Czym jest kasza coix?

Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach?

Fot. 123RF/Picsel

W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix.

Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach.

W ostatnim czasie zachwycili się nimi blogerzy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a za ich sprawą kasza coix zaczęła zyskiwać coraz większą popularność.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Co zyskujemy, włączając do diety ten rodzaj kaszy? Przede wszystkim, jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów, a w tym także cennej metioniny. Substancja ta posiada właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz przeciwalergiczne. Co więcej, badania potwierdziły, iż metionina poprawia wydolność fizyczną i bardzo skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

Kasza coix jest również doskonałym źródłem wielu minerałów, związków polifenowych, zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B. Ponieważ produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm, poleca się go osobom zagrożonym miażdżycą oraz tym, które zmagają się z nadwagą.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, kasza coix bywa stosowana jako remedium na stany zapalne, powtarzające się skurcze mięśni oraz zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Najlepsze dania kuchni śląskiej

W jaki sposób można wykorzystać kaszę coix?

Aby zaopatrzyć się w te ziarna, będziecie musieli wybrać się do sklepu z żywnością azjatycką, gdyż są one importowane głównie z Japonii, Tajlandii oraz Chin. Roślina ta bywa uprawiana także w naszym kraju, jednak zwykle sadzi się ją w celach ozdobnych i mało kto wykorzystuje jej nasiona w kuchni. To duży błąd, gdyż ich orzechowo-roślinny aromat może odmienić smak wielu dobrze znanych nam potraw.

Kasza coix może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla ryżu lub podstawa wyśmienitego kaszotta. Jej ziarna możemy również mieszać z innymi kaszami, uzyskując ciekawe walory smakowe. Świetnie sprawdza się w zupach, jako dodatek do mięs i treściwych sosów, a nawet podstawa wielu deserów i ciast. Ciekawym rozwiązaniem będzie również uprażenie na patelni podgotowanych ziaren oraz ulubionych przypraw. W ten sposób otrzymamy ciekawą alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem gotowania, ten rodzaj kaszy musi zostać namoczony w wodzie przez minimum godzinę, a nawet całą noc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 301

15 min
10
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 443

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

1
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1