Czym jest zatar?

Zatar to niezwykle wyrazista mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni arabskiej, gdzie uważana jest za najprawdziwszy skarb. Pasuje do dań śniadaniowych, przystawek oraz potraw obiadowych.

Fot. 123RF/Picsel

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę.

Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi - przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.

Przyprawa ta już od setek lat jest bardzo chętnie wykorzystywana w Azji i na Bliskim Wschodzie jako środek na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne. Naukowcom udało się dowieść, iż w sumaku odnajdziemy potężną dawkę witaminy C oraz silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się komórek organizmu, ułatwiają usuwanie toksyn oraz łagodzą stany zapalne. Dodatkowo, substancje zawarte w sumaku wspierają profilaktykę nowotworów, cukrzycy oraz chorób układu krążenia.

Innym, kluczowym składnikiem zataru jest tymianek, który powinniśmy cenić przede wszystkim ze względu na tymol. Jest to olejek eteryczny o właściwościach antybakteryjnych, przynoszący ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu. Ponadto, tymianek stanowi źródło flawonoidów, które wspierają oczyszczanie oraz regenerację organizmu.

Reklama

Jak wykorzystać zatar?

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior.

Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych - świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować zatar lub włączyć go do swojego menu, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zatar - przepis podstawowy

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Śledzie po arabsku

Fot. Anette88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

4. Ryba pieczona po libańsku

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

5. Pełnoziarniste bułeczki buraczkowe

Fot. Healthycreations na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

6. Grillowane ziemniaczki ziołowe

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

7. Sałatka z cieciorką, szparagami i pomidorami

Fot. Facetzprzepisem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Wielkanocna sałatka śledziowa

Wielkanocna sałatka śledziowa to szybkie i proste danie, które z powodzeniem...

Odsłon: 773

30 min
1

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4