pietruszki spożywały znacznie mniejsze porcje. Ogromną zaletą natki pietruszki jest również to, że możemy ja dodać do naprawdę wielu dań, dlatego włączenie jej do stałej diety nie jest trudne.

Polub nas na Facebooku!

Najczęściej zjadaną przez nas odmianą cykorii jest radicchio. Jej cechą charakterystyczną są małe, czerwone listki, chociaż spotkać możemy też jasnozielone lub fioletowe odmiany. A co znajdziemy w tej niepozornej roślince? Cykoria jest bogatym źródłem polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Badania dowodzą również, że osoby które spożywają cykorię regularnie, mają 30 proc. większa szansę na dłuższe życie. Jedynym minusem cykorii jest jej smak - gorycz tego warzywa nie każdemu przypadnie do gustu.

Polub nas na Facebooku!

Nie słyszałeś jeszcze o tej kapuście? Błąd! Mimo, iż kapusta pastewna jest z pewnością mniej znana od spokrewnionej z nią kapusty białej, to w niczym jej nie ustępuje. Wręcz przeciwnie ta niepopularna odmianaposiada niesamowite właściwości, oddziałujące na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ważne tylko, aby gotować ją na parze, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że pozostanie w niej jak największa ilość substancji odżywczych. Niektóre badania potwierdzają, że spożywanie kapusty daje lepszy efekt, niż przyjmowanie leków. Warto jednak pamiętać, że jedzenie kapusty pastewnej, nie oznacza, że nasza dieta może składać się z wyłącznie tłustych potraw.

Polub nas na Facebooku!

Sądzisz, że sałata nie wpływa na twoje zdrowie, a jej właściwości odżywcze są znikome? Jesteś w ogromnym błędzie, gdyż już dwie garści tego warzywa zaspokoją twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Dodatkowo, ogromnym atutem sałaty jest jej niska kaloryczność, na co z pewność zwraca uwagę duża grupa osób. Jej smak nie jest zbyt wyrazisty, dlatego też najlepiej podawać ją z innymi odmianami.

Polub nas na Facebooku!

Mało kto z nas używa w swojej kuchni liści późnych buraków. Większość ludzi pozbywa się ich, nie wiedząc ile na tym traci. Ich największym atutem jest zawartość znacznej ilości błonnika. Jak wiadomo, składnik ten jest nam bardzo potrzebny w diecie, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa na prawidłową pracę jelit. W niepełnym kubku tych liści jest aż 5 g błonnika, który przyspieszy naszą przemianę materii i sprawi, że kilogramy zaczną szybciej znikać. Czyż nie jest to wystarczający powód, by jeść to warzywo? Ponadto, warto wiedzieć, że regularne spożycie błonnika wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Polub nas na Facebooku!

Chociaż nie jest on aż tak wielką skarbnicą żelaza, jak się do niedawna wydawało, to nadal jest on uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Znajdziemy w nim chociażby beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Dodatkowo ,niektórzy naukowcy twierdzą, że ma on wpływ na nasz apetyt, skutecznie go hamując. Jedyną grupą osób które powinny na niego uważać, są chorzy na kamicę nerkową. Szpinak zawiera w sobie duże ilości kwasu szczawiowego.

Polub nas na Facebooku!

Kojarzy nam się głównie z okresem świąt wielkanocnych, ale powinniśmy jadać ją jak najczęściej. Przede wszystkim dlatego, że przypisuje jej się wpływ na opóźnienie procesu starzenia. Sto gramów tego warzywa dostarczy nam dużą ilość potrzebnego beta karotenu, a przy tym dwukrotnie większą dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Niektóre badania udowadniają, że regularne spożywanie rzeżuchy obniża ryzyko zachorowania na raka. Dodawać możemy ją nie tylko do sałatek, ale również kanapek czy omletów.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 586

60 min
7
15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2