Czy pomidory można jeść ze skórką?

"Obierz pomidora ze skórki, bo inaczej przyklei się do żołądka" - któż z nas nie słyszał podobnego zdania? Czy coś takiego naprawdę jest możliwe?

Fot. 123RF/Picsel

Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto zweryfikować jeden z najpopularniejszych mitów dotyczących tego warzywa.Z pewnością każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał historię o tym, że skórki z pomidorów (a także z papryk, winogron lub brzoskwiń) mogą przykleić się do ściany żołądka, stając się przyczyną niestrawności, wymiotów, biegunki i mdłości. Czy w tej historii znajduje się chociaż ziarenko prawdy? Czy wszystkie warzywa i owoce powinniśmy skrupulatnie obierać ze skórek w obawie przed zatruciem i sensacjami żołądkowymi?

Nie taka skórka straszna

Ten popularny mit możemy włożyć między bajki.Okazuje się bowiem, że przyklejenie się skórki do ściany żołądka jest najzwyczajniej w świecie niemożliwe. Błona śluzowa żołądka porusza się oraz nieustannie wydziela soki trawienne przez co szansa na to, że cokolwiek do niej przywrze jest właściwie zerowa. Co więcej, układ trawienny człowieka świetnie radzi sobie z większością warzyw i owoców.

Przyczyną ewentualnych problemów żołądkowych może być jedynie spożywanie zanieczyszczonych prduktów. Właśnie z tego powodu bardzo istotnym jest odpowiednie i dokładnie mycie warzyw przed spożyciem.

Reklama

Kto powinien unikać pomidorów ze skórką?

Istnieje bardzo wąska grupa ludzi, którzy powinni zrezygnować ze spożywania pomidorów ze skórką. Mowa tutaj o osobach mających poważne problemy jelitowo-żołądkowe, lub podrażnienie przewodu pokarmowego. Warto również uważnie obserwować swój organizm - jeśli zauważysz, że twój żołądek źle reaguje na tego typu produkty, wyeliminuj je z diety, a dla bezpieczeństwa skontaktuj się ze specjalistą.

Dlaczego warto jeść pomidory ze skórką?

Jeżeli do tej pory nie uskarżałeś się na przykre dolegliwości po zjedzeniu warzyw ze skórką, nie powinieneś ich unikać. Co więcej, spożywanie ich może przynieść nam sporo korzyści. Okazuje się bowiem, że to właśnie w skórce znajdziemy najwięcej cennej witaminy C, likopenu oraz błonnika. Zmniejszanie ich ilości w codziennej diecie poprzez obieranie warzyw jest sporym błędem.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kopytka ziemniaczane do mięsa

Kopytka ziemniaczane to jedno z tych klasycznych dań, które cieszą się popula...

Odsłon: 353

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1